Home Tuintips Tuintips van de maand april

Tuintips van de maand april

by Lara Klaassen

April is een drukke maand in de tuin. Alles komt weer tot leven, van de bloembollen tot de bijen. April kan wispelturig zijn en elk jaar is het start van het groeiseizoen weer anders. Kijk goed wat er in je tuin gebeurt en speel daarop in. Want het ene jaar start april koud, zodat er weinig insecten zijn, terwijl het andere jaar jonge planten al opgegeten worden door kevers. 

Gazon

Als je in maart het gazon nog even hebt laten liggen, is dat geen probleem. Maar april is toch echt de maand om te beginnen met de verzorging van je gazon. Het maaien start weer. Maai nog niet te kort en niet elke week, maar om de week. Zo voorkom je vorstschade. Als je nog niet hebt geverticuleerd, kan je dat ook nu nog doen. Dat geldt ook voor bemesten of bekalken. 

Hortensia snoei je in april

Snoeien

Uit groenblijvende struiken snoei je de dode takken, die kapot zijn gevroren. Snoei niet de groene en vitale takken. Ook van varens kan je nu de dorre bladeren verwijderen. Snoei varens heel voorzichtig vanuit de basis, waar de steel uit de grond groeit. Omdat de nieuwe takken zich ook uitrollen vanuit de basis van de plant, is het een nauwkeurige klus. 

Van tulpen en bloembollen mag je de uitgebloeide bloemstengel snoeien, maar snoei niet het groen. De bol trekt bij het afsterven van het groen veel voedingsstoffen weer terug, zodat er komend jaar weer een mooie bloem komt. 

Hortensia (Hydrangea) kan je nu terugsnoeien om een compacte vorm te houden. Snoei de takken die meerdere jaren oud zijn flink terug, maar niet tot op de grond. Dat geldt ook voor de vlinderstruik.

De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) is groter en ronder van vorm. Deze plant vraagt om een voorzichtige aanpak. De oude bloemen vormen in de winter een mooi silhouet, je mag ze wegsnoeien na de vorst (mei). Als je hem wilt snoeien, haal dan elk jaar maximaal een derde weg. Het beste snoei je steeds een tak weg in het midden. Zo blijft de plant evenwichtig van vorm. 

Check dagelijks de border

Er groeit van alles in je tuin, waar dieren op af komen. Check dagelijks de border zodat je er op tijd bij bent. Hosta en andere planten die boven de grond komen, zijn aantrekkelijk voor slakken. Lok slakken weg of strooit veel ‘droog’ materiaal rond de planten, zoals cacaodoppen en schelpen. 

Bladluizen kunnen ineens massaal op je planten zitten. Sproei ze eraf met een krachtige straal of veeg ze weg met een doekje. 

Meeldauw is een schimmel waar vooral rozen in het voorjaar gevoelig voor zijn. Je kan het voor zijn, door rozen en de andere planten in je border in april te besproeien met brandnetelgier. De weerstand van de plant neemt daarmee toe. Het recept voor brandnetelgier vind je ook op deze website. 

De vijver

Na de winter is het altijd goed de zuurgraad van de vijver te checken. Soms is er in april relatief veel alg in je vijver. Maak je hierover geen zorgen; algen groeien al vroeger in het seizoen dan de andere planten. In mei halen de andere planten het weer in. Je kan nu wel goed nieuwe planten toevoegen aan je vijver.

Plant kleur

Eenjarige plantjes zoals Sleutelbloem (primula) en polyanthus geven je tuin direct kleur. Ze zijn te koop in vrolijk geel, blauw en roze en er zijn ook bonte exemplaren met geel en donkerrood. Zet ze in de border, op je balkon of in potten op het terras. 

Als je meer rekening wilt houden met bijen, dan zijn deze op kleur gekweekte soorten minder geschikt. Veel bijen komen wel op de plant af, maar kunnen er geen voedsel vinden.

Wil je kleur én de bijen helpen? Kies dan voor planten, die hier van nature voorkomen. Zoals het Bijenkorfje (Prunella grandiflora) of IJzerhard (verbena bonariensis), waar je ook lekkere thee van kan maken. In de natuur bloeien deze planten wat later, maar ze zijn nu wel bloeiend te koop in het tuincentrum. Deze planten kan je ook prima op je balkon zetten. 

Als je al kleurige vaste planten hebt, is het nu de tijd om grote planten te delen en een deel op een nieuw plekje te zetten. Ze bloeien nu nog niet, maar wel later in het voorjaar.

sleutelbloemen in vrolijke kleuren

Voorzaaien

Heb je meer geduld? Dan is april dé maand om voor te zaaien. Zonnebloemen, Juffertje-in-het-groen, maar ook wilde bloemen zoals klaproos en kamille en ganzenbloem, zaai je nu voor. Kies eens voor een kleurencombinatie, bijvoorbeeld wit met blauw of geel met blauw, en zaai de eenjarige bloemen voor met deze kleuren. Zo creëer je elk jaar een andere sfeer tussen de vaste planten. 

De moestuin

Het is verleidelijk om nu al te zaaien in de volle grond. Hiermee wacht je het beste tot mei. Beperk je tot het voorzaaien en potjes in de kas. Of bescherm je gezaaide plekken met een tunneltje of andere afscherming. Prei, selderij, pompoen en courgette kan je op deze manier al zaaien. 

Als je de grond had bedekt om de warmte vast te houden en onkruid te onderdrukken, kan je deze nu verwijderen zodat je voldoende tijd hebt om de grond gereed te maken voor het uitplanten. Is de grond al ‘kaal’, dan is het nu zaak wekelijks te wieden. Bieten, wortels en erwten kan je buiten zaaien. Na twee weken is het vaak al nodig om te dunnen en te verspenen. Verspenen is het verzetten van kleine plantjes naar een andere plek, waar ze meer ruimte hebben. 

In april kan je nog pepers, tomaten en aubergines zaaien. Deze planten hebben een lang groeiseizoen nodig. Je kan natuurlijk wachten en volgende maand tomatenplantjes kopen. Het voordeel van zelf zaaien is dat je speciale variëteiten en kleuren kan kweken, in de winkel zijn de plantjes van sterke, maar wel standaard rassen. 

Dieren in de tuin

Egels zijn in maart ontwaakt en scharrelen nu naar eten in je tuin. Ze ruimen schadelijke dieren op, geef hem dan ook de ruimte. Dat geldt ook voor broedende vogels, zoals merels. Observeer de vogels in je tuin, dan zie waar ze een nest maken. Laat die plek tot eind mei met rust. Snoeien kan erna nog. In je vijver zitten misschien wel kikkers of padden. Ze zetten eieren af in het water, maar leven zelf vooral in vochtige plekken onder hout en stenen. Het is leuk om de kleine kikkervisjes in je vijver te volgen tot volwassen kikker. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment