Home Tuininrichting Tuin bestraten: 5 handige tips

Tuin bestraten: 5 handige tips

by Sander
Tuin bestraten 5 handige tips

Heerlijk genieten in eigen tuin. Voor veel mensen blijft het een ultieme droom om over een eigen tuin te beschikken. Voor de mazzelaars onder ons is dit allang realiteit. Toch brengt dit ook een keerzijde met zich mee. Een tuin moet goed onderhouden worden en dat kost aandacht en tijd. Daarom kiezen veel mensen voor strakke tegels om het onderhoud tot het minimum te beperken. Maar hoe moet je eigenlijk bestraten? Is dit iets wat je zelf kunt doen of beter kunt overlaten aan een professional? Wij geven je 5 handige tips voor het bestraten van de tuin.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker bij het bestraten van een tuin. Dit is een zeer tijdrovende en intensieve klus, waarbij je lichaam het zwaar te verduren krijgt. Daarom is het noodzakelijk om enkele veiligheidsmaatregelen te treffen. Bij het leggen van zware tegels is de kans groot dat de handen en voeten beschadigingen oplopen. Ook de knieën kunnen wel wat extra bescherming gebruiken. Investeer daarom in stevige kniebeschermers, werkhandschoenen en eventueel een sterk paar schoenen. Veiligheid boven alles!

2. Ontwerp de tuin naar eigen inzicht

Maak voordat je aan de klus begint altijd eerst een duidelijk ontwerp. Dit kun je naar eigen inzicht doen, maar je kunt ook de hulp van een hovenier of stratenmaker inschakelen. Zij kunnen je precies vertellen waar je op moet letten bij het plaatsen van tegels en waarom een specifiek ontwerp beter geschikt is. Zet op basis van die informatie de afmetingen in de tuin uit. Plaats paaltjes zodat je precies weet waar de tegels moeten komen te liggen voor een optimaal resultaat.

3. Egaliseer de ondergrond

Een goede basis is enorm belangrijk bij het bestraten van een tuin. Zorg er daarom altijd voor dat de ondergrond in goede conditie is voordat de tegels geplaatst worden. Deze moet minimaal 3 tot 5 centimeter dik zijn en afgetrild worden met een trilplaat. Zo start je met een egale ondergrond om dikteverschillen bij het leggen van de tegels te voorkomen. Lees hier hoe je het hoogteverschil opvangt.

4. Aan de slag! 

Na het treffen van de juiste voorbereidingen kun je echt aan de slag gaan met het bestraten van de tuin. Kies als beginnende stratenmaker nooit voor de moeilijkste patronen of kleurschakelingen, maar hou het eenvoudig en neutraal. Dat scheelt je een hoop stress. Behandel de tegels altijd met zorg om beschadigingen te voorkomen. Gebruik hiervoor alleen het beste gereedschap zoals een rubberen hamer en een tegelknipper.

5. Voegmateriaal

Het bestraten is pas echt voltooid als de voegen zijn gelegd. Voegen zijn van essentieel belang voor de uitstraling en levensduur van de tegels. Daarnaast hebben ze ook nog eens een praktische functie. Dankzij voegen wordt de bestrating een stuk stabieler. Gooi het voegmateriaal over de tegels en veeg met een bezem de deeltjes tussen de tegels. Pas als er geen kieren meer zichtbaar zijn, is het voegen geslaagd.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment