Home Tuintips Viburnum Bodnantense: hoe verzorgen en wanneer snoeien?

Viburnum Bodnantense: hoe verzorgen en wanneer snoeien?

by Rosalyn van Moorselaar
Viburnum

Er zijn niet zo heel veel struiken in ons land die vrijwel de hele winter uitbundig blijven bloeien. Nog zeldzamer zijn bloeiende struiken die ook nog eens een heerlijke geur afgeven. De Viburnum struiken zijn daarmee echt een attractie in een tuin gedurende de winter. De meest bekende variant is wellicht de sneeuwbal die een grote hoeveelheid witte bloemen toont die inderdaad veel weg hebben van sneeuwballen. De geur van Viburnum Bodnantense is diep en toch subtiel. Het beste valt deze te omschrijven als een combinatie van honing en vanille. De geur is vasthoudend en onstuimig maar ook altijd aangenaam.

De Viburnum Bodnantense (Viburnum x bodnantense) online kopen:

Bloeitijd en bijzonderheden

De Viburnum Bodnantense, waaronder de soorten opulus, tinus en dawn, heefteen lange bloeitijd die kan lopen van november tot in maart. De struik is dan ook uitstekend bestand tegen koude tot wel 15 graden vorst. Bij extreem koude nachten is het verstandig voor bescherming te zorgen omdat de struik anders zijn bloemen zou kunnen afwerken om beter bestand te zijn tegen deze bijzondere omstandigheden. Met deze bloeiende struik kun je een tuin dan ook in de winter niet alleen bloemenpracht laten tonen maar een heerlijke geur doen verspreiden. Gedurende de rest van het jaar is deze struik bezig krachten te verzamelen voor de winter. Groen, maar beslist niet opvallend vormt deze struik dan een mooie achtergrond voor andere bloeiers.

Zaaien en snoeien

Het kweken van een Viburnum is echt werk voor hoveniers hoewel het een redelijke simpele klus is in vergelijking met vele andere struiken. De plant heeft ongeveer een jaar of vijf nodig om de volwassen lengte te bereiken. Het is derhalve van belang om te weten hoe oud de struik is op het moment dat deze in jouw tuin wordt geplant. Tijdens de groei naar volwassenheid moet je de Viburnum natuurlijk laten groeien zonder iets te hoeven doen. Is de struik eenmaal volwassen, dan moet je die na afloop van de bloei afknippen tot op ongeveer 2/3 van hun lengte. Op die manier is de bloei het volgende jaar het meest uitbundig.

Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:

Goede combinaties met Viburnum

Om een gebalanceerd tuinbed te krijgen kan je deze bijzondere geurende struiken het beste combineren met wat andere struiken die ook in de winterperiode mooi groen blijven of zelfs bloeien. Lonicera is een groenblijvende struik die bloeit van half januari tot half april. De roomwitte bloemen zijn een mooie aanvulling op de uitbundige bloemen van Viburnum.

Viburnum Bodnantense

Als je tuin voldoende zuurgraad heeft, kun je ook kiezen voor Daphne mezereum. Deze struik verliest na de bloei wel zijn blad. Maar in de winter kun je genieten van prachtige roze bloemen. In een periode dat er sneeuw is gevallen is dat een zeer speciaal schouwspel. Om deze bladverliezende planten optimaal te laten bloeien is het verstandig om ze in de rustperiode (tussen oktober en maart) in de tuin op te nemen. Kies dan bij voorkeur voor planten die niet te klein zijn. Een hoogte van 60 tot 80 centimeter past het beste bij een volwassen Viburnum. Overweeg ook eens om wat kleine vroege bollen toe te voegen ter decoratie.

Lees ook: Feestelijke voorjaarsbloeiers: bloembollen

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment