Home Tuininrichting Verticaal tuinieren: een kruidentuin op 1 vierkante meter

Verticaal tuinieren: een kruidentuin op 1 vierkante meter

by Sander
Verticaal tuinieren een kruidentuin op 1 vierkante meter

Verticaal tuinieren is zeer populair. Niet alleen vul je kale muren zo mooi op met groen, maar ook maakt verticaal tuinieren het mogelijk om een (kruiden)tuintje aan te leggen op een klein oppervlakte. Zo kun je bijvoorbeeld verticaal tuinieren op het balkon of dakterras. 

Kruidentuin in hangende manden

Door zelf een kruidentuintje aan te leggen kun je gezonder eten en bespaar je flink wat geld. Voor een bosje munt ben je al snel €2,- kwijt in de supermarkt, terwijl dit zelf zeer eenvoudig te kweken is. Maak bijvoorbeeld een kruidentuintje van drie of vier maanden die je met wat touw aan elkaar maakt. De mandjes vul je vervolgens met munt, basilicum, koriander of bieslook.

Kruidentuin in blikjes

Heb jij nog een paar lege blikken liggen thuis? Verf deze in je favoriete kleur, maak er een touwtje aan vast en hang de blikjes op aan een houten plaat met haakjes of handvaten eraan. Deze oplossing is simpel, stijlvol en hartstikke duurzaam. 

Volgens Roanne van der Meij, kruidenexpert bij SUPPLEMENTGUIDE.nl, zijn salie, tijm, rozemarijn en oregano de ideale kruiden om in je kruidentuintje te planten. ‘Deze kruiden zijn niet alleen goede smaakmakers, maar hebben ook een geneeskrachtige werking. Zo wordt tijm bijvoorbeeld veel gebruikt in voedingssupplementen voor gezonde luchtwegen en zit salie in voedingssupplementen ter vergemakkelijking van de spijsvertering.’

Eetbare plantenmuur

De eetbare plantenmuur is zeer groen en daardoor uitermate geschikt om een saaie bakstenen muur mee te bedekken. De muur bestaat uit verschillende houten bakken die je vult met kruiden en groenten. De kinderen kunnen er lekker mee spelen en jij kunt er af en toe gezond uit snacken. Kies bijvoorbeeld voor een tomatenplantje, een aardbeiplantje en kruiden als munt, bieslook, krulpeterselie en citroenmelisse. 

Ladder tuintje

Heb jij nog ergens een oude houten ladder staan die je niet meer gebruikt? Schilder deze over in je favoriete kleur en zet deze vol met potjes met daarin kruidenplantjes en eetbare bloemen zoals de Oost-Indische kers. Het blad zit vol met ijzer, kalium, vitamine C en Vitamine D en E. Ook viooltjes zijn eetbaar en deze bloemetjes staan ook nog eens schitterend. Dankzij de milde smaak worden viooltjes vaak gebruikt als garnering op gebak, maar je kunt dit ook gebruiken om een salade op te vrolijken. 

Verticale tuin onderhouden

Verticaal tuinieren werkt hetzelfde als horizontaal tuinieren. Het voordeel is dat je een stuk minder hoeft te bukken waardoor verticaal tuinieren ook erg geschikt is als je een zwakke rug hebt en snel rugpijn krijgt bij het tuinieren. Planten die kwakkelen zal je sneller moeten vervangen dan in de volle grond. Ook heeft de grond grotere kans op uitdroging. Geef de plantjes in je verticale tuin dus regelmatig water en vergeet niet om ze af en toe te bemesten. Het is belangrijk dat overtollig water weg kan lopen, bijvoorbeeld door een gaatje te maken aan de onderkant.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment