Home Tuintips De vlindervriendelijke tuin

De vlindervriendelijke tuin

by Lara Klaassen

 Landkaartje, Oranjetipje, Boomblauwtje en Gehakkelde aurelia. Sprookjesachtige namen voor vlindersoorten. Vlinders hebben niet voor niets zulke mooie namen. Het zijn prachtige, kleurrijke verschijningen. Wil jij ook vlinders naar jouw tuin lokken? Hier lees je hoe je jouw tuin vlindervriendelijk inricht en onderhoudt. 

Bij vlinders denk je meteen aan de lente en de zomer. Dan heb je immers kans om deze diertjes in je tuin te zien. Ze vliegen naar je tuin om nectar te drinken van de bloemen. Als je iets meer weet over het leven van de vlinder, besef je dat je veel meer kan doen voor deze mooie dieren dan alleen bloemen planten.

Dagpauwoog

Het geheimzinnige leven van vlinders

Het leven van de vlinder is voor ons grotendeels onzichtbaar. In de lente en zomer leiden ze een onopvallend leven. Maar juist in de herfst, de winter en het vroege voorjaar kan je veel betekenen voor vlinders.

Fascinerend is, dat sommige vlinders net als vogels na de zomer naar warme streken trekken, zoals Zuid-Europa en Marokko. Daar planten ze zich voort en sterven ze. De volgende generatie vliegt terug naar Nederland. Begin mei komen ze in Nederland aan. Zij leggen eitjes en gaan dan dood. Hun nakomelingen vliegen tot ver in het najaar, voordat ze weer vertrekken naar Zuid-Europa. 

Door klimaatverandering blijven trekvlinders steeds vaker in Nederland om te overwinteren. Bijvoorbeeld de Atalanta. De meeste vlinders overwinteren als ei, pop (in cocon), als onvolgroeide rups of als rups. Daar hebben ze dode plantenstengels voor nodig. En die kan jij in je tuin aanbieden, ook in de winter!

Atlanta op lavendel

Het hele jaar een vlindervriendelijke tuin

Nu je iets meer weet over het leven van vlinders, begrijp je ook dat je veel kan doen in je tuin om vlinders te helpen. De rupsen van vlinders eten het groen van planten, terwijl vlinders bloemen nodig hebben. 

Bloemen die vroeg bloeien, bloemen in de zomer en bloemen in de herfst. Zo bied je zo lang mogelijk nectar aan vlinder. Vroege bloeiende soorten zijn bollen zoals Hyacint en Blauw druifje. In de zomer zijn vele bloemen favoriet. Natuurlijk de Vlinderstruik (Buddhleja), maar ook Kattenkruid (Nepeta), de Dropplant (Agastache) en Bergamotplant (Monarda). 

In een vlindervriendelijke tuin passen kruidenplanten. Die hoef je niet te snoeien en bieden zowel nectar als overwinteringsplekken. Bijvoorbeeld Tijm, Salvia en Lavendel. 

Wat bescheidener planten zoals Walstro en Vrouwenmantel staan heel mooi in een plantenvak om de onderlaag op te vullen met kleine bloemetjes en blaadjes. Nachtvlinders zijn hier gek op, zoals de Gamma-uil, die overigens overdag actief is. 

Woon je in Zeeland, Brabant of Limburg? Daar komt de imposante Koninginnepage steeds algemener voor. Je helpt deze prachtige vuistgrote vlinder door peen- of wortelplanten in je tuin te zetten. Laat de plant tot bloei komen en je hebt ook nog eens mooie witte schermen in je tuin. 

Koninginnepage

In de herfst zijn vlindervriendelijke planten Herfstaster en Hemelsleutel (Sedum).

In je tuin kan je de vlinder helpen met planten waarop hij kan overwinteren. Ruim in de herfst niet alle dode stengels op. Kies daarom planten, die er in de winter ook mooi uitzien. Zoals heide. Een absolute topper is Judaspenning (Lunaria). Dit is een tweejarige plant. Heb je hem eenmaal in de tuin, dan is het een blijver, want hij zaait zichzelf uit en verrast jou dus het volgend jaar met een nieuwe groeiplek. De bloemetjes komen pas het tweede jaar, mooi wit en paars. De bonus komt in het najaar, de schijfvruchten zijn erg mooi in de winter met hun zilverkleurige schijven. 

Brandnetel en klimop zijn zeer vlindervriendelijke planten. Een composthoop waar je wat brandnetels laat staan, is het hele jaar goed voor vlinders. Je hebt vast wel een hoekje in je tuin waar dit niet storend is.

Judaspenning in de winter

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment