Home Tuintips Tuintips van de maand juli

Tuintips van de maand juli

by Lara Klaassen

Juli is een maand van bloei en oogsten in de tuin. De warmte nodigt uit om veel in de tuin te zijn. Het inspireert om je zitplekken uit te breiden in de tuin of deze te verrijken, bijvoorbeeld met een vuurkorf of parasol. 

Water

Maak dagelijks een ronde door de tuin om water te geven. Planten in potten geef je dagelijks water. Vul ook een grote schotel voor vogels en andere dieren om te drinken en in bad te gaan. De vijver kan in juli veel water verliezen, vul dit ook aan, bij voorkeur met regenwater.

Borders

De border is nu meestal op zijn mooist, een goed moment om te zien of er nog iets mist. Bijvoorbeeld een andere kleur, of meer hoogte in je border. Wil je wat meer spontane planten, dan is het nu de tijd om eenjarige winterharde planten te zaaien. Zoals Bernagie (Borago officinalis) of komkommerkruid. Dit blauwe bloemetje is een winterharde eenjarige. Heb je hem eenmaal in de tuin, dan groeit er uit het zaad nu al een plantje dat overwintert en volgend jaar ter plekke groeit en bloeit. 

Ook Calendula officinalis, de Goudsbloem, groeit op deze manier. Juffertje-in-het-groen (Nigella damascena) is een schitterende plant met grappige blauwe bloemetjes. Meng eens een aantal van deze soorten door zand en strooi dit in je border voor een speels resultaat het volgende jaar. De zaadjes ontkiemen bij licht en hoeven dus niet in de grond te worden gedrukt.

Veel eenjarige bloeiers die nu de border opvrolijken, zoals Geranium en Lobelia, vragen om het zorgvuldig verwijderen van oude bloemetjes, zodat ze tot in augustus doorbloeien. Geef ze nu ook wat mest. Zaai tweejarige bloeiers in juli, zoals Judaspenning, Stokroos en Viola. 

Juli is een mooi moment om je border te verrijken met planten die in de winter ook nog boeiend zijn. Zoals siergrassen. De pluimen van Pennisetum zijn sierlijk en combineren mooi met bloeiende planten van de zomer, maar staan nog steeds te shinen in de winter als de rest niet meer zo interessant is. 

Juffertje-in-het-groen

Snoei

In juli snoei je bladverliezende struiken en hagen als het niet te warm weer is. Kies een bewolkte dag. Groenblijvende struiken snoei je nu beter niet. Wel kan je een aantal planten terugsnoeien om te voorkomen dat ze te ‘houtig’ worden, zodat ze compact en frisgroen blijven. Zoals lavendel. Ook bodembedekkers die te veel groeien, kan je zo terugsnoeien, bijvoorbeeld Maagdenpalm. 

De uitgebloeide bloemen van de Sering en de Rhodondendron mag je nu wegsnoeien. Steenfruit zoals abrikozen en pruimenstruiken mogen in juli gesnoeid worden. Haal de oude takken weg. 

Blauwe regen, druiven en klimrozen kan je in toom houden met zomersnoei. 

Rozen

De meeste rozen bloeien in juli nog uitbundig, geef ze rozenmest om de plant een boost te geven. Wil je na augustus nog eens bloei? Snoei dan de scheuten, die net gebloeid hebben en je krijgt in augustus een nieuwe bloei! Het is belangrijk dat je de uitgebloeide tak snoeit op een punt boven een vijfbladige blad. Rozen hebben ook minder krachtige driebladige bladeren. In de oksel van het blad ligt een nieuwe scheut, die uitgroeit en nog dit jaar zal bloeien bij voldoende bemesting. 

Verzorging van het gazon

Maai regelmatig en niet te kort. Je kan het gemaaide gras laten liggen als je regelmatig maait en het maaisel dus niet te grof is. Dit heet mulchen. Het gemaaide gras verteert en laat en laagje achter op de bodem, waardoor dit minder uitdroogt.

Heb je veel onkruid? Haal zo veel mogelijk met de hand weg. Met het bekalken van je gras geef je onkruid en mos minder kans. Kies voor ecologische kalk, gemaakt bij het ontharden van ons drinkwater of gemaakt van gemalen schelpen. 

Water sproei je regelmatig als het langdurig droog is. Gebruik water uit de regenton en sproei vooral in de vroege ochtend en in de avond. 

Plagen

In juli kunnen oorwormen je Dahlia’s opeten. Vang ze met een aardewerken potje waarin je wat stro hebt gepropt. Zet het potje op de grond, de oorwormen gaan er graag in. Hang dit potje vervolgens bij je rozen of fruitbomen die door luizen worden geplaagd. De oorwormen eten namelijk graag luizen. 

Wees ook alert op schimmels, vooral als het heeft geregend. De groententuin is ook een prooi voor plagen. Door heel fijn lavameel over de groenten te verstuiven, worden veel plaagdieren geweerd. 

Spreeuwen groeperen zich in juli tot troepen die jouw vruchtenboom in een half uur kaal kunnen pikken. Wil je ze zelf eten, span er dan een net overheen. 

Aalbes

De moestuin

Water geven is een dagelijkse routine in de moestuin, onkruid wieden gebeurt wekelijks. Waterrijke groenten zoals tomaat en komkommer geef je liefst twee keer per dag water. Let op ziektes en plagen. Brandnetelgier (zie het recept bij de tuintips van juni) werkt zowel als meststof als tegen schimmels en ziekten. 

Haal bij tomaten de zijscheuten weg uit de bladoksels. En verwijder te toppen uit planten die al vier bloeiende takken hebben gemaakt. Zo ben je verzekerd van een rijke tomatenoogst. Ook bij tomaten let je nu op schimmel, vooral na regen. 

Frambozen, bessen, aardbeien en snijbloemen. Maar ook bonen en aardappelen: juli is de maand om te oogsten en te plukken. Ook bladkruiden en -groenten zijn in juli klaar om te eten. Kruiden kan je nu ook drogen. In juli is de smaak optimaal. Van bloeiende kruiden, zoals tijm, kan je ook de bloemetjes oogsten en door de sla of in de thee doen.  

Voor groenten die je in oktober en november wilt oogsten, is juli de tijd om te zaaien. Zoals sla, andijvie, kool. Geef de bladgroenten rijk water, anders krullen de randen op en die verkleuren bruin, de bladeren herstellen niet meer. Zaai ook kruiden als peterselie, selderij en kervel. Als je in juli wortels zaait, in de kans op wortelvlieg veel kleiner. Neem wel de soort die voor late groei geschikt is. Wil je met de kerst verse aardappeltjes eten? Dan poot je die in juli!

 De courgette krijgt bloemen, die zijn eetbaar. Met wat meer geduld, kan je eind juli ook al de eerste vruchten oogsten. Laat courgettes niet te groot worden, ze zijn klein veel lekkerder. 

Uien en knoflook oogst je zodra de toppen van de plant geel worden. Hang ze te drogen op een zonnige droge plek. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment