Home TuinklussenStekken Stekpoeder, wat is het en waar kan ik het kopen?

Stekpoeder, wat is het en waar kan ik het kopen?

by Rosalyn van Moorselaar
Stekpoeder, wat is het en waar kan ik het kopen?

Als je van planten houdt, is stekken een leuke bezigheid om nog meer planten te krijgen of om iemand er een plezier mee te doen. Niet iedereen gebuikt stekpoeder, maar er zijn ook veel enthousiaste gebruikers van stekpoeder, die er van overtuigd zijn dat door gebruik van stekpoeder de stekjes veel beter groeien. Stekpoeder kan je kopen en er zijn alternatieven die je zelf kan maken.

Hoogwaardige poeder voor het bewortelen van stekken. Bevordert de wortelvorming en gaat schimmeling van de wond van de stek tegen.

Prijs: € 11,65 op Bol.com


Tip: Stekpoeder kopen doe je eenvoudig online via Bol.com. Besteed je voor meer dan €20 dan wordt het ook nog eens gratis naar je verzonden. Ideaal! Wij raden deze Pokon stekpoeder van 25 gram aan.

Wat zit er in stekpoeder en hoe gebruik je het?

Stekpoeder bestaat uit veel talkpoeder en een kleine hoeveelheid plantenhormonen. De hormonen moeten er voor zorgen dat de stekjes makkelijker wortelen. In principe is het geen probleem als je geen stekpoeder gebruikt maar de aangroei van de wortels is daarmee beter en de kans op beschimmelen is kleiner. Het talkpoeder is uitsluitend bedoeld als vulmiddel en speelt geen enkele rol bij het stekken.

Gebruik stekpoeder volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Ook in dit geval zal overdaad schaden en te veel stekpoeder zal de stekjes meer kwaad dan goed doen. Wil je de kans nog vergroten dat jouw stekjes uitgroeien tot mooie planten, houd dan rekening met de volgende zaken.

  • Zorg dat de onderste 4 centimeter van de stek geen bast bevat.
  • Dep de onderkant in lauw water.
  • Bij kleine stekjes dip je deze ongeveer 1 centimeter in het poeder, bij grotere stekken is 3 centimeter een goede keuze.
  • Plaats de stekjes in de goede soort grond en het groeien kan beginnen.

Lees ook: Handig stappenplan bij het stekken van lavendel

Zelf stekpoeder maken

Zelf stekpoeder maken zal niet lukken omdat de juiste hoeveelheid plantenhormonen slechts onder laboratoriumomstandigheden kan worden vervaardigd. Maar er is wel een alternatief: wilgenwater. Als er een wilg bij jou in de buurt groeit kan je van het sap hiervan gebruik maken. Let wel op dat dit alleen mogelijk is gedurende de lente. In de andere seizoenen zitten er geen hormonen in het wilgensap die de groei bevorderen. In de lente kan je een aantal wilgentakjes koken in water. Hierdoor komen de hormonen vrij die de aangroei van stekken bevorderen. Bovendien zit er in wilgenwater een stof die sallyzuur heet. Deze stof is een ontstekingsremmer voor planten en maakt stekjes minder vatbaar voor diverse plantenziekten. Wilgenwater kan je dus alleen maar in de lente maken. Maar het is gratis en eenvoudig te maken.

stekpoeder

Stekpoeder kopen

Stekpoeder kan je gedurende het gehele jaar kopen bij alle tuincentra en ook online via Bol.com. Maar ook de betere bloemen- en plantenwinkels verkopen stekpoeder. Zoals gezegd is niet iedereen overtuigd van de noodzaak om stekpoeder of het alternatief te gebruiken. Voor de kosten hoef je het eigenlijk niet te laten. Een potje stekpoeder is beslist niet duur en gaat – mits bewaard volgens de aanwijzingen – jaren mee, als jij tenminste geen duizenden stekjes per jaar plant. De meest verkochte potjes stekpoeder bevatten 25 gram. Wij raden aan om voor de Pokon stekpoeder te gaan die je voor iets meer dan €10 bij Bol.com online koopt.

Tip: Als je planten voor de tuin stekt, laat ze dan af en toe al wat buitenlucht snuiven. Dan maken ze eerder een beschermend waslaagje aan.

Pokon stekpoeder goedkoop bestellen

Hoogwaardige poeder voor het bewortelen van stekken. Bevordert de wortelvorming en gaat schimmeling van de wond van de stek tegen.

Prijs: € 11,65 op Bol.com

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment