In mei groeit en bloeit de tuin extra snel en uitbundig. Met het mooie weer ben je vanzelf meer in de tuin. En pak je ook vanzelf klussen op!
Is het droog weer? Neem dan dagelijks de tijd om planten water te geven. Kijk goed naar de planten en hoe ze groeien, geef water met een gieter zodat je de ene plant wat meer water kan geven dan de andere.
Mest geven is een goed idee nu de planten in volle groei zijn. Helaas groeit het onkruid nu ook hard. Door elke dag even door de tuin te lopen en plantjes te verwijderen, hou je onkruid in de hand. Tip: onkruid laat zich er in zijn geheel uit trekken, als je de plantjes de tijd geeft een beetje te groeien. Schoffelen is ook een optie.
In de tuin imiteren we vaak de natuur. In het bos zorgt een laag dode bladeren op de grond ervoor, dat de grond koel en vochtig is en rijk aan voedingsstoffen. De blaadjes op de grond vergaan langzaam tot meststof voor de bomen en planten.
Imiteer het bos en maak een mulchlaag in de plantvakken van je tuin! Mulch is een laagje van gemaaid gras, bladeren of compost. Je kan ook zakken kopen met materiaal dat er netjes uit ziet, zoals cacaodoppen. Een ander voordeel is dat er minder onkruid groeit.
Heb je plantjes op de vensterbank gezaaid? Deze plantjes mogen nu ook de grond in. Zowel de borderplantjes als de moestuinplantjes.
In de nachten kan het nog vriezen tot de IJsheiligen van 12, 13 en 14 mei. Daarna gaan alle niet-winterharde planten naar buiten. Ook potplanten die binnen hebben overwinterd, zoals de Oleander en Olijfboom, mogen naar het terras. Als de nachten nog fris zijn, zet je de planten de eerste dagen nog het beste binnen in de nacht en buiten overdag. Als ze zo een paar dagen gewend zijn, kunnen ze dag en nacht buiten blijven.
Mei is ook een maand waarin het gras hard groeit, als het niet te droog is. Met 1 of 2 keer maaien per week hou je het gras kort. Bij langdurige droogte, stel je het maaien beter wat uit. Maai niet in de volle zon.
Helemaal niet maaien kan ook als je van een wilde, ecologische tuin houdt. Niet in mei maaien is goed voor de natuur. Je hebt dan wel een goede maaier nodig om in juni alsnog te maaien. Als je regelmatig over het gras loopt, is niet-maaien geen slim idee.
Veel vogels broeden in mei. Geef ze geen vetbollen meer, die zijn voor de winter. Voer fruit als je toch iets wilt geven. Bedenk dat broedende vogels insecten vangen en aan hun jongen voeren.
Een nest met mezen krijgt in mei meer dan 10.000 rupsen, spinnen en insecten gevoerd! De ouders eten minstens zo veel diertjes. Help broedende vogels door ze met rust te laten en een nestkast op te hangen. Dan helpen zij jou, want ze besparen je een hoop overlast van ongedierte in je tuin.
De Vijver
De vijver laat je nu het beste met rust om ervan te genieten. Grote schoonmaak doe je al in februari, voordat er kikkers komen. Het is een goede tijd om Waterlelies te halen en in je vijver te zetten. Ook zuurstofplanten groeien nu. Eventueel kun je te veel van die planten wel weghalen.
Snoeien
Struiken profiteren in mei van snoei. Ze blijven daardoor beter in vorm. Snoei op bewolkte dagen. Dat is beter voor de plant. De Clematis of Bosrank die nu al heeft gebloeid, kan je ook terugsnoeien. Dan houdt hij zijn compacte vorm.
Planten
Veel zomerbollen kunnen in mei de grond in, zodat ze in de zomer mooie bloemen geven. De meeste zomerbollen geven kleurrijke, exotische bloemen. Zoals Klaverzuring (Oxalis) en Ranonkel (Ranunculus). Prachtige zomerbollen zijn lelies. Pastelkleur, met tijgerstrepen en stippels, grote trompetvormige bloemen of kleine bloemetjes; de variatie in leliesoorten is eindeloos.
Plant lelies op een plek in de halfschaduw: met de wortels in de schaduw, met de bloemen in de zon. Zorg voor een goed bemeste grond. De grond moet vochtig zijn, maar mag niet nat blijven. Dan rot de bol onder de grond weg nog voordat er een plant groeit.
Lelies kunnen prima in een pot staan. Hou de grond steeds vochtig, maar nooit nat. Lelies zijn heel mooi op het balkon, geef ze dan ruimte zodat de plant alle aandacht krijgt.
Lentebollen zoals krokussen, sneeuwklokjes en tulpen zijn uitgebloeid of hangen er slap bij. Laat ze volledig afsterven. Dat ziet er niet zo mooi uit, maar garandeert voor volgend jaar weer mooie bloemen. Als je het afstervend blad te vroeg afknipt, verliest de bol zijn kracht.
Sterke vaste planten in de tuin, kunnen gedeeld worden in 2 of 3 planten. Deze kun je verdelen over je tuin. Doe dit alleen bij planten die nog geen bloemen maken. Tip: ruil planten uit je tuin met vrienden of organiseer een plantenruildag in je straat. Zo breid je simpel en goedkoop het aantal plantensoorten uit in je tuin.
Veel planten groeien nu sterk. Ondersteun lange stelen met stokken, zodat ze niet knakken. Vooral als het regent kan een plant ineens doorbuigen.
Zet eenjarige planten in de tuin erbij. Zoals Leeuwenbek en Akelei. Deze soorten spreiden hun zaden door de tuin. Volgend jaar staan ze dan weer op verrassende nieuwe plekjes in de tuin.
Zaaien
Het zaaien van planten is ook nog in mei mogelijk. Zoals Siererwt, Lupine, Margriet en Stokroos. Vaak zijn deze soorten tweejarig: het eerst jaar groeien ze alleen. Het tweede jaar geven ze pas bloemen. Ze zaaien vaak zichzelf uit en verspreiden als vanzelf door je tuin. Leuk voor een wilder resultaat! Er zijn ook eenjarige soorten. Kijk goed op de verpakking als je zaden koopt.
Het is ook leuk om een bloemenplekje te zaaien. Of zaai in een wat kaler plantenvak een bijenmengsel tussen de vaste planten. Je kan ook kiezen voor 1 of 2 soorten bloemen, zoals klaprozen en korenbloemen. Mei is dan wel de uiterste maand om te zaaien om nog dit jaar van bloemen te genieten.
Inspiratie: Lavendel
Lavendel brengt in mei een heerlijk zomers gevoel in de tuin. Als je planten koopt, bloeien die al. De paarse kleur combineert mooi met andere kleuren. In het Nederlandse klimaat doet de Echte Lavendel (Lavendula Aungustifolia)het goed. Deze soort verdraagt snoei goed.
Tip: snoei jonge, pas aangeplante lavendel direct in mei. De nieuwe topjes kort je in. Snoei zo diep dat er nog jonge uitlopers aan de plant zitten. Nooit eronder, dan sterft de plant af. De plant bloeit dan later en minder intens. Je krijgt daarmee echter een veel mooiere plantenvorm. In de winter geniet je van een mooie bolvorm. En de plant wordt veel ouder.
Wist je dat ook de bloemen van de lavendel eetbaar zijn? Heel lekker in de salade of in thee.
De moestuin
In de moestuin kunnen de kleine plantjes worden geplant in plantvakken. Zoals courgette en pompoenen. Of wortel, sla en bonen. Zaaien in de volle grond of moestuinbak kan ook.
In mei explodeert ook het onkruid. Hou het onkruid in de greep door wekelijks te schoffelen. Of trek elke week de plantjes er in zijn geheel uit.
In mei kan je de kruidentuin weer pimpen. Blijvende struiken, zoals tijm, lavendel en rozemarijn hebben vaak dode takken waar niks meer aan groeit. Snoei deze niet terug tot waar nog groen te zien is. Alle energie van de plant zit in het groen.
Zaai eenjarige kruiden erbij, zoals Dille. Dit kan nu direct in de volle grond. De bloemen zien er prachtig uit en trekken ook veel insecten aan, zoals zweefvliegen. De bloemen en takjes zijn lekker om te koken. Zaai nu Rucola. Ook wortelen, radijs en biet kan nu in de grond worden gezaaid.
Heb je een koude kleine kas (bak)? Plant de voorgezaaide augurk, meloen, paprika, tomaat en komkommer daarin. Als je geen kas hebt, kan je de planten in de vensterbank of op een warme plek tegen de muur buiten zetten na half mei.
Planten van plantjes in mei: aardbei, mais, koolraap, witlofpennen en kool.