Een van de meest opvallende struiken in de Nederlandse tuin is wellicht de viburnum, ook wel sneeuwbal genoemd. Niet alleen blijft deze heester vaak groen in de winter, in dat seizoen is er ook een uitbundige bloei. De trossen van witte bloemen hebben iets weg van een sneeuwbal en daar dankt de struik de bijnaam dan ook aan. Inmiddels zijn er vele variëteiten te koop, waaronder de volgende. Wil je een viburnum maar in een kleine tuin, overweeg dan een exemplaar op stam.
De Viburnum online kopen:
Verschillende soorten viburnum
- Viburmum tinus: een sterke struik die het ook aan de kust gewoon goed doet. De bloemen zijn wit of licht roze, de bessen donker.
- Viburmum davidii: deze struik blijft lager dan de andere soorten en toont ivoorkleurige bloemen. De bessen zijn mooi donkerblauw
- Viburmum opulus: bijgenaamd de Gelderse roos. Deze soort heeft ook witte bloemschermen, maar de bessen zijn rood van kleur.
- Viburmum bodnantense dawn: ongeveer 2 tot 2,5 meter hoog wordt deze sneeuwbal die roze bloemen heeft die verkleuren naar lichtroze.
- Viburmum rhytidophyllum: een van de grotere struiken die met gele of licht roze bloemen verrast. De bessen zijn eerst rood maar verkleuren tot bijna zwart.
- Viburmum plicatum: de Japanse sneeuwbal wordt tot de mooiste gerekend omdat deze uit etages lijken te zijn opgebouwd. De bloemen zijn wit en in de herfst verkleuren de bladeren naar een warme rode kleur,
- Viburmum burkwoodii: de witte bloemen geuren uitbundig en de struik blijft groen in de winter. De compacte vorm maakt deze heester tot een aanwinst.
- Viburmum bodnantense: dit is de klassieke wintersneeuwbal. Na de bloei vormen zich purperen bessen.
Wanneer moet je viburnum snoeien?
De plant moet na de bloei worden gesnoeid en dat betekent meestal in het voorjaar. De rijke bloei van de sneeuwbal is mogelijk omdat de struik al heel vroeg begint met het vormen van de knoppen voor het nieuwe seizoen. Let dus op dat het snoeien plaatsvindt voordat de knoppen worden gevormd.
Hoe moet je een sneeuwbal snoeien?
Het snoeien van viburnum is beslist niet moeilijk omdat de struik van nature al mooi compact blijft. Ook het bloeien lukt wel zonder veel snoei. Ter vormbehoud en als de struik te groot wordt, is een voorzichtige snoei mogelijk. Let daarbij wel op dat je de mooie vorm van de heester bewaart. Meer tips over het snoeien vind je in de bijgevoegde instructievideo op YouTube.
Welk gereedschap is geschikt voor het snoeien van viburnum?
Met een goede stevige snoeischaar kan jij je sneeuwbal in optimale conditie houden. Omdat je gaat snoeien op het moment dat de sappen alweer vloeien, moet je voorkomen dat je de plant onnodig beschadigt. Goed gereedschap zoals hieronder staat vermeld is dan het halve werk.
Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:
Weetjes over viburnum
De struik doet het bijna overal goed maar heeft een voorkeur voor zure grond. Hoewel de plant winterhard is, ontstaat er soms enige vorstschade, die je bij de snoei kan herstellen. De plant is zeer makkelijk in het onderhoud. Alleen bij een langere periode van droogte moet je af en toe bijgieten.
Meer artikelen over het snoeien van planten
- Klimroos snoeien: hoe en wanneer snoei je een klimroos?
- Laurier snoeien: hoe en wanneer snoei je een laurierhaag?
- Aalbessen snoeien: hoe en wanneer snoei je een aalbes?
- Kersenboom snoeien: hoe en wanneer snoei je een kers?
- Spirea snoeien: hoe en wanneer snoei je een spirea?
- Japanse esdoorn snoeien: hoe en wanneer snoei je een Japanse esdoorn?
- Wanneer en hoe snoei je rozen?
- Druiven snoeien: wanneer en hoe?
- Jasmijn snoeien: hoe en wanneer snoei je een Toscaanse jasmijn?
- Salix snoeien: hoe en wanneer snoei je salix?
- Rhododendron snoeien: hoe en wanneer snoei je een rhododendron?