Home Tuintips Tuintherapie voor het verminderen van stress

Tuintherapie voor het verminderen van stress

by Sander

Wie regelmatig in de tuin werkt, weet als geen ander dat het ontspannend werkt. Even met je hoofd alleen maar bij de planten en bloemen zijn en nergens anders met je gedachten. Omgeven worden door een groene omgeving, voor velen is het dé manier om de drukke werkdag achter zich te laten. In de tuin werken helpt erbij om in het hier en nu te zijn, in plaats van bij de zorgen over de dag van morgen. Ook therapeuten hebben de helende werking ontdekt van de natuur en tuinwerkzaamheden. Met behulp van een tuintherapeut kan je op een doelmatige manier aan de slag gaan met je klachten.

Voor wie is de tuintherapeut?

De tuintherapeut kan met een brede groep mensen aan de slag gaan. Mensen kunnen zich met klachten als angst, burn-out klachten, depressies, chronische vermoeidheid en dementie bij deze therapeut melden. Bezig zijn in de tuin werkt stressverlagend. Daarnaast worden alle zintuigen geprikkeld door de bloemen, planten en kruiden, wat bevorderlijk werkt voor het associatieve en creatieve brein. Hiermee bezig zijn zorgt voor heldere inzichten bij de cliënten. Die inzichten kunnen helpen om te zoeken naar oplossingen die de klachten verminderen.

Wat houdt therapeutisch tuinwerk in?

Bij therapeutisch tuinwerk worden de natuurbeleving en de tuinwerkzaamheden ingezet om zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid te bevorderen. In de tuin vinden allerlei processen plaats die vergelijkbaar zijn met ons eigen leven. Denk hierbij aan zaaien, ontkiemen, groeien en weer sterven. Dit proces herhaalt zich ieder seizoen weer opnieuw. Deze processen vormen een spiegel van het dagelijks leven. Tijdens de therapie wordt een verbinding gelegd tussen de processen van de tuin en die van het menselijk leven. Dit zorgt voor inzichten en ontspanning. Tuintherapie kan het hele jaar door plaatsvinden. Afhankelijk van het seizoen zijn de werkzaamheden verschillend. Uit onderzoek is gebleken dat tuintherapie een positief effect heeft op fysiek, sociaal-emotioneel, cognitief en psychologisch gebied. Veel mensen, met een breed scala aan klachten, zijn inmiddels geholpen met tuintherapie.

Wordt tuintherapie vergoed door de zorgverzekering?

Tuintherapie is nog niet zo bekend dat dit standaard vergoed wordt via de zorgverzekering. In sommige gevallen is het mogelijk om een declaratie in te dienen bij de zorgverzekeraar. Om dit zeker te weten en niet voor onverwachte kosten te komen staan, is het goed om dit na te vragen bij de desbetreffende tuintherapeut. Ook is het verstandig om bij je eigen zorgverzekeraar na te vragen wat de mogelijkheden zijn voor een eventuele vergoeding. Voor meer informatie over tuintherapie kan je kijken bij Beroepsvereniging Groene Zorg. Via de website kan je in contact komen met diverse tuintherapeuten die aangesloten zijn bij deze beroepsvereniging. Inmiddels zijn er door heel Nederland tuintherapeuten te vinden.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment