Home SeizoenenHerfst 6 tips bij het voorbereiden van je tuin op het najaar

6 tips bij het voorbereiden van je tuin op het najaar

by Sander
onkruid verwijderen

De zomer duurt gelukkig nog lang op het moment dat deze tekst wordt geschreven en hopelijk heb je nog een groot aantal mooie zomerdagen en avonden te goed in de tuin. Maar onvermijdelijk komt weer die tijd dat de zon ineens weer steeds sneller lijkt onder te gaan en daarom is het een goed idee om nu alvast wat klusjes te doen om goed voorbereid het najaar in te gaan. Hieronder hebben we wat tips voor je verzameld.

1. Onkruid verwijderen

Eenjarig onkruid zal in het najaar weer voor zaad zorgen om zich zoveel mogelijk te verspreiden. Wat jij voorafgaand aan het najaar verwijdert, zal je veel minder werk bezorgen in het voorjaar. Als je nu je best doet in onkruidbestrijding pluk je daar later de vruchten van.

2. Vaste planten splitsen

Nu de zomer onderweg is, merk je ook dat vaste planten die het goed doen groter en wilder worden. Dit is een mooi tijdstip om ze uit te graven en te splitsen. Uiteraard kan je de pollen een nieuwe plaats geven of er buren of vrienden blij mee maken. De vaste planten hebben dan nog voldoende tijd om zich goed te wortelen op hun nieuwe plaats.

3. Tuinmeubilair

Hoe staat het ervoor met jouw tuinmeubilair? Moet er het nodige onderhoud worden verricht of wordt het zelfs tijd voor een nieuwe tuinset? Tijdig een nieuwe set kiezen betekent dat je er ook dit jaar nog volop van kan genieten. De nieuwe trend in tuinmeubilair is wicker loungeset. Er bestaat enige verwarring over het materiaal wicker omdat het vaak wordt aangezien voor rotan. Wicker is echter een kunststof die strak om een aluminiumframe wordt gewikkeld. Hierdoor krijg je een zeer duurzaam product dat onderhoudsarm is. Prettig idee omdat je dan het najaar zonder zorgen voor je tuinmeubilair in kan gaan.

4. Planten opbinden en vastzetten

Het is ook de juiste tijd om je klimplanten voor te bereiden op het najaar. Voor je het weet raast de eerste herfststorm weer over je tuin. Help de klimplanten die een extra steuntje nodig hebben en voorkom dat ze straks beschadigd worden. Ook voor jonge bomen is het zaak dat ze genoeg steun hebben als de omstandigheden ruiger worden dan ze tot dan gewend waren. Zeker als ze nog volop in het blad zitten, kunnen jonge bomen erg kwetsbaar zijn.

5. Controleer je schutting

Kan je schutting er nog wel een paar jaartjes tegen of is het tijd voor een grondige onderhoudsbeurt of zelfs vervanging. Ook hier geldt dat je beter niet kan wachten tot het soms heftige weer in de herfst aanbreekt. Controleer je schutting op zwakke plekken en kijk of deze nog stevig genoeg staat. Vooral als je schutting is begroeid met planten kan deze sneller zwakker worden dan jij wellicht denkt. Twijfel je aan de kwaliteit van jouw schutting, vraag dan eens vrijblijvend advies aan een vakman.

6. Het is nu de tijd voor aanpassingen

Loop je al een tijdje rond met plannen om de indeling van de tuin te veranderen. Dit is het juiste moment om dat geregeld te hebben voor het najaar aanbreekt. Vaste planten en struiken kan je nu uitgraven en elders plaatsen zodat ze genoeg wortels kunnen aanmaken voor de rustperiode aanbreekt. Hou er wel rekening mee dat bepaalde planten en struiken erg honkvast zijn. Er bestaat anders een risico dat je in sommige gevallen planten zult moeten vervangen waar je juist zo trots op bent.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment