Home Tuinonderhoud Tuinonderhoud in zomer en winter

Tuinonderhoud in zomer en winter

by Sander
Tuinonderhoud in zomer en winter

Ben jij alweer bezig met de inrichting van je tuin? Behalve je bomen, struiken en planten heeft ook je tuinmeubilair onderhoud nodig. Als je een loungeset gaat kopen is het ook verstandig om vast na te denken over het onderhoud. De plaats die je kiest voor de set is van belang, maar vooral het materiaal speelt een belangrijke rol.

Een kunststof loungeset kopen en onderhouden

Een loungeset kopen? Dan is het verstandig om na te denken over het materiaal dat je gaat kiezen. De meeste sets zijn van kunststof of van hout. Beide materialen zijn bedoeld om ook  buiten te kunnen blijven staan als het regent en in de winter.

Kunststof is bijna onderhoudsvrij maar je moet het wel schoonhouden. Dat kan eenvoudig met een doekje en wat mild schoonmaakmiddel. Als je dat niet doet zal het vuil langzaam zich aan de kunststof hechten en is dat moeilijk schoon te maken. Misschien herinner je je wel een kunststof stoel of tafel die je niet goed hebt onderhouden en die niet meer schoon was te krijgen. Kunststof verkleurt op den duur in de zon en wordt in de loop der jaren wat brosser. Het gaat vele jaren mee.

Een houten loungeset kopen en onderhouden

Hout is natuurlijk materiaal en kan wel tegen een stootje maar vraagt ook meer en vaker onderhoud. Om te voorkomen dat vuil doordringt in het hout moet je dat regelmatig schoonmaken. Dat doe je met een zachte borstel of doek. Water met hoogstens een milde zeep is geschikt om hout schoon te maken. Hout is meestal beschermd met een laklaagje en dat is niet bestand tegen scherpe schoonmaakmiddelen. Ook het schoonspuiten onder hoge druk van een houten loungeset is geen goed idee. Hiermee verwijder je ook de beschermingsstoffen die het materiaal van nature heeft en dat zal de levensduur aanzienlijk bekorten. Hout kan vele jaren meegaan en mooi blijven als je het op een goede manier onderhoudt.

Onderhoud in zomer en winter

Als je een loungeset gaat aanschaffen, verwacht je natuurlijk dat je die ook het gehele jaar buiten kan laten staan en dat is ook mogelijk voor zowel kunststof als hout. De omstandigheden zijn wel van belang. Als er veel bladeren op de loungeset terechtkomen zal dit het meubel geen goed doen als je deze niet tijdig verwijdert. Bij het vergaan van de bladeren komen diverse stoffen vrij die zowel kunststof als hout kunnen aantasten. Ook het vele vocht en de temperatuurverschillen kunnen voor problemen zorgen. De beste manier om je loungeset in de winter te onderhouden is dan ook een beschermhoes die waterdicht is of een zeil van waterbestendig polyester. In beide gevallen is het van belang dat het gebruikte materiaal goed kan ademen. Dat voorkomt te veel condens en schimmelvorming. Als jij er voor kiest om je loungeset goed te onderhouden in zomer en winter zal je vele jaren daarop comfortabel kunnen genieten van warme zomerdagen en zwoele zomeravonden. Dat maakt het onderhoud lonend.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment