In plaats van enkel de begroeiing op jouw erf die er al is in goede banen te leiden, kun je ook zelf het eindresultaat geheel bepalen.
Want waarom zou je niet? De binnenkant van je woning bepaal je ook geheel qua inrichting en esthetiek. Datzelfde zou je ook met je tuin kunnen – en moeten – doen. Moeten zelfs? Tja, wij vinden nou eenmaal dat je met niets minder dan het beste en het mooiste genoegen mag nemen. Wanneer je alle tijd voor je tuin hebt en neemt, maak je er immers iets bijzonders van. En dat geldt niet enkel voor een gazonnetje hier, een bloemperkje daar of de inhoud van je moestuin. We hebben het hier over de groenvoorziening en praktische inrichting van je hele erf.
Maar heb je eenmaal iets moois opgebouwd, dan wil je er ook volop van kunnen genieten. En ervoor zorgen dat jij de enige bent die dat kan en mag! Plus de mensen die je thuis en buiten uitnodigt, uiteraard. Daarom hebben we enkele tips voor je verzameld over de aanleg van een praktisch terras en de afscheiding van je terrein, die zorgt dat je volop van je tuin én je privacy mag genieten. Klinkt dat je als muziek in de oren? Lees dan snel verder om een vernieuwd perspectief op de indeling van je tuin te krijgen!
Vlonder
Er zitten een heleboel voordelen aan het bouwen van een vlonderterras die je in het geval van een tegelvloer zult moeten missen. Allereerst ziet zo’n verhoging er heel indrukwekkend uit, wat flink veel ontzag opwekt wanneer je dit zelf in elkaar hebt gezet. En dat aanzien wordt nog groter zodra blijkt dat je hier ook daadwerkelijk zelf verantwoordelijk voor bént! Maar alle schouderklopjes en positief verbaasde blikken ten spijt, wat heeft de constructie van zo’n vlonder je nou in praktische zin allemaal te bieden?
Nou, stenen kunnen algen verzamelen. En die zijn enorm lastig te verwijderen, wat betekent dat je jezelf een behoorlijk intensieve klus kunt besparen door voor een vlonder te kiezen. En dan heb je nog de voegen tussen tegels, waar allemaal onkruid tussen vandaan kan komen. Je tuinmes kun je echter laten liggen zodra je terras zich op een ondergrond van houten planken bevindt. Zeker wanneer je er een worteldoek onder plaatst, wat iedere ongewenste begroeiing tegenhoudt!
Alleen verzakkingen zijn soms een probleem. Maar die voorkom je dan weer gemakkelijk door drainagebuizen in te graven. Die nemen al het overtollige grondwater op en voeren het af, zodat de bodem niet drassig wordt. Ook voor je gazon en je moestuin is dit systeem heel erg handig!
Erfafscheiding
Het is helemaal niet raar om je tuin af te scheiden van de buitenwereld. Soms is dat zelfs erg handig, aangezien bepaalde grasvelden, die wel degelijk tot een erf behoren, vergist worden met openbaar terrein. Door een duidelijke afscheiding te plaatsen, kan niemand zich meer vergissen. Bovendien houd je met behulp van bijvoorbeeld een schutting een handig overzicht op je erf. En hoewel je natuurlijk rekening houdt met je buren op het gebied van geluid, heb je geen last meer van priemende blikken wanneer jij in je eentje of juist met familie en vrienden gezellig buiten zit.
Houten schuttingen zijn de logische eerste keuze. Die bouw je helemaal zelf op of stel je samen uit panelen die al in elkaar gezet zijn. Houd wel rekening met de lengte van het geheel en zorg dat alle delen uiteindelijk waterpas staan. Daarnaast behoren ook glas en kunststof tot de mogelijkheden. Plus een ‘levende’ afscheiding.
Want je hebt ook nog eens de optie om een haag aan te leggen! Uiteraard zul je de groei ervan moeten bijhouden. Maar de aanleg is relatief eenvoudig. Zeker wanneer je voor een kant en klaar haag kiest.
Overkapping
Nog even terug naar dat terras. Uiteraard ga je zowel met regen als zonneschijn te maken krijgen. Verschil moet er zijn, natuurlijk. Regen beperkt je meestal in je bewegingsvrijheid maar zorgt er wel voor dat je tuin in bloei komt te staan. Ook de zon doet wonderen voor je begroeiing, maar kan wel behoorlijk fel zijn, wat je comfortniveau sterk naar beneden haalt. In dat geval wil je zelf de balans bepalen door een overkapping te plaatsen. Zo kun je altijd buiten blijven zitten, ongeacht de weersomstandigheden.
Natuurlijk is het wel verstandig om de bovenkant diffuus te maken, zodat je niet levend wordt gebraden wanneer de zon op haar hoogste punt staat. En anders een uitklapbaar scherm aan te brengen, waarmee je zelf altijd voor de gewenste hoeveelheid schaduw zorgt. Zo ben je altijd zelf in staat om je eigen comfort te bepalen en buiten te zitten wanneer jij wilt!