Home TuinklussenSnoeien Spirea snoeien: hoe en wanneer snoei je spirea?

Spirea snoeien: hoe en wanneer snoei je spirea?

by Rosalyn van Moorselaar
Spirea snoeien

Spirea wordt in ons land ook wel de spierstruik genoemd. Er zijn meer dan 200 soorten spierstruiken waarvan de een slechts 60 centimeter hoog wordt en de ander wel tot 6 meter kan groeien. In ons land is de spirea arguta nog steeds populair. Deze heester komt oorspronkelijk uit Duitsland en geeft in het voorjaar een zee van witte bloemen. De spirea Japonica heeft meerdere verschillende kleuren bloemen. De blauwe spirea is zeldzaam in onze tuinen. De spierstruiken worden verdeeld in voorjaarbloeiers die meestal witte bloemen geven en zomerbloeiers die ook roze of andere kleuren bloemen tonen.

De Spierstruik (Spirea) online kopen:

Wanneer moet je spirea snoeien?

Veel snoei heeft de spierstruik niet nodig. De voorjaarsbloeiers snoei je na de bloei. De zomerbloeiers zijn in het voorjaar aan de beurt.

Hoe snoei je spirea?

Deze heester groeit niet bijzonder snel en heeft derhalve ook niet zoveel snoei nodig. De voorjaarsbloeiers snoei je ter vormbehoud als de struik is uitgebloeid. Uiteraard verwijder je beschadigde en dode takken geheel. Wil je een spirea verjongen, snoei dan per jaar ongeveer 1/3 deel van de takken weg.

De zomerbloeiers worden in het voorjaar gesnoeid. Ze bloeien op het nieuwe hout, dus kan je ongeveer 1/4 deel van de lengte van de takken terugsnoeien.

Wil je nog meer handige tips over het snoeien van spirea, bekijk dan de bijgevoegde instructievideo op YouTube.

Welk gereedschap gebruik je voor het snoeien van spirea?

Je snoeit spirea op een moment dat de sappen nog vloeien. Dat betekent dat een struik gevoelig is voor snoeiwonden en kwetsbaar voor parasieten en ziekte. Zorg dat je het snoeien op een droge dag doet waarop de temperatuur niet extreem hoog is. Geef de struik na het snoeien wat extra water en mest, zodat het herstel sneller kan verlopen. Een goede snoeischaar is scherp en stevig. Dat maakt het snoeien voor jou eenvoudiger en voorkomt onnodige beschadiging van de takken. Hieronder staan een aantal snoeischaren die geschikt zijn voor de spirea.

Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:

Weetjes over de spirea

  • De struik bloeit rijkelijk en is daarna door de sierlijke vorm ook een mooie toevoeging voor je tuin. De heester verliest het blad in de winter.
  • De Grieken noemde de struik spirea omdat ze er net als bij laurier kransen van maakten om mensen te onderscheiden.
  • Spierstruiken houden net als de meeste uitbundige bloeiers van vruchtbare grond, die niet te vochtig moet zijn. Een plaatsje in de volle zon zorgt ervoor dat spirea zich het best ontwikkelt.

De bemesting kan je het beste in het voorjaar doen en voor een spierstruik is het een goed idee om de grond te mulchen. Mulchen is het bedekken van de bodem met een laagje organisch materiaal en derhalve erg eenvoudig. Er zijn vele materialen geschikt zoals stro, gemaaid gras, bladeren, houtsnippers of resten van planten of groente. Een combinatie van meerdere zaken is vaak de beste keuze. Let altijd op dat je geen materiaal gebruikt dat verontreinigd of giftig is, ook resten van onkruid zijn in het algemeen niet geschikt.

Andere artikelen over snoeien

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment