Home Tuintips Tips voor het aanschaffen van een zandbak voor in de achtertuin

Tips voor het aanschaffen van een zandbak voor in de achtertuin

by Sander
Tips voor het aanschaffen van een zandbak voor in de achtertuin

Kinderen kunnen uren zoet zijn met het spelen in een leuke zandbak. Maar dan moet je wel het een en ander goed regelen qua aanleg en onderhoud. Hieronder staan wat tips.

1. De keuze voor een leuke zandbak

Er zijn diverse modellen van kunststof die je zo in de tuin kan plaatsen. Vaak zijn deze klein van afmetingen. Een oppervlakte van 1 m2 verveelt al gauw en zorgt voor meer knoeien. Zelf een zandbak maken is vaak geen probleem. Het is immers niet anders dan een rechthoek van hout en je kan zelf de grootte bepalen aan de hand van het aantal kinderen wat er gebruik van zal maken. Ben je niet zo handig of wil je er niet veel tijd aan besteden, zijn er ook bouwpakketten te koop. Kijk bij de specialist in buitenspeelgoed naar de juiste zandbak voor jouw tuin.

2. De plaats van een zandbak

Kinderen die in een zandbak spelen, zoeken vaak ook al het avontuur. Een plaatsje waar je van binnen toezicht kan houden is een goed idee. Een zandbak die vrijwel de hele zomerdag in de zon ligt, is geen prettige plaats om te kunnen spelen. Voldoende schaduw is een betere keuze. Alleen schaduw en te vochtig zorgt ervoor dat het zand niet kan drogen. Dat leidt al gauw tot schimmelvorming.

3. Verboden voor huisdieren

Laat je kinderen nooit met huisdieren in de zandbak spelen. Ook is deze speelplek verboden voor huisdieren als er niet gespeeld wordt. Als huisdieren gewend raken aan een zandbak en zich daar op het gemak voelen, gebruiken ze die ook voor andere zaken.

4. Het juiste zand kiezen

Het juiste zand is fijn en bevat geen grotere korrels dan 2 mm. Rivier- of duinzand dat is gereinigd is een goede basis. Ook wit zand is mogelijk maar daarmee kan niet ‘gebouwd’ worden en dat is al vaak iets dat gaat vervelen. Laat het zand van de bak niet in aanraking komen met tuingrond. Een waterdoorlatend gronddoek zorgt dat het water goed afgevoerd kan worden. Gebruik nooit ‘scherp’ zand in een zandbak.

5. Reiniging van het zand

Een zandbak met geschikt zand en een goede afwatering wordt voor een groot deel natuurlijk gereinigd door wind en regen. Verwijder met enige regelmaat zaken zoals bladeren en andere zaken die de wind heeft meegevoerd. Op die manier blijft het zand schoon en mooi.

6. Dek een zandbak af als deze niet in gebruik is

Dieren zoals honden, katten maar ook wildere exemplaren zullen op den duur de zandbak ontdekken en daar gebruik van willen maken. Dat kan je voorkomen door een goed afsluitend dekzeil te gebruiken. Het is daarbij verstandig om te kiezen van een zeil dat water doorlaat en ook niet te dicht op het zand zit. Als zand vochtig blijft, heb je kans op schimmelvorming.

7. Denk aan de toekomst

Als de zandbak niet meer door de kinderen wordt gebruikt, kan je deze wellicht omvormen tot een moes- of kruidentuin. Een kwestie van goede voorbereiding.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment