Home SoortenGroenten & Fruit Stappenplan voor het kweken van pompoen en courgette

Stappenplan voor het kweken van pompoen en courgette

by Rosalyn van Moorselaar
Pompoen kweken

Heb je een eigen tuin? Dan weet je hoe leuk het is om je eigen groenten te kweken. Bovendien is de smaak van eigen gekweekte groenten ook geweldig. Als je over een grotere tuin beschikt, kun je ook pompoen zaaien en courgette kweken. Deze groentes zijn namelijk prima te kweken, maar ze beslaan wel veel ruimte in je tuin. Wil jij courgette of pompoen kweken in je moestuin? Hier lees je hoe je dat het beste kunt doen. Onze tips:

1. Kies de juiste plek

Je moet eerst bepalen wat de juiste plaats in je tuin is voor de pompoenen en courgettes. Deze planten hebben namelijk heel veel zon nodig en staan het liefst op een beschut plekje. Dat hoeft niet per se volledig uit de wind te zijn, maar het is bijvoorbeeld een pre als een gedeelte van het stuk grond achter een heg staat, zodat de wind geen vrij spel heeft.

2. Courgette of pompoen zaaien

Wanneer kun je courgette of pompoen zaaien? Zoals gezegd houden deze planten van zon en warmte. Daarom kun je ze maar beter niet voor mei zaaien, wanneer je ze meteen buiten zaait. Zaai je binnen voor? Dan zou je in april al kunnen beginnen. Het is nodig om de courgettezaden of pompoenpitten dan met ongeveer 2 cm grond te bedekken. Bovendien moet je de grond meteen vochtig maken. De temperatuur dient tussen de 20 en 25 graden te liggen. Het planten doe je ongeveer 1 tot 2 weken na het zaaien. Het is verstandig om dit na ijsheiligen te doen, zodat er geen nachtvorst meer over de jonge plantjes gaat.

Pompoen zaaien

3. De verzorging

Een belangrijke tip voor het telen: zowel courgettes als pompoenen hebben heel veel water nodig. De bloemen slorpen het water namelijk echt op en als er eenmaal vruchten aan zitten, dan zullen die onder andere door het water ook op gaan zwellen. Hoeveel water hebben de planten nodig bij droogte? In dat geval heeft een plant zeker zo’n 10 liter per week nodig. Verder kun je een lichte zandgrond af en toe ook even bijmesten om de planten wat beter te laten groeien.

4. De oogst

Natuurlijk kijk jij er bij het zaaien al naar uit om de pompoenen en courgettes te oogsten. Als je door je moestuin loopt en de vruchten van deze plant bekijkt, dan zie je zelf snel genoeg wanneer ze rijp zijn voor de oogst. Jonge vruchten van de courgette zijn het lekkerst. Je kunt ze het beste oogsten wanneer ze zo’n 25 cm lang zijn. Heb je voor patissons gekozen? Dan is een diameter van 15 cm echt voldoende. De vruchten zijn zo’n twee weken houdbaar, wanneer je ze op een koele plaats bewaart. Pompoenen kun je pas in het najaar oogsten. Je zal zien dat het steeltje dan een beetje bruin gaat worden. Deze verkurkt dan namelijk. Je kunt de pompoenen met een snoeischaar los knippen en dan enkele maanden bewaren.

Lees ook: Bouw je eigen kruidenspiraal

Courgette kweken

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment