Home SoortenKruiden Stappenplan voor het zelf planten van rozemarijn

Stappenplan voor het zelf planten van rozemarijn

by Rosalyn van Moorselaar
Stappenplan voor het zelf planten van rozemarijn

Wil je zelf rozemarijn planten? Rozemarijn is afkomstig uit Italiƫ. Het is een kruid met een sterke geur maar een verrassend milde smaak. Vooral in Italiƫ wordt het in veel gerechten gebruikt. Hierbij kan je denken aan soep en salades. Maar rozemarijn is ook zeer geschikt in vleesgerechten zoals varken of lam en geeft een bijzondere smaak aan schaal en schelpdieren. Rozemarijn wordt ook geacht goed te zijn voor de gezondheid. Het bevordert de vertering van vet en zorgt voor een betere doorbloeding. Bij gewrichtspijn wordt het in zuidelijke landen dan ook aangeraden.

Hoe en wanneer rozemarijn planten?

Rozemarijn kun je ook zaaien maar een stekje werkt in het algemeen beter.

  1. Knip een stekje van een mooie rozemarijn plant. De lengte van het stekje moet ongeveer 10 centimeter zijn. De beste tijd om dit te doen, is het voorjaar. Als je een zeer bepaalde rozemarijn plant wil, kan je die ook online bij een kweker bestellen.
  2. Strip de bladeren van de onderste 2 centimeter van de stengel. Omdat dit stukje de grond ingaat is het belangrijk om de bladeren goed te verwijderen. Deze gaan andere rotten.
  3. Doe de rozemarijn in een pot gevuld met 2/3 grof zand en 1/3 veenmos. De rozemarijn in pot zet je op een zonnige plek, maar direct zonlicht moet je voorkomen.
  4. Als je het kweken wat sneller wilt later verlopen, kan je de hele pot in een plastic zak zetten waar je een paar aan de bovenkant in prikt. Zo reguleer je de temperatuur en blijft de aarde ook vochtig
  5. Plant de kiemplant. Als de wortels eenmaal zijn gegroeid en de Rozemarijn plant zich goed ontwikkelt, kan je deze planten. Dat kan in een grotere pot maar ook in de tuin. In de tuin is moet je kiezen voor een stuk waar de grond goed waterdoorlatend is. De wortels van de Rozemarijn plant gaan snel rotten als ze te nat worden. Hoe meer kalk er in de bodem zit, hoe geuriger de Rozemarijn wordt. De rozemarijn kan ook gesnoeid worden om de oogsten maar ook om de plant de juiste vorm te laten behouden.

Lees ook: Handig stappenplan bij het stekken van lavendel

Rozemarijn verzorgen

De rozemarijn is een makkelijke plant en heeft maar weinig verzorging nodig. Geef de rozemarijn af en toe water in droge periodes. De plant is een arme bodem gewend en haalt dus voldoende voeding uit bijna iedere soort bodem in ons land. Bijmesten is niet nodig.

Rozemarijn is niet bepaald winterhard en kan niet goed tegen vorst. Als je de plant dus in een pot of bak hebt geplaatst, moet je deze tijdig binnenhalen. Omdat rozemarijn niet winterhard is, moet je die in de tuin veel bescherming geven tegen de nachtvorst. Dat doe je door een hoop droge bladeren of stro aan de voet van de plant te plaatsen. Als er strengere vorst wordt verwacht, kan je de rozemarijn plant het beste afdekken met vliesdoek

Rozemarijn hoeft niet per se gesnoeid te worden, maar de struik kan behoorlijk groeien als deze het naar zijn zin heeft, hij wordt daarbij dan wel houtig. Kijk voor het snoeien naar de instructies hoe je dit het beste aanpakt.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment