Om je tuin het beste te kunnen inrichten en onderhouden is het nuttig om te weten welke grondsoort je hebt. Verschillende planten groeien namelijk het best op een specifieke bodem. Daarnaast vragen verschillende soorten grond om een verschillende verzorging. Dus pak een handje aarde en onderzoek de samenstelling. Doe daarna je voordeel met de verkregen informatie om je tuin in nog betere conditie te krijgen. Het handigst is natuurlijk als je voor de aanleg van de tuin op onderzoek gaat maar ook als je al een tuin hebt kun je voor het verdere onderhoud rekening houden met de grondsoort.
Kleigrond
Als je gemakkelijk een bal kunt maken van een beetje aarde, heb je waarschijnlijk te maken met kleigrond. Kleigrond is vochtig en heeft een erg vaste samenstelling, waardoor er vaak weinig lucht in zit. Resultaat is dat regenwater snel blijft staan. Om de grond wat luchtiger te krijgen moet je het in de herfst omspitten en in de zomer schoffelen. Ook kun je de grond verbeteren met compost, waardoor het water gemakkelijker afgevoerd kan worden. Koninginnekruid, vrouwenmantel en de pioenroos kun je goed in een kleigrond zetten.
Zandgrond
Zandgrond is lichtgekleurd en bestaat uit losse deeltjes. De werking van de zandgrond is tegengesteld aan die van de kleigrond. Water en voedingsstoffen zakken heel snel weg in een zandgrond. Daarom is het ook bij deze grond van belang om te compost te geven. Om problemen te voorkomen kun je vooraf aan het planten de bodem al voeden met compost. Het is noodzakelijk om zandgrond genoeg water te geven. Met een mulchlaag kun je voorkomen dat de grond eronder uitdroogt. Geschikte planten voor deze bodem zijn onder andere lavendel, de tuingeranium en duizendblad.
Zavelgrond
De beste soort grond die je in je tuin kunt hebben is zavelgrond. Het is een mengsel van klei- en 60 tot 80% zandgrond. Water en voedingsstoffen kunnen gemakkelijk opgenomen worden in deze grond. Bij deze soort bodem heb je het minste onderhoud. De hibiscus, buxus en veel soorten rozen doen het goed op deze bodem.
Veengrond
Veengrond is erg donker van kleur, bijna zwart. De substantie doet sponsachtig aan. Het is een combinatie van aarde en verteerde plantenresten. Over het algemeen is het dus een voedingsrijke bodem. Wel kan de grond snel te nat worden en de zuurgraad te laag. De hortensia, dahlia en blauwe regen gedijen hier goed.
Zuurgraad
Welke grond je in je tuin hebt, kun je niet veranderen. Maar het gaat erom dat de grond in goede conditie is. De gezondheid van de grond is onder andere afhankelijk van de zuurtegraad. Je zult deze moeten vaststellen met behulp van een test die je idealiter op verschillende plekken in de tuin uitvoert. De PH-waarden van de grond gaat van 1 tot en met 14, waarbij 7 neutraal is. Een lage PH-waarde betekent dat de grond te zuur is. Dat kun je tegengaan door kalk te strooien. Een bodem met te veel kalk is eigenlijk nooit aan de orde omdat de natuur ervoor zorgt dat het altijd langzaam verzuurt. Wel is het zo dat bepaalde planten minder goed leven op kalkrijke grond. Een voorbeeld daarvan is de rodondendron.