Home Tuinontwerp Tuinverlichting kopen, LED, solar of toch nog halogeen?

Tuinverlichting kopen, LED, solar of toch nog halogeen?

by Sander
Tuinverlichting kopen, LED, solar of toch nog halogeen

Als je op zoek bent naar geschikte tuinverlichting, heb je diverse keuzes te maken. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je tuin voorziet wordt van zowel effectieve- als functionele lichtbronnen maar je wilt uiteraard ook dat je tuinverlichting zorgt voor sfeer- en gezelligheid in je tuin. Als je hierin een keuze hebt gemaakt, kom je bij de volgende keuze bij het kopen van tuinverlichting. Gaat je voorkeur uit naar LED, solar of halogeen? Wij nemen alle opties stap voor stap met je door.

Tuinverlichting om in een doelstelling te voorzien

Een van de rationele keuzes bij de aankoop van tuinverlichting is dat het een effectieve lichtbron moet zijn. Je zorgt er hiermee voor dat je tuinverlichting een veiligheidsvoorziening is maar ook dat er een lamp aangaat als iemand in het donker thuis komt om het sleutelgat van de woning te vinden. Daarnaast is tuinverlichting een zeer effectieve lichtbron bij het verkleinen van de kans op een inbraak. Inbrekers staan immers niet graag in de spotlights. Effectieve tuinverlichting is dan ook een wat fellere verlichting en wordt gebruikt voor functionele doelstellingen.

Functionele tuinverlichting heeft veel raakvlakken met effectieve verlichting maar ook met sfeerverlichting. Dit type verlichting kan zowel voor esthetische reden als voor functionele reden gebruikt worden. Denk hierbij aan een mooie verlichting langs het tuinpad. Je voorkomt hiermee dat iemand in het donker vanaf het tuinpad de vijver inloopt maar zorgt ook voor sfeer. Dit brengt ons bijna automatisch op sfeerverlichting. Sfeervolle verlichting voor in de tuin is zeer geschikt om een mooi beeld of mooie beplanting te accentueren. Deze sfeerverlichting moeten dus echte eyecatchers zijn! Je kunt hier onder andere mooie zichtlijnen mee vormen. Als je bijvoorbeeld een aantal led-spots om een boom heen plaatst, dan vormen ze samen een onderlinge samenhang die de sfeer in je tuin vergroten.

LED, solar of halogeen verlichting voor in de tuin?

Als je jezelf verdiept in het aanbod van tuinverlichting, zal het je ongetwijfeld opvallen dat de meeste tuinverlichting is voorzien van LED lampen en dat halogeen verlichting terrein aan het verliezen is. Dit is goed te verklaren want LED tuinverlichting is een duurzame keuze. Deze verlichting gaat langer mee en heeft een lager energieverbruik. Tuinverlichting LED is dus een voordeligere optie in vergelijking met halogeen. 

Je zou zeggen dat solar tuinverlichting een nog betere keuze is omdat deze tuinverlichting gebruik maakt van zonne energie. De armaturen zijn voorzien van een zonnepaneel, dat zonlicht direct omzet in energie. Door gebruik te maken van oplaadbare batterijen zal deze lamp ook in de avond licht kunnen geven. Het voordeel is dat je geen stroomdraden hoeft te trekken door je tuin en het een zeer milieuvriendelijke optie is. Het is wel goed om te realiseren dat de prijs-kwaliteitverhoudingen bij dit soort lampen erg verschillend zijn. Daarnaast ben je afhankelijk van de zon. Als die zich niet veelvuldig laat zien, is ook je tuin erg donker. Dit is dus niet de betrouwbaarste optie, zeker niet in Nederland waar de zon het wel eens laat afweten. Als je de website van een grotere aanbieder zoals Lampenlicht bezoekt, kun je jezelf dus het beste laten inspireren in het veelzijdige aanbod van LED tuinverlichting. Voor iedere doelstelling zul je hier wel de juiste tuinverlichting kunnen vinden. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment