Home Tuintips DIY: zelf vlierbloesemsiroop maken

DIY: zelf vlierbloesemsiroop maken

by Lara Klaassen

Vlierbloesemsiroop heeft een heerlijke bloemige en frisse smaak, die nergens anders mee te vergelijken is. Het is heel makkelijk en leuk om zelf vlierbloesemsiroop te maken. Vang ook de zomer in een flesje wit goud en maak zelf vlierbloesemsiroop.

De Vlier, nuttige pionier

De Vlier (Sambucus nigra) is een onopvallende struik van parken, bosranden en wegbermen. Ze groeien overal, ook in de stad. Als pionier zijn ze er vaak als eerste bij als er plantsoen wordt gekapt. 

Eind mei en begin juni fleurt de vlier de natuur op met veel grote, witte bloemschermen. De bloemschermen bestaan uit honderden kleine crème witte bloemetjes. De bloemen worden veel door insecten bezocht. 

Na de bloei veranderen de bloemen in groene bessen, die na de rijping donkerpaars zijn. Vogels eten deze bessen in de winter. Mensen maken al eeuwen donkerpaarse siroop van de bessen. Zowel de bloesem- als de bessensiroop is gezond en goed voor de weerstand. 

Vlierstruik

Zo pluk je vlierbloesem

Als je gaat wildplukken, neem dan een schaar en een mandje mee of een schoon gewassen katoenen tas om de bloemen in te doen. 

Er staat veel vlier langs openbare wegen. Vermijd plekken met veel uitlaatgassen. In de meeste parken mag je wildplukken. Ben je in het landelijk gebied, vraag dan eerst de eigenaar of je vlier mag oogsten. 

Pluk niet de laaghangende bloemen, daar kan een hond of vos op hebben geplast. 

Ga plukken op een zonnige dag in de ochtend. ’s Morgens is het nectar in de bloemen optimaal en hebben de insecten nog niet de kans gehad pollen te oogsten.

Ruik aan de bloemschermen voordat je ze af knipt. Bloemen die al een beetje zijn uitgebloeid, zijn niet lekker, dat ruik je ook aan de bloem. Deze zijn iets geler wit. Bloemschermen waar nét alle bloemetjes van in bloei staan, ruiken fris en aromatisch. 

Knip de bloemschermen af op het punt waar de groene takjes samen komen tot 1 tak. Hou de bloemscherm vast terwijl je knipt en leg hem in je mand of tas met de bloemetjes omhoog gericht. 

Oogst niet alle bloemschermen van 1 struik, maar verzamel ze van meerdere struiken tijdens een wandeling. Zo hou je ook wat over voor de dieren in de natuur.  

Bloesemschermen

Tips om zelf vlierbloesemsiroop te maken

Verwerk de bloemen direct bij thuiskomst, anders gaat er veel smaak verloren. 

Er zijn meerdere vlierbloesem recepten. Omdat het een product is dat je langer wilt bewaren, wordt er suiker en citroen gebruikt. Zelf vlierbloesemsiroop maken zonder suiker is niet mogelijk, tenzij je de siroop niet wilt bewaren en binnen een paar dagen gebruikt. Dan kan je een andere zoetstof gebruiken.

Werk zo hygiënisch mogelijk om te voorkomen dat er bacteriën in je siroop kunnen groeien. Gebruik glazen flesjes, bijvoorbeeld mooie flesjes met een kroonkurk. Glas is beter te steriliseren dan plastic. Steriliseren kan prima in de vaatwasser, spoel na met kokend water. Of met kokend water en soda. Hou de flessen niet bij de rand vast en werk zo snel mogelijk. Steriliseer ook de hulpmiddelen die je gebruikt, zoals de trechter waarmee je de siroop in flesjes giet. 

Recept vlierbloesemsiroop

Pluk 30 tot 40 bloemschermen. Knip thuis de bloemetjes van de steeltjes boven een pan, let er op dat alle insecten er af zijn. Voeg 2 liter water toe en roer voorzichtig met een vork, zodat de bloemetjes met het water mengen en er niet op blijven drijven. 

Laat de pan met bloemetjes op een koele plek, maar niet in de koelkast, 1 dag staan. 

Giet het bloesemwater door een heel fijne zeef (of schone theedoek in een grove zeef) en vang het water op. Voeg het raps en sap toe van 2 biologische citroenen aan het vlierbloemenwater toe. Voeg 1 kilo suiker toe. Breng al roerend aan de kook en laat de suiker goed oplossen. Kook ongeveer 2 minuten goed door.  

Heet in de schone flessen doen. Klaar is je heerlijke zomerse vlierbloesemsiroop!

Zomerse mocktail

Recepten

Een ander recept voor vlierbloesem: je kookt alles samen, dus de bloemen met de suiker en citroen. Dit mengsel laat je 24 uur trekken. Je zeeft deze siroop pas na 24 uur en doet ze afgekoeld in flessen. Dit geeft ook heerlijke siroop, alleen is de kans op bacteriegroei bij deze methode iets groter. Hoe heter de siroop in de fles gaat, hoe langer hij houdbaar is. 

Je kan ook rasp en sap van een limoen of een sinaasappel toevoegen voor een ander smaakaccent. Of lavendel, om de bloemige smaak te versterken.

Vlierbloesemsiroop is heel lekker en gezond in de thee. Je kan er heerlijke mocktails van maken met 1/4 siroop, ijs en 3/4 mineraalwater. Voeg een blaadje munt toe. Cocktails zijn lekker met prosecco, witte wijn, gin of wodka. 

Vlierbloesemsiroop combineert goed met munt en friszuur fruit, zoals rabarber, aardbeien en bosvruchten. Met poedersuiker en vlierbloesemsiroop maak je een aromatisch cakeglazuur. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment