Door komst van led lampen is er veel meer mogelijk qua verlichting van de tuin. Functioneel licht gebruik je om door de tuin zonder problemen bij de woning te kunnen komen. Een buitenlamp met bewegingssensor geeft welkome bezoekers extra licht en schrikt minder gevraagde gasten af. Met spots en andere lampen kun je bepaalde delen van de tuin accentueren. Met een accu die werkt op zonne-energie heb je er dan geen omkijken meer naar. Daarnaast heb je nog sfeerlicht, voor een feestje of gewoon om gezellig buiten te zitten. Aan een led bouwlamp zal je wellicht niet snel denken, maar deze is beslist een uitkomst voor precisieklusjes in huis en de tuin.
Wat is een bouwlamp?
Waarschijnlijk heb je deze wel zien staan bij (nieuw)bouwprojecten. Deze lampen geven zeer fel licht zodat het werk kan doorgaan als er geen natuurlijk licht beschikbaar is. Ook thuis komt een bouwlamp vaker van pas dan je zou denken. Klusjes in donkere ruimtes in huis en in de tuin als je daar overdag geen tijd voor hebt, gaan veel eenvoudiger met voldoende licht. Ook de bouwlamp is nu beschikbaar in een led-uitvoering. Voordien werd voor deze soort lampen voornamelijk halogeen gebruikt. Net als gloeilampen worden halogeenlampen niet meer gemaakt. Dat heeft te maken met milieueisen. Een halogeen bouwlamp kost veel meer energie dan een led lamp en gaat beslist ook niet zo lang mee. De meeste led bouwlampen hebben een oplaadbare accu. Als je regelmatig een langere periode gebruik maakt van een dergelijke lamp is het verstandig om een sterke accu te kiezen die snel kan worden opgeladen.
Waar moet je aan denken bij de koop van een led bouwlamp?
Het is wellicht even wennen dat de vermelding van het wattage op een led bouwlamp niet hetzelfde zegt als op een halogeen- of gloeilamp. Op een led lamp wordt de sterkte van het licht uitgedrukt in lumen. Op een led lamp zie je ook het aantal watts staan, maar dat is als indicatie voor de verbruikte energie. Een led lamp van 100 watt heeft soms de zelfde lichtopbrengst als een gloeilamp van 1.000 watt. Dat zegt al heel veel over de energie die je bespaart met een ledlamp. Als je dan ook nog weet dat een led met dezelfde lichtsterke gemiddeld 50.000 branduren heeft ten opzichte van 2.000 voor een halogeen lamp maakt dat nog eens extra duidelijk waarom led zo’n grote stap vooruit is geweest in verlichting.
Hoe zit het met de kleur van led bouwlampen?
In de praktijk op de bouwplaats is gebleken dat koud licht het meest prettig werkt, zeker als het aankomt op precisiewerk. De meeste led bouwlampen hebben dan ook een ‘kleurtemperatuur’ tussen de 4.000 en 6.000 Kelvin. Dat is vergelijkbaar met de oude halogeenlamp in professionele lampen. Als je kiest voor een meer warme kleur is 3.000 Kelvin een betere optie. Ook zijn er bouwlampen boven de 6.000 Kelvin. Deze hebben relatief veel blauw en doen denken aan daglicht. Ze worden vaak gebruikt in stallen maar ook ter accentuering van bijvoorbeeld gevels of reclameborden op de snelweg.