Home SoortenDieren Spechten in je tuin, zo lok je ze

Spechten in je tuin, zo lok je ze

by Rosalyn van Moorselaar
Spechten in je tuin, zo lok je ze

Spechten zijn bijzondere vogels, sierlijk en altijd in beweging op zoek naar voedsel. Spechten eten het liefst de larven van boktorren en andere insecten die ze vinden in het dode hout van bomen. Het leven van de specht is dan ook erg verbonden met bomen. Een specht in de tuin lok je het beste met bomen. Maar spechten hebben een voorkeur voor oude bomen. Die hebben vaak dode takken en beschadigingen. In dat hout dat zachter is, vinden spechten hun voedsel. Jonge boompjes helpen dus vooralsnog niet om een specht in je tuin te krijgen. Heb je een oude boom in de tuin, haal die dan in ieder geval niet weg als je van spechten in je tuin wil genieten.

De spechtkast

Ook voor spechten geldt dat er veel tijd moet worden besteed aan het nageslacht en ze best een beetje hulp kunnen gebruiken. De spechtkast moet je hoog ophangen in een flinke boom. Deze nestkasten worden vooral gewaardeerd door de grote bonte specht in je tuin. De nestkasten zijn precies ontworpen om de eieren van de specht dezelfde steun te geven als in een holle boom. De grote bonte specht in je tuin houdt er ook van om de opening zelf nog wat te vergroten. Als ze gaan hakken aan de spechtkast is dat een teken dat ze deze overwegen.

Voedsel is belangrijk

Waar andere spechten hun voedsel uit de bomen halen, houdt de groene specht meer van mieren. Hij eet ze met genoegen en gebruikt ze ook nog eens om zijn veren schoon te houden van ongedierte. Als de groene slecht met de vleugels uitgespreid in een mierennest gaat liggen, is dat omdat een schoonmaakbeurt nodig is. Niet iedereen houdt van een mierennest, maar deze zijn vaak wel goed voor de tuin omdat ze schadelijke insecten eten. En ze lokken ook groene spechten naar je tuin.

Pindakaas

In de winter is het een echte traktatie voor spechten en andere vogels: een pot vogelpindakaas. Ook de rest van het jaar zijn spechten dol op een hapje van deze lekkernij. Als je een pot vogelpindakaas (stevig) ophangt, kan je rekenen op een groot aantal extra bezoekers uit de vogelwereld en de kans op een specht in je tuin neemt flink toe. Gewone pindakaas is trouwens niet geschikt voor vogels omdat er te veel zout in zit.

Humuslaag

Spechten houden van insecten en de larven daarvan. Ze zijn bereid om ervoor in bomen te hakken maar als ze deze elders kunnen vinden, doen ze dat graag. Insecten zoeken beschutting tussen takken en dode bladeren en met name de grote bonte specht in je tuin gaat op zoek in die humuslaag van dode takken en bladeren. Dat doen ze ook in het bos maar als jij de takken en bladeren van bomen in de tuin laat liggen, komen spechten daar graag even doorheen rauzen op zoek naar hun favoriete hapjes. Maar ook andere vogelsoorten zien een dergelijke humuslaag graag zoals de merel, roodborst, winterkoning en de heggenmus.

Insectenhotel

Een insectenhotel is een geweldige manier om insecten naar je tuin te lokken en daarmee ook spechten aan te trekken. Plaats het hotel op een beschutte plek op een hoogte waar spechten makkelijk bij kunnen en het kan gemaakt worden van verschillende materialen. Door het plaatsen van een insectenhotel draag je niet alleen bij aan de biodiversiteit in je tuin, maar creƫer je ook een perfecte habitat voor spechten om aan eten te komen.

Lees meer over de beste insectenhotels

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment