Home SeizoenenHerfst Vijveronderhoud gedurende de seizoenen

Vijveronderhoud gedurende de seizoenen

by Sander
Vijveronderhoud gedurende de seizoenen

In elk jaargetijde zijn er specifieke onderhoudstaken voor de vijver. Misschien tegen je verwachting in moeten kleinere vijvers wat vaker schoongemaakt worden dan grotere. Dat komt doordat kleine vijvers sneller overwoekerd worden met planten. Als je folie op de bodem van je vijver gebruikt, moet je je vijver ook wat vaker schoonmaken. Op een foliebodem kunnen bacteriën namelijk minder goed meewerken aan het afbreken van plantenresten.

Lente

In de lente is het van belang om het ammoniak- en nitrietgehalte in het water geregeld te testen. Juist nu kunnen deze waarden verhoogd zijn omdat de temperatuurstijging het afbreken van plantenresten op gang brengt. Als een van de waarden te hoog is, is het aan te raden om 10 tot 20% van het vijverwater te vervangen. Sowieso is het vervangen van het water en het verwijderen van plantenresten en bladeren op de bodem nu het beste moment om de planten en vissen zo min mogelijk te verstoren. Omdat je de vissen voor een schoonmaak toch uit de vijver moet halen, kun je ze meteen controleren op ziekten of wonden. Om latere algengroei te voorkomen, kun je een UVfilter installeren. Check ook de hardheid van het water; deze moet GH 8° DH zijn.

Zomer

Als het warm is, daalt het zuurstofgehalte in het vijverwater. Om dit te verhelpen, kun je een zuurstofpomp overwegen. Als je een fontein of waterval hebt, helpt dit ook. In het begin van de zomer groeien de planten vaak heel hard. Voorkom dat het wateroppervlakte dichtgroeit en snoei zo nodig wat. Als je in de lente nieuwe vissen hebt genomen, hou die dan goed in de gaten en waak ervoor dat ze zich niet te snel vermenigvuldigen. Als leidraad kun je een maximum van 10 cm vis per vierkante meter aanhouden.

Herfst

In de herfst is het zaak om afgestorven planten weg te snijden omdat het water anders verzuurt. Wees echter niet te snel, vaak blijven planten wel tot de eerste vorst groeien. Om rottende bladeren te voorkomen, kun je een net over de vijver spannen. Deze beschermt ook tegen reigers, die met het afsterven van platen een grotere bedreiging vormen. De waterpomp en filters kun je schoonmaken en opbergen gedurende de winter.

Winter

Fonteinen en watervallen kun je nu het beste uitzetten omdat zij voor stroming zorgen. Dat is niet goed omdat de vissen in de winter graag op de bodem van de vijver verblijven, waar het wat warmer is. Zorg bij vorst dat niet de hele vijver bevriest want op die manier kunnen giftige stoffen de vijver niet uit. Sla echter geen wak in het ijs want de schokgolven kunnen gevaarlijk zijn voor je vissen. Je kunt beter een vijververwarmer of ijsvrijhouder gebruiken. Het is het beste om sneeuw weg te halen zodat er licht de vijver in kan komen.

Bijhouden van de werkzaamheden

Kortom, in elk seizoen is er onderhoud nodig om problemen in het volgende seizoen te voorkomen. Als je elke paar maanden een beetje tijd spendeert aan het onderhoud doe je niet alleen jezelf maar ook je vissen een plezier. Let op dat een aspect waar we het nu niet over gehad hebben is dat de voeding van je vissen ook aangepast dient te worden op het seizoen.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment