Home Vijvers Vissen in de vijver, welke kies je en hoe verzorg je ze?

Vissen in de vijver, welke kies je en hoe verzorg je ze?

by Rosalyn van Moorselaar
Vissen in de vijver. Welke kies je en hoe verzorg je ze?

Het is niet noodzakelijk voor het biologische evenwicht in een vijver om daar vissen in te houden. Maar veel mensen houden wel van de levendigheid van een aantal vissen. Hierbij is het van belang dat je een aantal zaken in het oog houdt. Als de vissen een schutkleur hebben zal je ze in de vijver nauwelijks te zien krijgen. Bodem-azers zoeken hun voedsel op de bodem en woelen die behoorlijk om en maken het water troebel. Je kan beter voor oppervlakte-azers kiezen omdat die beter zichtbaar zijn.

1. Komeetstaart

Deze vis heeft een mooie kleurtekening van wit, rood en oranje. Sommige soorten hebben ook zwarte accenten. De vis kan maximaal 20 centimeter worden en plant zich niet overmatig snel voort. Ze zoeken hun voedsel uitsluitend aan de oppervlakte en zijn daardoor regelmatig zichtbaar.

2. Goudwinde

Ook de goudwinde vindt zijn voedsel uitsluitend aan de oppervlakte en heeft een mooie oranje kleurtekening die soms aan goud doet denken. De vis is levendig en groeit behoorlijk snel en kan wel 50 tot 60 centimeter worden. In een vijver zal de goudwinde zich beperkt voortplanten.

3. Goudvis

Natuurlijk mag deze populaire vijvervis hier niet ontbreken. De heldere kleur maakt deze vis ook geschikt voor een vijver, maar de goudvis heeft ook een paar nadelen. Deze vis vindt zijn voedsel namelijk niet alleen aan de oppervlakte, de grotere exemplaren wroeten ook graag in de bodem en dat kan je vijver troebel maken. In een vijver planten goudvissen zich snel voort als de omstandigheden goed zijn. Dat houdt in dat je al na een paar jaar het biologisch overzicht in de vijver kwijt bent door een te groot aantal goudvissen.

Verzorging van de vissen in de vijver

Hoe beter het evenwicht in de vijver is, hoe minder verzorging de vissen nodig zullen hebben. Hou er ook altijd rekening mee dat deze koudbloedige dieren niet actief zijn als de watertemperatuur onder de 8°C is. In die periode eten ze ook niet. Vaak vinden vijvervissen aan de oppervlakte voldoende voedsel als er niet te veel exemplaren in de vijver zitten. Als jij bijvoert is het een goede indicatie om op te letten hoeveel voedsel na 10 minuten nog niet is verdwenen. Alles wat dan nog niet is geconsumeerd was te veel.

Wat kun je doen aan ziektes bij de vijvervissen?

Vissterfte zal af en toe plaatsvinden omdat dit nu eenmaal natuurlijk is. Als vissen massaal ziek worden of sterven, kan dit duiden op een te grote hoeveelheid vis in de vijver of een probleem met de waterkwaliteit. Als de zuurstofplanten gedurende de warme maanden niet goed groeien kan dit tot zuurstofgebrek leiden. Dat kan je oplossen door tijdelijk een zuurstofpomp te plaatsen.

Er zijn ook een aantal ziekten die behalve in aquaria ook in de vijver kunnen optreden zoals de witte stip. Hiervoor zijn medicijnen verkrijgbaar. Het meest werkzaam zijn deze als je de vissen tijdelijk in een aparte bak plaatst en daarmee in quarantaine.

De vissen in een vijver met een goed biologisch evenwicht hebben zeer weinig verzorging nodig.

Lees ook: 4 onmisbare waterplanten voor je vijver

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment