Wortels uit de grond oogsten nadat je weken voor de plant hebt gezorgd. Op je buik naar bijen kijken die jouw bloemen bezoeken. Tuinieren met kinderen is leuk! Het is gezond om in de frisse buitenlucht actief bezig te zijn in het groen. Kids die tuinieren, leren op een speelse manier hoe de natuur werkt. Als ouder is het gezellig, om samen met je kind iets te doen dat letterlijk groeit als je er aandacht aan geeft. Om meer uit je tuin te halen, geven we hier tien tips om te tuinieren met kinderen.
1. Maak een moestuinbak met je kind
Een moestuin voor kinderen is erg leuk. Om het overzichtelijk en eenvoudig te houden, maak je het beste een moestuinbak. Wil je zelf een moestuinbak maken? Hier vind je er meer info over: https://www.tijdvoorjetuin.nl/moestuinbak-maken/
Een moestuinbak heeft veel voordelen. Geen gespit in de tuin, de moestuinbak vul je met zakken tuinaarde en je kan meteen aan de slag. De oppervlakte is overzichtelijk, onderhoud kost slechts een paar minuten per dag.
Deel de bak in met vakken van 30 cm bij 30 cm, bijvoorbeeld door touwtjes te spannen. Heb je niet veel tuinervaring? Kies dan 2 of 3 makkelijke soorten. Plant in ieder geval een aardappel. Na een tijdje zit de grond vol lekkere aardappeltjes. Frietjes maken van je eigen aardappel, welk kind wil dat niet?
Zelf zaaien is leuk, zoals wortels of radijsjes. Koop voor 1 of meerdere vakken een miniplant om over te zetten: tomaat of sla is vaak te koop bij de supermarkt of bouwmarkt in het seizoen. Je kan ook voorzaaien in potjes in de vensterbank. De potjes zet je later uit in de tuin, als de plantjes wat sterker zijn en er geen nachtvorst meer is.
2. Maak kinderen de tuinbaas
Tuinieren met kids is leuk als je ook de voorpret en de organisatie met elkaar deelt. Zoek samen de zaadjes uit die je wilt planten. Laat je kind een tekening maken van de vakken en bepaal samen, wat je in elk vak plant. Je kind kan in elk vak de plantensoort tekenen.
Plak samen de lege zaadzakjes op de ‘bouwtekening’ van jullie tuin en schrijf de datum erbij waarop je gezaaid hebt. Het is ideaal als je deze tekening plakt op een kalender. Daarop plakt je kind elke dag dat je samen getuinierd hebt een sticker. Hang dit schema in huis op een zichtbare plek op, zodat de tuin ook in jullie dagelijkse agenda gaat leven. Voor het onderhoud is dagelijks vijf minuten tijd genoeg.
Heb je al wat oudere kinderen? Geef ze dan een eigen moestuinbak om trots op te zijn.
3. Zaai zonnebloemen
Zonnebloemen zijn met hun dikke gestreepte zaden makkelijk te zaaien. Ze groeien in no time de hoogte in. Vooral de grote soorten zijn indrukwekkend, die worden wel 3 meter hoog. Kies een soort die anderhalve meter hoog wordt, dan is het hanteerbaar.
Maak met je kind plantenpotjes van wc-rolletjes. Kinderen kunnen de zaden in gewone tuinaarde zaaien, het beste in april of mei. Druk ze 1,5cm diep en geef genoeg water. Zet de plantjes op een beschutte plek met plasticfolie er overheen. Het folie kan er af als er een kiemplant de grond uit komt.
Eind mei kunnen de kleine plantjes de grond in. Zet ze op een zonnige plek uit de wind. Kinderen geven de plantjes elke dag water. Let op slakken, want die vinden de jonge planten erg lekker. Zet ze pas in de grond als ze 15cm hoog zijn. Het is leuk om de plant elke week te meten. De hoge soorten hebben meestal ondersteuning nodig met een bamboestok ernaast. Anders knikken ze om.
Tip: bewaar de uitgebloeide bloemen. Die zitten vol zonnepitten. Leg ze op een krant te drogen in de schuur of kelder. In de herfst leg je ze met je kind op een voertafel in de tuin. Dit trekt veel vogels aan, leuk om samen naar te kijken hoe veel vogels smullen van de pitten.
4. Maak een aardbeientoren
Aardbeien zijn lekker en gezond en leuk om zelf te kweken. Ook als je weinig plek hebt. Aardbeien houden van zon en warmte. Zet een toren daarom op een warme plek. Toch moet je aardbeien steeds vochtig houden. Van nattigheid gaat de plant en de vruchtjes schimmelen. Daarom doen mensen vaak stro onder de planten. Met een toren hoeft dit niet, want de plant hangt over de warme stenen en raakt met het groen en de vruchten geen grond. En slakken hou je zo ook op afstand.
Maak een aardbeientoren van oude bakstenen of tegels. Stapel de stenen in een vierkant. Cement is niet nodig. De volgende rij laat je steeds iets terug naar binnen vallen, zodat er min of meer een piramidevorm ontstaat. Het vierkant op de grond, waar je mee begint, is veel groter dan het laatste vierkant. In de tweede of derde laag laat je in elk van de vier kanten één steen weg. Zo ontstaat er een gat. Doe dit elke tweede of derde laag. Vul het gat met een mengsel van aarde en bodembedekker, zoals cacaodoppen. Dit mengsel laat meer water door. In de gaten plant je de aardbeienplantjes en klaar is je aardbeientoren!
5. Kweek je eigen kruiden
Zelf kruiden kweken is erg leuk om samen met kinderen te doen. Zo trek je ze vanzelf de tuin in én de keuken in. Kinderen zijn altijd nieuwsgierig. Ze ruiken en proeven graag. Munt is een topper, de plant is sterk en hij groeit snel. Bij rucola, pluksla en peterselie kan je kind dagelijks wat plukken, want in het seizoen groeit het zo weer bij. Komkommerkruid is mooi blauw en smaakt lekker.
Heb je geen groene vingers? Koop dan potjes groene kruiden op de groenteafdeling van de supermarkt en zet die in de grond.
6. Kweek pompoenen en courgettes
Pompoenen en courgettes zijn erg leuke groenten om te kweken, als je genoeg ruimte hebt en wilt maken in de tuin. Sommige planten klimmen goed, je kan ze daarom ook tegen een schutting laten groeien. Hoe vet is het als je met Halloween je zelfgekweekte pompoen kan uitsnijden?!
Eind mei kan je pompoen in de tuin zaaien. Doe 2 zaadjes in een gat van 5 cm diep. Komen er twee plantjes uit, dan haal je er 1 weg. De groeiende plant kan je het beste tegen een hek laten groeien, want op de grond neemt de plant veel ruimte in beslag. Heb je een composthoop met rommel in de tuin? Dan is deze plant juist heel goed om te laten groeien. Hij bedekt de compost met een bladerdek!Van courgettes zijn de bloemen ook lekker om te eten.
7. Maak een geuren- en kleurentuin
Lavendel, rozen en siererwt zijn planten die fantastisch ruiken. De Bergamotplant ruikt naar Earl Gray thee en citroenmelisse geurt ook heerlijk. Vooral meiden vinden het interessant om te experimenteren en parfum te maken met bloemen. De kamperfoelie is een soort die alleen in de avonduren fantastisch ruikt.
Kleuren zijn ook aantrekkelijk in je tuin. Zet met kids in de moestuinbak oranje Afrikaantjes. Dat staat vrolijk en deze planten verjagen ook hinderlijke insecten en aaltjes (een soort wormpjes in de grond).
Tip: veel mooi gekleurde planten zijn giftig. Leer je kinderen welke planten eetbaar zijn. Je kan ook een deel van de tuin aanwijzen, waar de kinderen van mogen eten en een deel, waar dat niet mag.
8. Creëer een oerwoud, waar het verboden is voor ouders!
Geef kinderen hun eigen plek in de tuin, waar het verboden is voor ouders. In de beleving van kinderen is zelf de meest simpele tuin een spannende jungle.
Een echt oerwoud in de tuin waar je je terug kan trekken, dat wil toch ieder Heb je weinig ruimte, maak dan een verticale groene wand met Oost-Indische kers, erwten en frambozen. Met stekels tegen indringers! Een jungle van hoge, dichte struiken is natuurlijk ook mooi als je daar de ruimte voor hebt. De Sneeuwbes is een sterke plant. Hetzelfde geldt voor de Witte Kornoelje. Deze plant geeft in de winter prachtige knalrode takken als bonus. Wilgen zijn ook makkelijk en leuk.
9. Trek dieren aan
In de tuin kan je met eenvoudige middelen een paradijsje maken voor dieren. Met de vlinderstruik trek je veel vlinders aan. Alleen al de aanwezigheid van een combinatie van vaste planten, struiken en eenjarige planten is een feest voor vogels, egels en insecten. Water in de tuin trekt ook dieren aan. Maak in de winter een voedertafel.
10. Ga zelf de tuin in
Het klinkt simpel. Maar wie buiten zitjes maakt om te eten, zitten of te lezen en daar gebruik van maakt, trekt vanzelf de kinderen mee naar buiten. Vervelen ze zich? Ga de plantjes water geven en ze doen vanzelf mee. Zo wordt tuinieren met kinderen easy-peasy.