Home TuinklussenSnoeien Vijgenboom snoeien, hoe en wanneer snoei je een vijg?

Vijgenboom snoeien, hoe en wanneer snoei je een vijg?

by Rosalyn van Moorselaar

Vaak denkt men ten onrechte dat een vijgenboom in ons land geen vruchten zal dragen. Er zijn er echter diverse soorten die winterhard zijn en een goede opbrengst geven. Het meest bekende ras is Brown Turkey. Deze doet het goed in ons klimaat en geeft een goede opbrengst. Kenners zeggen echter dat er ook lekkere vijgen te oogsten vallen in ons land. Praat er eens over met een teler.

De beste plaats voor een vijgenboom is op het zuiden en bij voorkeur beschut tegen de koude wind uit het noorden door een muur of een schuur.

Wat is de juiste tijd om een vijgenboom te snoeien?

De vijgenboom heeft meestal rijpe vruchten in augustus en september. Vanaf oktober begint het bladverlies en vruchten die dan niet rijp zijn, kan je verwijderen, de rust volgt in de winter van november tot februari. De juiste tijd om met het snoeien te beginnen is wanneer de boom volledig in rust is en het niet vriest. Als je wacht tot februari of maart bestaat de kans dat de boom flink gaat bloeden. In extreem strenge winters zullen de takken van sommige vijgenbomen tot op de grond afvriezen. Meestal komen ze dan in de lente gewoon weer op. De vijg is in de zomer een snelle groeier, takken die in de weg zitten mag je ook dan wegsnoeien.

De Vijgenboom (Ficus Carica) online kopen:

Hoe snoei je een vijgenboom?

De vijg snoeien is niet echt moeilijk. Op de instructiefilm op YouTube is te zien hoe je deze bladverliezende boom het meest efficiënt snoeit voor de winter. Takken die in de weg zitten snoei je tot op de stam terug, de vijg vormt zelf weer nieuwe zijtakken. Verder kan worden volstaan met uitdun snoeien.

Het juiste gereedschap om een vijg te snoeien

Een vijg snoeien dient met enige voorzichtigheid te gebeuren. Het sap kan namelijk de huid irriteren. Gebruik dus stevige tuinhandschoenen en een veiligheidsbril. Een stevige snoeitang voor het fijnere werk en een takkenzaag voor het ruwe werk heb je nodig. Maak je gereedschap en handschoenen goed schoon na het snoeiwerk. Hoe scherper je gereedschap is, hoe beter. De vijg kan behoorlijk kleverig sap verliezen bij het snoeien, hoe kleiner de wonden, hoe sneller de boom zich herstelt. Qua gereedschap kun je denken aan:

Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:

Weetjes over de vijgenboom

  • Ook een beschut staande vijg kan wel wat bescherming gebruiken als de temperatuur tot onder de – 10°C gaat dalen. Rietmatten of vliesdoek zijn geschikt als afdekmateriaal. Een vijgenboom in een pot of bak dient bij dergelijke temperaturen binnen te worden geplaatst.
  • Als je wilt genieten van de vijgen van jouw boom, zal je die moeten beschermen. Vogels zijn er namelijk dol op en zonder netten zullen zij jouw vijgen al geoogst hebben voordat jij eraan toekomt.
  • Een jonge vijgenboom moet je in het voorjaar plaatsen zodat deze voldoende tijd heeft om zich voor te bereiden op de winter.
  • Een vijg vraagt niet extra veel verzorging maar kan slecht tegen natte voeten. Een optie is om de boom op een heuveltje te plaatsen.

Andere artikelen over snoeien

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment