Home Tuintips Tuintips voor de maand februari

Tuintips voor de maand februari

by Lara Klaassen

Subtiele en kleine veranderingen in de wat sombere tuin, maken in februari duidelijk dat het groeiseizoen er snel aan komt. Sneeuwklokjes bloeien en er zijn tal van klussen die je kan doen. 

Winterrust

De meeste planten zijn nog niet actief in februari. Het gazon laat je bijvoorbeeld het best met rust. Vriest het langdurig? Vermijd dan ook het belopen van het gazon. Juist door de rust, is februari een goed moment om groenblijvende struiken en te verplaatsen naar een betere plek. Graaf ze uit met een flinke kluit en zet ze op hun nieuwe plek. 

Vaste planten splitsen

Als vaste planten enkele jaren oud zijn, worden ze soms minder mooi. Je kunt ze verjongen, door de planten in tweeën te splitsen. Je plant de twee planten ieder op een eigen plek. Een plant weggeven of ruilen kan natuurlijk ook. Sneeuwklokjes die nu bloeien, vermeerderen zich vaak tot grote pollen. Splits ook deze pollen om de vijf jaar en plant ze opnieuw uit. Maak je geen zorgen om slap hangend groen. Sneeuwklokjes zijn erg sterk en herstellen weer. 

Toverhazelaar bloeit in de winter

Aanplanten

Haagplanten en bomen met kluit (dus niet in een pot) plant je het beste in februari. Ze hebben dan genoeg tijd om wortels te maken, voordat het groeiseizoen aanbreekt. Als het vriest, is aanplant niet aan te raden. De grond is lastig te bewerken en het plantgoed kan doodvriezen. Geef het nieuwe plantgoed voldoende water om aan te slaan. 

Snoeien

Siergrassen knip je in februari weg als je de oude stengels niet mooi vindt, zodat de nieuwe stengels straks alle ruimte hebben. Ook de Bosrank die in de herfst heeft gebloeid en nu zaadpluizen heeft, snoei je in februari. Snoei vrij ver terug, hou enkele gezonde knoppen aan de basis van de plant vrij om weer uit te kunnen groeien. 

Vlinderstruik en vlier groeien snel en nemen veel plek in. Nu is de tijd om ze goed terug te snoeien, zodat ze in een compactere vorm terug komen. 

Winterbloeiers zoals winterjasmijn, Mahonia en heide snoei je na de bloei terug. Snoei niet terug op het oude hout, daar kunnen deze planten niet tegen. Hou daarom altijd genoeg groen over. 

Mahonia, winterbloeier en groenblijvende plant

Bemesten

Rozen en andere planten met veel bloemen, hebben behoefte aan organische mest. Breng nu organische mest aan rondom de planten, zoals oude paardenmest met stro. De meststoffen komen langzaam vrij en de roos zal rijkelijk bloeien in het komende seizoen. 

Zaaien

Als je van sleutelbloem, vergeet-mij-nietjes en andere vroege bloeiers houdt, dan kan je die nu in potjes zaaien. Ook sierplanten zoals kogeldistel en lupine zaai je voor in potten op een koele plek. Zaai niet in een verwarmd huis, dan groeien de plantjes te snel. Een schuur of koele bijkeuken is ideaal.

Dieren in de tuin

Egels en padden zijn nog in winterslaap. Verstoor blader- en takkenhopen dan ook niet en wacht met opruimen tot het voorjaar. Snoei wel juist nu klimop en andere klimmers die te veel plek innemen. Vanaf half maart beginnen er namelijk vogels in te broeden, en die wil je niet verstoren. Is de winter nog volop aanwezig? Dan kan je vogels met zaden en vetbollen bijvoeren. Is de vijver bevroren? Maak een wak met een pan met heet water. Met het hakken van een wak kunnen vissen en amfibieën zo ernstig verstoord worden, dat ze sterven.

In de moestuin

Als de grond niet bevroren is, kan de voorbereiding starten op het groeiseizoen. Op kleigrond in löss is het belangrijk om het oppervlak los te maken. Ploegen is niet nodig, maar het fijnmaken van de bovenlaag wel. Deze is dichtgeslagen door de regen. Werk compost of ruige mest (stalmest met stro) door de bovenlaag. Deze wordt daardoor luchtiger, waardoor water kan wegvloeien en de bodem kan opwarmen. Op zandgrond is het opbrengen van organisch materiaal ook heel belangrijk. Je kan de bodem ook een aantal weken met plastic bedekken. Daarmee voorkom je het vroege ontkiemen van onkruid en de bodem warmt sterker op.  

De oogst van groenten is nog mogelijk, zoals boerenkool, prei, spruiten en palmkool. Ook rucola is te oogsten. 

Palmkool, een makkelijke en gezonde koolsoort

Een koude kas is erg handig om in de moestuin te hebben, als je zelf je plantgoed wilt zaaien. Onder de koude kas warmt de bodem sneller op. In februari maak je het glas schoon en zet je de koude kas op de goede plek, zodat de aarde eronder al goed kan opwarmen. In maart is de koude kas dan klaar voor gebruik. Een tunnel van plastic of een stolp functioneert ook goed. 

Als het niet vriest, kan er eind februari al onder de tunnel of in de koude kas worden gezaaid. Luchtige grond is belangrijk. Bij zware kleigrond is het aan te raden, naast compost ook zand in de zaaibedden te mengen. Je kan ook zaaikistjes maken die met plastic of doek zijn geïsoleerd. Wortelen, veldsla, radijs, lente-ui, spinazie en kervel zijn geschikte planten om te zaaien. Een late vorst kan roet in het eten gooien en de groei zal hoe dan ook traag op gang komen. Ook voorgekiemde aardappels kunnen in de tunnel gepoot worden. 

Vooral als je biologische planten of minder gangbare groenten zoals artisjok, regenboogbiet of gele courgette wilt kweken, is het zelf zaaien aan te raden. Een andere optie is wachten tot het voorjaar en op de markt of in het tuincentrum kleine plantjes van sla, prei, broccoli enzovoorts kopen. 

Waarschijnlijk heb je in de winter al een nieuw plan voor je moestuin gemaakt. Nog geen tijd gehad? Nu kan het ook nog. Er zijn diverse apps die je erbij kunnen helpen. Veel planten kan je in huis zaaien, zoals tomaat en bonen. Zet ze op een koele plek. In huis is het te warm. 

Frambozen snoei je in februari tot aan de grond af. De nieuwe scheuten krijgen zo plaats om uit de grond te schieten. Deze nieuwe scheuten dragen het fruit. Ook creëer je zo meer ruimte, want de oude frambozentakken vormen vaak een barrière en ertussen gaat makkelijk onkruid groeien.  

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment