Home Tuintips Tuintips van de maand augustus

Tuintips van de maand augustus

by Lara Klaassen

Augustus is vaak een warme maand en dat vraagt om extra aandacht aan de verzorging van je tuin. Water geven is het belangrijkste in augustus. Vergeet ook niet het schoteltje water te vullen voor de vogels en egels in je tuin!

Als je op vakantie gaat, vraag dan aan buren of familie om je planten water te geven. In de moestuin zorg je ervoor, dat er zo veel mogelijk is geoogst voor vertrek. Eventueel kan je een automatisch watersysteem aanleggen om je planten van water te voorzien. 

Bloemen en borders

Plant najaarsbollen. Amaryllis doet het ook prima in je tuin, niet alleen binnen. Ook Alstroemeria’s zijn een aanrader. Najaarsbollen geven je tuin exotische bloemen. De Kliplelie (Nerine bowdenii) komt uit Zuid-Afrika en ze heeft een droge, zonnige locatie nodig. Zandige grond is prima, ze houden niet van te veel mest. Vooral in kuipen in de beschutting van een zuidwestelijke muur. Ook Herfsttijloos (Colchicum), die lijkt op de krokus, bloeit in september. 

Herfsttijloos

Als de lavendel is uitgebloeid, oogst dan de lekker geurende takken als droogbloem of om in geurzakjes te doen. Snoei dan een derde van de plant terug, zodat de bos niet te rommelig wordt. Dat geldt ook voor andere struiken, zoals tijm. 

Rhodondendron, camelia en andere planten die nu bloeiknoppen vormen, geef je dagelijks water. Klimrozen bloeien nog gedeeltelijk, nu is wel de tijd om een derde terug te snoeien en op te binden. 

Dode bloemen verwijder je uit Dahlia en andere vaste planten om de doorlopende bloei te stimuleren. Bij rozen kies je ervoor om ze te verwijderen of je laat ze ontwikkelen tot rozenbottels. Die zijn ook mooi in de winter en de vogels zijn er blij mee. De zaden van bloemen kan je nu oogsten en drogen, om ze volgend jaar weer als zaad te gebruiken. Zoals de zaden van klaproos, lupine en siererwt.

Zaai nu winterharde eenjarige bloemen of een veldje met bloemen zoals papaver, korenbloem en goudsbloem. Ook met vaste planten geef je extra kleur, zoals de paarse herfstaster. Of de prachtige paarse bes van de Callicarpa bodinieri. Met bundels van knalpaarse bessen en mooi verkleurende bladeren, zijn ze een aanwinst in de nazomertuin. Ze zijn niet erg winterhard, een goed doorlatende bodem helpt wel bij het overwinteren van dit struikje. 

Het gazon

Als het boven de 30 graden is, maai dan het gazon helemaal niet. Gras groeit dan erg langzaam en je hebt kans dat de grasmat verbrandt. Als je toch moet maaien, maai dan in de avond als het koeler is. In de avond en ochtend kan je gras een aantal uren sproeien, doe dit 1 keer per week als het echt warm blijft. 

Bekalken is in augustus ook goed, als er te veel zuring of weegbree in de grasmat komt is dat een goed idee. Bemesten kan ook, maar doe dit voordat er regen is aangekondigd. Dan kan de mest goed bij de wortels komen zodra het regent. 

water geven

De moestuin

Water, water en nog eens water. Je moestuin snakt in augustus meestal naar veel water. Geef dagelijks water met de gieter en als het boven de 30 graden is voor meerdere dagen, zet dan een sproeier op de hele tuin. Bonen, frambozen en courgettes zijn nu volop te oogsten. Snoei bonen af als de oogst klaar is en trek niet de hele plant eruit. De knolletjes in de wortels houden de bodem namelijk gezond. Kijk goed naar courgettes, tussen de grote bladeren zie je zo snel over het hoofd. Oogst ze als ze 15 tot 20 cm zijn, te grote courgettes zijn al snel te houtig. 

In weckpotten kan je je oogst inmaken, of blancheer groenten kort en vries ze in. De buren zijn natuurlijk ook je beste vrienden als het om het delen van de oogst gaat. 

Wortels, vroege aardappels en uien zijn in augustus klaar om te oogsten. Hang uien en sjalotten te drogen in de buitenlucht voordat je ze bewaart. 

Pruimen kunnen in augustus worden gesnoeid. Soms krijgen pruimen schimmel op de bladeren in augustus, snoei dan zeker. Ook leiperen en geleide appelbomen snoei je nu. Na de oogst snoei je fruitstruiken zoals framboos, zwarte bes en braam. Snoei stevig, minstens de helft, maar je mag het ook tot op de grond afsnoeien.

Eind augustus zijn er al vroege appeltjes, zoals James Grieves. Zomerappels kan je niet bewaren, eet ze op en geniet ervan. Aardbeien zijn al lang geoogst, maar je kan de kleine plantjes die aan de grote planten groeien er nu af halen en uitplanten. Gooi echt slechte planten weg, zet sterke en nieuwe plantjes op de plek waar je ze volgend jaar wilt hebben. Ze overwinteren namelijk uitstekend als je ze nu een goede plek geeft. 

aardbeienplanten

Tomaten groeien nu als een speer, geef ze regelmatig water, dus elke ochtend en avond genoeg maar niet te veel. Geef je te onregelmatig water, dan krijgen ze rotte plekken. Je kan ze nu nog dieven als er te veel zijtakken komen. Haal uit de oksel de takken met bloemen en veel bladeren weg. En geef ze elke 2 weken voeding, om een rijke oogst te garanderen. 

Wees alert op vliegen op je kool, als je zeker wilt zijn dat ze weg blijven, moet je ze helaas onder een fijn net spannen. Bladluizen kunnen ineens enorm uitbreiden, sproei ze weg met een waterstraal. Wist je dat sommige bladluizen levendbarend zijn? 

Rucola, lente uit, radijs en diverse slasoorten die je in de winter oogst, kan je nu zaaien. Is het erg warm, kies er dan voor kleine plantjes te kopen en deze uit te planten. Of zaai in de schaduw en hou de zaden steeds vochtig, maar niet nat. 

Heggen en hagen

Coniferen snoei je in augustus, goed. Je kan ze in augustus ook verplaatsen. Snoei alleen op bewolkte dagen en nooit in een hittegolf. Ook de haag met andere groenblijvers, zoals laurier kan je snoeien. Bedenk je wel, dat terugsnoeien beter in het voorjaar en najaar kan worden gedaan. De zomerse snoeibeurt is bedoeld om de haag vooral even op te knappen en wat strakker te maken. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment