Home Tuintips Tuintips voor de maand maart

Tuintips voor de maand maart

by Lara Klaassen

Maart is een typische overgangsmaand tussen winter en lente. Wilgenkatjes bloeien en bodembedekkers zoals akoniet, maagdenpalm en speenkruid bloeien al als aankondiging van meer moois in je tuin. Er is deze maand genoeg te doen, dus haal het gereedschap maar weer uit de schuur. 

Onderhoud van het gazon

Maart is de tijd om na de winterrust, je gazon weer aan te pakken. Verticuleren is nodig om oude graspollen, mos en ander materiaal te verwijderen en een luchtige grasmat te creëren. Zo groeit het nieuwe gras beter. Gebruik hiervoor een speciale verticuleerhark. Bij een kleine grasstrook, kan je ook een gewone hark gebruiken. 

Bekalk je gazon om de paar jaar. Wil je het precies aanpakken, meet dan eerst de pH. Daar zijn strips voor te koop, die de zuurgraad meten. Met het bekalken verbeter je de opname van mest door je gazon. Als je bekalkt, bemest dan een aantal weken later. Let erop, welke kalk je koopt. Er is kalk waarvoor gebergten worden afgegraven, maar er zijn tal van milieuvriendelijke alternatieven die bijvoorbeeld een bijproduct zijn van het ontharden van ons drinkwater. 

Tot slot kan je nu ook doorzaaien: kale plekken groeien snel weer dicht als je ze in maart met graszaad inzaait. Zet stokjes met een lint eraan in het gras, want duiven en andere vogels houden er ook van. 

Gazonmest beste
bekalken met een strooier

Snoeien

Snoei de dode takken van planten die vorstschade hebben opgelopen. Voor rozen is het nu ook de hoogste tijd om te snoeien, anders verstoor je de groei. Snoei klimrozen flink terug, struikrozen mogen in model gesnoeid worden.  

Kornoelje en wilg kan je helemaal tot de grond snoeien. Deze planten groeien snel en zijn sterk. Je kan ze ook knotten op een hoogte die je mooi vindt.

Bomen hebben in de voorjaarsstorm waarschijnlijk al wat takken laten vallen. Bekijk of de takjes, die onder je boom liggen, afkomstig zijn van een zwakke of dode hoofdtak. Verwijder dood of zwak hout of verwijder hoofdtakken als het er te veel te dicht bij elkaar zijn.  

Winterjasmijn snoei je na de bloei goed terug, ook hortensia kan je nu snoeien, maar hou het beperkt. 

Zaaien

Veel planten kunnen nu gezaaid worden. Een leuke tip is om Coleus te zaaien. Deze netelachtige plant heeft prachtig bont blad in paarse en groene tinten en diverse patronen. Zaai in huis in losse potgrond. Na drie weken verschijnen er tere plantjes, die je begin juni in je border kunt planten. Door de kleur en structuur creëer je een exotische sfeer in je border komende zomer. 

Coleus in de zomer: nu zaaien, in de zomer genieten

Planten

In maart kan je veel vaste planten en struiken goed planten. Ze hebben dan alle tijd om aan te slaan en uit te groeien. Plant niet als het vriest en zorg voor goed doorlatende grond. 

Bloembollen en -knollen

Krokussen, narcissen en tulpen beginnen te bloeien en sneeuwklokjes raken uitgebloeid. Als de plantjes lelijk worden, laat ze dan toch met rust. De uitgebloeide bloemen kan je wel verwijderen, maar het groen moet verteren zodat de bloembol de energie kan opslaan voor het komende jaar. 

Naast voorjaarsbollen, zijn zomerbollen en -knollen leuk in de border. Lelie, dahlia, gladiool: ze geven veel kleur en spectaculaire bloemen. Zet ze nu in de grond als je er in de zomer plezier van wilt hebben. 

Bemesten

Je border, de haag en vaste planten beginnen te groeien en nemen weer meststoffen op. Het beste gebruik je een natuurlijke organische mest. Dat geeft geleidelijk de meststoffen af, waardoor de planten sterker worden. Ook verbetert organische mest de bodem en het bodemleven. Oude paardenmest is bijvoorbeeld ideaal. Dit kan gewoon rond de plant worden gestrooid en verteert vanzelf. Je kan natuurlijk ook je eigen compost daarvoor gebruiken. 

Rhodondendrons, heide, azalea en camelia’s hebben een andere grondsoort en bemesting nodig. Ze groeien op zure grond. Kies voor deze planten de aangepaste meststoffen. Ze hebben echter weinig nodig, bemest dan ook maar om de 2 of 3 jaar. 

Azalea snoeien hoe en wanneer snoei je een azalea
Azalia bemesten, om mooie bloemen te krijgen

De moestuin

De grond in je moestuin ben je wellicht al aan het voorbereiden doordat er een folie ligt. Ook al warmt de grond op, hou nog wat geduld. Het weer slaat nu snel om. In huis kan je al tomaten, paprika, aubergine en pepers voorzaaien. 

De planten die wel tegen de kou kunnen: spinazie en uien. Plant uien in rijen en begin ook al met wieden op die plek. Spinazie vraagt wel om bescherming van de koude kas, maar zaai je zo in de grond. Ook vroege aardappeltjes poot je in maart. Maak hiervoor ruggen, waarin je de aardappels poot. 

Kool en andere groenten die nog door mogen groeien, geef je in maart wat mest. Ook aalbessenstruiken en zwarte bes geef je nu mest om hem volop te laten groeien. Compost werk je nu ook op of onder.

Composteren kun je leren
Eigen compost is een prima meststof

Afhankelijk van het weer, kan de grond losgemaakt en geschoffeld worden. Kijk goed naar het onkruid: als dit gaat groeien, is de grond warm genoeg om het seizoen te beginnen. Heb je een kas? Zaai dan bonen en erwten. Let op de jonge plantjes, want muizen lusten ze ook graag. 

Bestel alvast je favoriete jonge groenteplantjes en hou de folders van je favoriete winkel in de gaten. Ze worden meestal eind maart aangeboden en zijn relatief snel uitverkocht. Vooral voor sla en kool zijn jonge plantjes de beste optie. 

Maart is de laatste maand om fruitstruiken met een losse kluit te planten. Ook losse aardbeienplanten plant je nu uit. 

De vijver

De vissen leven weer op en veel amfibieën ontwaken uit hun winterslaap in maart. Leuk om te onderzoeken of ook jouw vijver een thuis is voor kikkers, padden of salamanders. In maart haal je dode bladeren van waterplanten weg, zodat ze niet gaan rotten in het voorjaar. Laat de bodem met rust vanwege overwinterende dieren. Check ook de hardheid en neem maatregelen als het water te zuur is. 

Ziektes, plagen en onkruid

In maart kan het weer erg wisselen. Sommige planten zijn gevoelig voor schimmels als het lang vochtig is. Hou de beginnende groei goed in de gaten. Sproei met brandnetelaftreksel of bokashi om je planten weerbaar te maken en ze tegelijk te bemesten. Hou ook vanaf maart het onkruid bij, verwijder op tijd zevenblad, vlier en andere snelgroeiende planten. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment