In de winter is er relatief weinig zon, waardoor algen en mossen kunnen groeien op je verharding. Wanneer de begroeiing schaarser is, valt het beter op waar de verharding wat onderhoud kan gebruiken. Wij geven je tien tips om dat goed aan te pakken.
Tip 1: grind en split regelmatig harken
Grind en split zijn ideale verhardingen voor grotere oppervlakten, omdat regenwater erdoor wegzakt. Groot onderhoud van grind bestaat uit het handmatig verwijderen van takjes, vuil en blaadjes. Voorkom dit werk. Hoe? Het geheim van makkelijk onderhoud aan grind of split: harken. Wie maandelijks het grind harkt, heeft veel minder last van vuil, algenaanslag en kuilen.
Tip 2: groene aanslag verwijderen
Groene aanslag bestaat vooral uit algen. Waar de zon niet bij komt, ontstaat sneller algengroei. In de winter gaat het nog sneller door de vochtige omgeving. Schrob je verharding een keer per jaar met een mengsel van schoonmaakazijn en water. Spoel het geheel goed na met water. Een andere mogelijkheid is het schrobben van de verhardingen met een emmer water met zeep en een kopje soda.
Tip 3: onkruid verwijderen met een aardappelschilmesje
In ruimten tussen je verharding, kunnen mossen en onkruid gaan groeien. Dit onkruid haal je het beste elke week weg, vooral in het groeiseizoen. Gebruik een aardappelschilmesje om goed tussen de tegels te komen. Of bezem wekelijks schoon.
Tip 4: vul voegzand aan
De ruimten tussen tegels vul je het beste elke paar jaar met zand aan, zodat er het komend groeiseizoen minder onkruid groeit. Strooi het zand over je verhardingen en veeg het goed in. Regen zorgt voor het inspoelen van de rest.
Tip 5: leg verharding in cement
Vooral onder overkappingen is een tip: leg je verharding in cement. Daarmee voorkom je groot onderhoud. In de open lucht heeft het werken met cement een nadeel. Doordat het regenwater niet de grond in kan zakken, kan je gras of de border te nat worden.
Tip 6: laat er gras over groeien
Als je van een natuurlijke tuin houdt, maar wel verharding nodig hebt, zijn grastegels een optie. Bijvoorbeeld op de plek waar je de auto parkeert. Door de tegels heen groeit gras, die je met de rest van je tuin mee maait.
Tip 7: kies tegels met een coating
Naast beton- of grindtegels, bestaan er ook tegels met een coating. Dit laagje houdt vuil, mos en alg op afstand en bespaart je dus tijd in het onderhoud. Veeg deze tegels wel jaarlijks schoon met een natte doek of borstel en een emmer water, waarin een kop soda is opgelost.
Tip 8: maak een voordeel van het nadeel
Omarm de charme van mos en groen tussen je verharding! Als je veel ruimte tussen tegels laat, kan dit een prachtig effect geven. Haal hoog groeiend onkruid weg en prop mos tussen je tegels. Je kan ook stap-tegels in het gazon leggen, waarmee je een heel natuurlijk en toch functioneel pad creëert.
Tip 9: laat de hogedrukreiniger staan
De hogedrukreiniger laat je het beste staan voor het schoonmaken van verharding. Het zand tussen de stenen spuit je er mee weg en veel tegels kunnen beschadigd worden. Gebruik bij voorkeur een bezem of borstel.
Tip 10: vul grind regelmatig aan
Grind en split kan je het beste om de paar jaar wat bijvullen met nieuw materiaal. Vooral als er geen worteldoek onder het grind ligt, is dat elke twee jaar aan te raden. Kuilen en oneffenheden hef je ook op. Doe er niet te veel tegelijk op.