Als je echt wilt genieten van je tuin maar ook jonge kinderen hebt, is een speeltoestel vaak een mooi middel om de kids plezier te laten maken en zelfs rust te vinden. Met een beetje handigheid en een goede bouwtekening is een speeltoren of een speelhuisje met glijbaan eenvoudig zelf te maken. Hieronder vind je een korte handleiding.
De bouwtekening voor het speelhuisje met glijbaan
Uiteraard kan je besluiten zelf je speelhuisje en glijbaan te ontwerpen en te maken. Het is echter ook heel eenvoudig om een bouwtekening van het net te downloaden. Dat kan vaak gratis of voor een kleine vergoeding. Op die manier heb je alle afmetingen beschikbaar en weet je meteen dat je een model hebt dat in de praktijk ook werkt. De meeste tekeningen geven je stap voor stap aan wat je moet doen voor het beste resultaat.
Wil je zelf een speelhuisje met glijbaan maken? Gebruik dan een professionele bouwtekening! Zo zorg je gegarandeerd voor een stevig speelhuisje met glijbaan, weet je precies welke materialen je nodig hebt en zet je hem binnen een handomdraai in elkaar.
Fred's Bouwtekeningen
€67,00 op voorraad
Welk hout heeft de voorkeur?
Zowel voor de veiligheid als de levensduur is hardhout of geïmpregneerd hout de beste keuze. Er zijn uiteraard goedkopere opties. Om houtrot op termijn te voorkomen in ons klimaat hebben de duurdere houtsoorten voor een speelhuis toch de voorkeur omdat je dan niet iedere paar jaar het speeltoestel hoeft te vervangen.
Goed schuren is een noodzaak
Een goede kwaliteit hout verdient ook een goede schuurbeurt zodat splintervorming zoveel mogelijk kan worden voorkomen. Dat klusje kan je zelf doen maar vraag ook eens aan de leverancier van het hout wat het kost om jouw hout te laten schuren. Door gebruik te maken van professionele apparatuur kan dat jou wellicht vele uurtjes schelen die je dan kan besteden aan de bouw van je speelhuisje.
Fundering is het halve werk
De grond in de tuin in niet overal in het land vergelijkbaar. Het is afhankelijk van de stevigheid van de grond in jouw tuin hoeveel aandacht je moet besteden aan bescherming van de fundering. Snelbeton is een simpele en relatief goedkope oplossing voor het buiten plaatsen van een dergelijke speeltoren. Besef hierbij altijd wel dat het eventueel verwijderen een flinke klus gaat opleveren.
Bevestigingsmaterialen van goede kwaliteit
Op de bouwtekening staat in het algemeen ook vermeld hoeveel bevestigingsmaterialen je nodig hebt. Deze zijn er in verschillende kwaliteit. Voor een klus buiten is rvs vaak de juiste keuze als je voor langere tijd iets moois wilt neerzetten.
Gebruik de juiste verf
Een speelhuisje moet uiteraard vrolijk gekleurd worden. Kies voor een verf die voor buiten geschikt is, maar geen stoffen bevat die het milieu onnodig belasten. Tenslotte bouw je iets voor de nieuwe generaties en duurzaam is dan het juiste woord.
Tips om de glijbaan te maken
De juiste hoek waaronder de glijbaan moet worden geplaatst, vind je op de bouwtekening. Hiermee experimenteren is niet echt een goed idee. Ervaring heeft geleerd wat het beste is voor peuters en kleuters. Een glijbaan dient goed onderhouden te worden om ongelukjes te voorkomen. Uiteraard mag een glijbaan glad zijn voor extra speelplezier, maar ook op dit punt geldt dat je niet moet willen overdrijven.
10.000 (!) bouwtekeningen bij Fred’s Bouwtekeningen
Meer bouwtekeningen bekijken: