Home Tuintips Tuintips voor de maand juni

Tuintips voor de maand juni

by Lara Klaassen

Juni is de maand met de langste dagen. De tijd om van alle bloemen en de eerste oogsten van je groenten te genieten. De aardbeien zijn rijp en rabarber is te oogsten. Toch is er genoeg werk te doen. 

Doordat het voorjaar steeds warmer en droger lijkt te worden, is aandacht aan vocht en het creëren van schaduw een punt van aandacht in juni. Bij het snoeien en maaien is het ook goed om rekening te houden met de weersomstandigheden.

Snoeien

Snoeien in juni? Jazeker! Druiven groeien uit tot meterslange stengels. Dit is mooi als je een schutting of lelijk plekje wilt laten begroeien. Ga je voor een rijke druivenoogst, snoei de ranken dan terug tot op 2 of 3 bladeren na de trossen. 

Ook andere struiken en planten worden in juni gesnoeid. Vermijd de brandende zon, snoei op bewolkte dagen. De Beukenhaag, Buxus en Liguster zijn ook gebaat bij snoei in juni, omdat ze daarmee mooi compact dichtgroeien. 

Bloeiende planten zoals Margrieten en Nepeta kan je terugsnoeien, zodat ze nog een keer bloeien. Bij rozen knip je alleen het bloemhoofd af om nieuwe bloemen te krijgen. Laat er in ieder geval een paar staan die tot rozenbottel ontwikkelen. Mooi in de winter en voedsel voor vogels.

Rudbeckia verdraagt snoei in juni

Bloeiende planten

Er zijn nog volop eenjarige bloeiers te koop, zoals Surfinia, Lobelia, Geraniums en andere kleurige bloemen. Ideaal voor op terras en balkon of om gaten in de border op te vullen. Dompel de hele kluit een half uur in water voordat je hem in de grond zet. 

Azalea en Rhodondendron kan je snoeien in juni, doe dit met mate, ze verdragen harde snoei slecht. Alle bloeiende planten hebben mest nodig in juni om door te bloeien.

Gras

Maai regelmatig in juni. Elke week is prima. Bij droogte is het verstandig om de grashoogte om 5 cm in te stellen en dus niet te kort te maaien. Maai op koele dagen en laat elk jaar een strookje ongemaaid, waar de bloemen en grasstengels tot bloei kunnen komen. Bijen, vlinders en kevers zijn daar gebaat bij. 

Ook egels zijn blij met de beschutting van een strook hoger gras. Ze eten elke nacht de slakken uit je tuin weg. Een beestje dus om rekening mee te houden. Water geven is bij gras in de zomer een aandachtspunt. Een sproeier biedt dan uitkomst. 

water en schaduw

In de zomer zijn water en schaduw onmisbaar. Met wat hogere beplanting maak je schaduwplekken voor de onderbegroeiing. Echte schaduwplanten zijn de varen Dryopteris affinis en Rodgersia. Geranium Rozanne is een mooie variëteit van de Ooievaarsbek die bodembedekkend in de schaduw groeit en bloeit. Maar ook zonminnende struiken zoals de vlinderstruik geven schaduw aan planten die er onder groeien.

Egels, padden en kleine nuttige dieren vinden koele, beschutte plekjes prettig om te schuilen. Een stapel keien bij je vijver of gestapeld haardhout ziet er goed uit en is hier geschikt voor. Zet ook een schotel met water neer voor vogels en dieren in de tuin. Ook bijen drinken graag in tuinen, dus zet de schaal wat verder van je terras af. 

De moestuin in juni

Kruiden laten zich in juni nog goed zaaien, de zaadjes kiemen nu razend snel en de kruiden zijn veel sneller te oogsten dan wanneer je al in maart binnen zaait. Rucola en peterselie zijn makkelijk om te kweken en lekker en gezond.

Juni is de maand waarin je de meeste planten wel in je moestuin hebt staan. Loop dagelijks 5 minuten door de tuin om te zien wat er nodig is. Is het droog, moeten de planten water hebben? Zijn er bladluizen, schimmels of ander ongedierte? 

In die 5 minuten kan je water geven en wat onkruid verwijderen. Plan wekelijks een uur in voor de andere werkjes, bijvoorbeeld bosui of radijsje te dunnen, zodat er minder exemplaren wel beter door kunnen groeien. 

De tomaten moeten in juni worden ‘gediefd’. Haal vanuit de bladoksels de zijtakjes weg, die geen vruchten dragen. Zo krijg je minder groen, maar wel mooiere tomaten aan je plant.

Wil je graag je fruit zelf opeten en het niet door de spreeuwen en andere vogels laten opeten? Dan is er maar één oplossing: span een dicht net over je fruitbomen en -struiken. Doe het wel op een manier dat de vogels er niet in verstrikt kunnen raken. 

Wekelijks schoffelen of onkruid uittrekken is nodig om je groenten vrij te houden. In een vierkante metertuin is dat werk beperkt en kan je de onkruiden uittrekken. Ook kan je een plek maken in de border waar je snijbiet tussen zaait. Dan is pluk je de slablaadjes uit de border. Grote planten zoals de courgette en pompoen beginnen nu goed door te groeien en onderdrukken daarmee ook andere onkruiden. 

Groenten zaaien

In juni kan je een aantal groenten ook nog zaaien. Er zijn late soorten van broccoli. Let erop dat je heel precies zaait en de grond nat houdt, want de zaadjes zijn zo licht dat ze gemakkelijk wegwaaien en ergens anders in je tuin gaan groeien. 

Ten tweede kan venkel ook direct in de grond worden gezaaid. De soort ruikt lekker in de tuin en groeit gestaag tot de oogst in september. Hou wel kritisch de wacht bij venkel, want slakken zijn er dol op. 

Een derde groente is lente-ui. Het duurt lang voor de zaadjes kiemen, soms wel 3 weken. Daarna gaat de groei makkelijk. 

De hulp van egels is dan ook heel welkom in je tuin. Verwelkom deze slakkeneters met rommelige hoekjes. Strooi geen gif als er egels in je tuin zitten. Bordjes met bier werken prima om slakken weg te lokken. Koperen ringen om je plant zijn het meest effectief, maar ook duur om aan te schaffen. 

Tot slot is het zaaien van paksoi ook een mogelijkheid. Deze groente smaakt uit je tuin veel lekkerder dan uit de winkel, er zijn ook veel verschillende soorten te zaaien.  

Brandnetelgier maken

Het is een vreemde bezigheid, maar het werkt super goed: brandnetelgier maken. Ook in juni kan je dit maken, maar vermijd zorgvuldig de bloeiende delen van de brandnetel en gebruik alleen steeltjes en bladeren. Je wilt de plant niet verspreiden met zijn zaad!

Brandnetelgier is een soort thee van brandnetel en werkt op twee manieren fantastisch: het doodt luizen en het is een meststof voor je planten. Vooral rozen, kool, komkommer en courgette groeien er goed op. Uien en bonen en erwten kunnen er niet goed tegen, laat die met rust. 

Zo maak je het: vul een 10 literemmer met 5 liter water, een halve kilo bladeren van de brandnetel en 250 gram suiker. Roer goed en doe er een gaas of deksel op (niet geheel afsluiten). Het goedje gaat gisten en daarmee borrelen en stinken. Na 2 weken is het klaar, dan is het borrelen weg en is de vloeistof helder. Het ruikt sterk maar stinkt niet.

Verdun deze meststof 1 op 10 en je hebt een goede meststof en ongediertebestrijder die niet giftig is. Sproei op de planten in de avond als de zon weg is.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment