Home Tuintips Tuintips van de maand december

Tuintips van de maand december

by Lara Klaassen

December is een maand van rust in de tuin, maar dat betekent niet dat je stil moet zitten. Er zijn veel klussen die je in de tuin kan doen. Van vetbollen ophangen tot snoeien, ontdek alle tuintips voor de maand december.

Tijd voor het tuinontwerp

Nu de bladeren zijn gevallen, is de structuur van je tuin goed te zien. Loop er eens doorheen en bedenk je, wat je anders zou willen. Het is nu een goede tijd om paden te verleggen, planten te verplaatsen, houtwerk te schilderen en schuttingen te plaatsen. Voor hoveniers is december een rustige maand, ze helpen je graag bij een zware of ingewikkelde klus.

Snoeien

Struiken en bomen, die hun blad hebben verloren, kunnen nu gesnoeid worden.  Bladhoudende struiken snoei je bij voorkeur niet in december. Sierheesters die voor de langste dag bloeien, laat je ook met rust. Ook berken en notenbomen laat je nu met rust, ze bloeden anders te veel. 

Bomen snoei je in een mooie, luchtige vorm met veel ruimte tussen de takken. Schuren er takken tegen elkaar? Verwijder dan één van de twee takken. Snoei ook de takken die dood zijn of er minder mooi uitzien. Verwijder het dode hout uit fruitbomen zoals appel. Ook bessenstruiken mogen nu gesnoeid worden. Pitfruit zoals perzik, abrikoos en pruim snoei je juist niet in december. Dan kunnen ze ziek worden. Snoei deze planten in het late voorjaar. 

Van klimmers als kiwi en Blauwe Regen knip je de scheuten kort af. Zo komen er op tijd nieuwe scheuten, waarop de planten bloemen maken in het komende voorjaar. Op die manier krijg je zo veel mogelijk bloemen en vruchten.  

Het snoeihout kan je versnipperen voor paden. Leg een deel van de takken in een rommelhoek in de tuin, samen met bladresten. Hier kunnen dieren zoals insecten en egels overwinteren.  

Gazononderhoud

Het gazon is in rust. Maai of bemest het gazon dan ook niet in december. Eventueel hark je bladresten van het gras. De laatste bomen, zoals eiken en beuken, laten nu hun blad vallen.  

Compost verwerken

Je eigen compost kan je in de winter bij je bomen, hagen en struiken voegen en over de border verspreiden. De bladeren van de herfst kan je verwerken tot goede bladcompost; deze heeft nog een tijd nodig om te verteren, voordat het verwerkt kan worden. 

De vijver

De vijver is ook in rust. Hou de vijver vrij van ijs, door dagelijks het ijs te verwijderen. Dit is beter voor de vissen in je vijver. Hou de pomp uit en laat de vijver verder met rust. 

De border

Vaste planten kan je in december opsplitsen in delen en verspreiden over de tuin, als ze te groot worden. Ook kan je planten nu verplaatsen naar een andere plek. Maak een tekening van de tuin, of zet er stokjes met labels bij. Anders vergeet je snel waar je een plant hebt geplaatst. 

Rozen met wortel en andere struiken die je met kale wortels koopt, kunnen bij vorstvrij weer geplant worden. Plant met aandacht: zorg dat alle wortels in de grond zitten en er niet bovenuit steken. 

In december bloeit de Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) met gele bloemetjes aan klimmende takken. Ook de Kerstroos (Helleborus) bloeit in de border. De Sierkwee is een struik met roze bloemetjes met een geel hart, die erg mooi bloeit in december. Cyclaam (Cyclamum coum) is van oorsprong een plant van gebergten en kan verrassend veel kou verdragen. Mooi in een pot of op een schaduwrijke plek!

Kerstroos of Helleborus

Aandacht voor de vogels

Vogels in de tuin zijn je dankbaar voor wat extra hulp in de winter. Bestaande nestkastjes maak je nu schoon. Hang ze zo snel mogelijk weer terug, de vogels slapen er ook graag in. Het is nu een goede tijd om nieuwe nestkasten te plaatsen.

Maak een voedertafel en hang hier vetbollen aan. Zorg ervoor, dat de tafel vrij staat, zodat katten de plek niet kunnen besluipen. Het is ook leuk om vanuit je raam de vogels te zien eten van vetbollen en zaden. 

Leg het vogelvoer zo neer, dat er geen andere dieren bij komen. Het laatste dat je wilt is het aantrekken van ongedierte. 

Pimpelmees

Hagen aanleggen

Naast rozen, zijn alle planten met losse wortels nu goed te planten. Let erop, dat het niet vriest. Maak een sleuf in de grond en plant daar elke 20cm een struikplant in. Druk de aarde zorgvuldig aan. Snoei de haagplanten direct flink terug als je een sterk vertakte, dichte haag wilt. 

Tuingereedschap en de moestuin

Controleer de messen van scharen, grasmaaier en dergelijke. Laat ze slijpen en vet ze in. Dan roesten ze niet en kan je ze langer gebruiken. Zet tuingereedschap binnen, zodat het hout van stelen niet door weer en wind verweert. 

De moestuin in december is grotendeels tot rust. Sommige kruiden zoals munt, is nog groen en kan je oogsten. 

tuin in rust

De grond is bij voorkeur bedekt met een groenbemester. Op kale grond kan je nu compost verspreiden. In een deel van de tuin groeit wellicht nog een wintergroente als spruitkool, palmkool, prei en boerenkool. Let op meeldauw. Met het vochtige weer kan deze schimmelziekte je planten aantasten. 

In onverwarmde tunnels en kassen kan je groenten blijven kweken van soorten die tegen kou kunnen. Zorg voor een goede ventilatie, om ziekten geen kans te geven en een gelijkmatige temperatuur te houden. Op deze manier kan je winterspinazie en veldsla kweken. Door de langzame groei zijn ze veel smakelijker en gezonder dan de groenten uit de winkel. Ook postelein is een gezonde bladgroente om zelf te kweken. Lente-ui, prei, rode biet en snijbiet groeien ook in de tunnel. Kruiden als peterselie munt en tijm komen mooi groen de winter door en zijn redelijk goed te oogsten. 

December is ook een goede maand om de planning van de moestuin voor komend jaar te maken. Online kan je alvast zaden kopen voor komend jaar. Maak een planning en werk deze op papier uit. Zo ben je alvast goed voorbereid voor het komende groeiseizoen. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment