Home Tuintips DIY: maak je eigen theetuin

DIY: maak je eigen theetuin

by Lara Klaassen

Thee van verse munt is op zijn tijd een heerlijke drank. Maar wist je dat je van veel andere kruiden ook lekkere thee kan maken? Creëer in een zonnige hoek van jouw tuin ook een theetuin en geniet van je eigen kruidenthee.

Geschikte plekken

De meeste planten waar je thee mee kan maken, zijn kruiden. Je kan een hoek van de kruidentuin gebruiken als theetuin. Of zet de kruidenthee-planten tussen de andere planten in de border of op je balkon. De planten zijn namelijk mooi en kleurrijk. Zoals Citroenverbena, dropplant of de Bergamotplant (monarda).  Belangrijkste is, dat de plek zonnig is.

Vers of gedroogd?

De meeste planten voor kruidenthee zijn vers het lekkerst. Pluk de blaadjes als de plant nog niet bloeit. Of van stengels die niet in bloei staan. Het beste pluk je in de ochtend bij droog weer.  Verwerk de blaadjes snel, want ze verliezen anders veel smaak. 

Het drogen van kruiden voor thee is vooral handig als je veel kruiden hebt en ze ook in de winter wilt gebruiken. Je kan de kruiden aan de lucht drogen, in de oven of in een speciale droogkast. 

theekruiden droog je in bosjes

Tips voor planten in de theetuin

Gebruik niet de bladeren en bloemen van planten die je recent van het tuincentrum hebt gehaald, en niet voor consumptie zijn gekweekt. Rozenblaadjes zijn bijvoorbeeld lekker in de thee, maar gebruik alleen de blaadjes van rozen die meer dan een jaar in je tuin staan. 

In het tuincentrum zijn ook eetbare kruiden te koop, deze kan je zonder problemen direct na aankoop in de thee verwerken. Ook kruiden als basilicum kan je goed verwerken. Deze smaakt sterk en overheerst snel, gebruik spaarzaam. 

Marokkaanse munt of een andere muntsoort is altijd een aanrader. Hou er rekening mee, dat munt de neiging heeft om zich sterk uit te breiden. Dat kan heel mooi zijn in een border met wilde bloemen. Hou je van orde? Zet de munt dan in een pot. 

theetuinTIP: Het boek Theetuin bevat een rijk geïllustreerde gids waarin het kweken, oogsten en verwerken van 40 theeplanten centraal staat. Ontdek hoe je zelf de lekkerste thee maakt van verse en gedroogde tuinplanten met het boek van Modeste Herwig.

Te bestellen op Bol.com voor €16,50

Braam is een sterke plant, waarvan de bladeren verrassend zoet smaken. Niet geschikt voor zwangere vrouwen! Verwerk ze in je kruidenthee gemengd met andere kruiden.

Kies ook bijzondere soorten, zoals citroentijm in plaats van steentijm en ananassalie in plaats van gewone salie. 

Zet kruidenplanten in de tuin, waarvan de bloemen geschikt zijn om thee mee te maken: kamille, lavendel, korenbloem en goudsbloem. Ook de dropplant (Agastache foeniculum) heeft mooie, eetbare bloemen, die bovendien veel bijen en vlinders aantrekken. 

Bergamot, ook een sierlijke plant

Recepten voor kruidenthee

Gebruik een eetlepel fijngemaakte verse bladeren of bloemen voor een kop thee en laat dit 5 tot 10 minuten trekken. Zet kruidenthee bij voorkeur in een pot en niet direct in het glas. Kook het water en laat dit eerst afkoelen tot 80 graden, voordat je de kruiden toevoegt. Gedroogde kruiden zijn sterker van smaak, gebruik dan een halve eetlepel voor een kop thee en laat dit 10-15 minuten trekken.

Je kan naar smaak combineren met kruiden. Met deze tips voor kruidenmixen maak je makkelijk zelf je kruidenthee.

Kruidenmix ‘relaxed’

Mix 4 delen kamillebloemen met 1 deel citroenmelisse, 1 deel hopbloemen en 1 deel lavendelbloemen. Dit is een lekkere kruidenthee voor het slapengaan.

Kruidenmix ‘keel’

Als je last hebt van keelpijn, is een kruidenthee van tijm, salie, lindebloesem, smalle weegbree, kaasjeskruid en wat laurier een goede thee. 

Bloementhee

Deze thee ziet er mooi uit in een glazen pot. Meng kamille, citroenverbena, pepermunt en de blauwe blaadjes van de korenbloem. 

Earl grey mix

Pluk een eetlepel blaadjes van de Bergamotplant. Meng deze met een theelepel groene thee, zoals gun powder. Zet hier een halve liter thee van.

Meer bouwtekeningen bekijken:

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment