Van oudsher leefden mensen al in afstemming op het ritme van de maan. Toen we nog geen artificiële verlichting hadden, was de hoeveelheid maanlicht ’s avonds en ’s nachts natuurlijk van grote invloed op hoe mensen leefden. Naast licht, beïnvloedt de maan ook de waterstand in de grond. Je kunt hier rekening mee houden en je tuinieractiviteiten afstemmen op de maancyclus.
De maancyclus
Over een periode van 28 dagen doorloopt de maan één maancyclus. Een cyclus begint en eindigt met nieuwe maan waarbij de maan vanaf de aarde niet zichtbaar is. De eerste helft van de cyclus is de wassende maan, waarin de maan iedere nacht in schijnbare grote toeneemt. Deze fase eindigt op volle maan, als de maan vanuit ons oogpunt volledig verlicht is door de zon. Na volle maan neemt de maan in grote af gedurende de afnemende maanfase. Een preciezere verdeling is de verdeling van de maancyclus in vier fasen van zeven dagen.
Waterhuishouding
De getijden worden beïnvloed door de stand van de maan. Vloed is het hoogst tijdens nieuwe en volle maan. Op eenzelfde manier beïnvloedt de maan de waterstand in de grond. Deze waterstand is van groot belang voor plantengroei. Met volle maan is er het meeste vocht in de grond, wat goed is voor de wateropname door zaden.
Wassende maan voor de tuin
Voor de tuin is de wassende maan een gunstige periode voor groei. In deze periode stijgt het waterniveau en neemt ook de hoeveelheid maanlicht toe. Activiteiten die hierbij passen zijn zaaien, zieke planten verzorgen of preventief behandelen. Deze periode is gunstig voor planten die bloemen, vruchten of zaden geven.
Afnemende maan voor de tuin
De afnemende maan is een goede periode voor het planten van planten die niet bloeien maar hun energie ondergronds bewaren in wortels, zoals sla, radijs, wortelen en kolen. Daarnaast is het gunstig om in de laatste week de grond te bewerken en te bemesten.
Dag/nacht- en seizoensritmes
Naast het ritme van de maan, zijn er natuurlijk ook de cycli van dag/nacht en van de seizoenen. In de biodynamische teelt, spreekt men van in- en uitademingsperioden van de aarde. Bij een uitademing ademt de aarde haar levenskracht uit waardoor planten kunnen groeien. Bij een inademing wordt deze levenskracht teruggenomen en begint de rustperiode van de natuur. ’s Avonds en in de herfst ademt de aarde in en ’s ochtends en in de lente ademt zij uit.
Meer informatie
Als je wilt experimenteren met het afstemmen van deze ritmes in je tuin, vind je een hulpmiddel misschien wel handig. Via internet kan je maankalenders vinden die niet alleen de maanfasen aangeven, maar ook bijpassende tuinactiviteiten. Een voorbeeld is deze van Rhythm of Nature. Zo kan je simpelweg aflezen wat past op welk moment en hoef je niet alles zelf uit te zoeken. Handig!