Home Tuintips Vijverbeplanting

Vijverbeplanting

by Sander
Vijverbeplanting

Hoe verleidelijk het ook is om meteen mooie planten in je vijver neer te zetten, het is beter om eerst wat aandacht aan een beplantingsplan te besteden. Vijverplanten zijn er namelijk niet alleen voor de sier. Met name zuurstofplanten hebben de belangrijke functie om het water helder en algenvrij te houden. Naast zuurstofplanten worden meestal drijfplanten, lelies en moerasplanten gebruikt.

Zuurstofplanten

Het is aan te raden om in elk geval 4 bosjes zuurstofplanten per 1000 liter water te gebruiken. Omdat je maar nooit weet welke soort het goed gaat doen in jouw vijver, kun je voor de zekerheid verschillende soorten nemen. Je kunt onder andere kiezen uit waterpest, gedoornd hoornblad, glanzend fonteinkruid, aarvederkruid en bronmos. Ze dienen op 50 cm diepte geplaatst te worden, eventueel in een mandje om het woekeren tegen te gaan. Stop wat vijvergrond in het mandje en doe maar 1 soort zuurstofplant in elke mand.

Waterlelies

De waterlelie kan je vijver een sprookjesachtige uitstraling geven. Als je geluk hebt, komen er kikkers op af en dan heb je een prachtig tafereel. Waterlelies zijn er in wit, geel roze en rood. Lelies dienen echter niet alleen als verfraaiing want ze geven ook schaduw in de vijver. Dat is een handige truc tegen algen want die houden niet van schaduw. Voor een bloeiende lelie heb je wel wat geduld nodig. Ze hebben veel tijd nodig om hun wortels te laten groeien dus de eerste 2 jaar moet je er niet veel van verwachten.

Tips voor de lelies

De witte waterlelie groeit en bloeit relatief snel. Het nadeel is dan weer dat hij te groot kan worden voor je vijver. Hij groeit zo snel omdat lichtgekleurde lelies minder zon nodig hebben. De variant met donkerrode bloem heeft bijvoorbeeld heel wat meer zonuren nodig dan de witte. Welke soort je ook kiest, zorg dus dat je ze op een zonnige plek in de vijver zet. De meeste soorten groeien het best op 80 cm diepte. Om de wortelgroei te stimuleren, kun je ze het beste in een mand plaatsen. Let op dat niet alle waterlelies de winter kunnen overleven. En kies niet lukraak voor een mooi exemplaar want de meerderheid van de soorten wordt veel te groot voor de gemiddelde vijver.

Drijfplanten

Zoals de naam al doet vermoeden, reiken de wortels van drijfplanten niet tot de bodem. Ze kunnen helpen om algen te bestrijden omdat drijfplanten sterke planten zijn, die de plek van algen in kunnen nemen als het water van slechte kwaliteit is. Goede drijfplanten zijn de kikkerbeet, waternoot en kroosvaren. Ook de waterhyacint is een optie maar die moet je in de winter uit het water halen.

Moerasplanten

Moerasplanten zijn planten die goed op een vochtige oever groeien. Je kunt hiermee uitstekend de rand van de vijver camoufleren en wat kleur rondom de vijver aanbrengen. Bovendien kan het insecten zoals vlinders of libellen aantrekken, wat het plaatje van jouw vijver compleet maakt. Voorbeelden zijn de moeras-vergeet-mij-niet, de Siberische lis, kattestaart of dotterbloem. Tot slot zijn ook grassen zoals de zegge geschikt als basis voor rondom de vijver.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment