Home Tuintips Dit zijn de vijf mooiste klimplanten

Dit zijn de vijf mooiste klimplanten

by Lara Klaassen

Klimplanten bieden in elke tuin en op elk balkon veel pluspunten: ze gaan de hoogte in en zijn ideaal om de tuin in te delen en mooie hoeken te creëren. Wij zetten de vijf mooiste soorten klimplanten op een rij. 

1 Kamperfoelie

De kamperfoelie is een klimplant met kleine groene blaadjes. De bloemen zijn prachtig; ze zien eruit als kroonluchters en zijn gevlamd gekleurd met geel, roze en paars. De kamperfoelie kan goed tegen zon. Hij moet wel geleid worden bij het klimmen, door de ranken te steunen of vast te binden. De kamperfoelie gedijt het best in vruchtbare, goed doorlatende grond. 

Er zijn wintergroene en bladverliezende soorten kamperfoelie. De bladverliezende soort heeft het voordeel, dat de bloemen geuren in de avonduren. Een zomerterras met Lonicera heckrotti is op zomeravonden dan ook gehuld in heerlijke geur. De bloei wordt gevolg door rode bessen, die niet eetbaar zijn. 

Lonicera henryi blijft groen in de winter en is dichter begroeid met bladeren, maar geurt niet zo intens. In het najaar komen er zwarte bessen aan de plant, die nog lang decoratief zijn. 

Kamperfoelie

2 Klimop

De klimop is een topper onder de klimplanten: hij groeit snel, stelt weinig eisen en is in elke tuin mooi. De klimop Hedera helix heeft vele kweekvormen, met kleine of grote bladeren, bontgekleurd blad en donkergroen loof. De plant is met snoei mooi compact te houden. De kogelvormige bloemen bloeien laat, van september tot december. Daarmee is klimop ook voor bijen en andere insecten een goede plant. In de winter sieren de zwarte bessen de plant. Vogels eten deze ook graag. 

Klimop

3 Wilde wingerd

In de herfst verkleuren de handvormige bladeren naar spectaculaire rode tinten. Alleen al daarom hoort de Wilde wingerd in de top 5 thuis. Een tweede pluspunt is de compacte groeiwijze. Dat leidt tot een mooi patroon en dichte bedekking. De plant is zelfhechtend op muren en schuttingen. Parthenocissus tricuspidata heet de plant in Latijn en hij is winterhard, maar verliest zijn bladeren in de loop van de winter. 

Wilde wingerd kleurt de gevel

4 Blauwe regen

Blauwe Regen of Wisteria bloeit in mei met rijke, blauwe trossen. Je moet wel wat geduld hebben en groene vingers, want deze plant bloeit pas na een paar jaar echt mooi. Snoei hem met aandacht terug, want anders produceert hij vooral nieuwe takken en weinig bloemen. Snoei in juli en in januari. Door de snelle groei, vraagt Blauwe Regen ook regelmatig wat mest en bekalking.

De bloemenpracht van blauwe regen

5 Passiebloem

De Passiebloem (Passiflora) komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en hij houdt dan ook van een zonnige, warme groeiplek. De sterk groeiende ranken met fijne blaadjes zijn niet zo massaal. Voor het bedekken van een schutting zoek je dan ook beter een andere plant. De Passiebloem zet je vooral in je tuin om van de opvallende, exotische bloemen te genieten. Hou er rekening mee, dat deze plant bij vorst gedeeltelijk afsterft. Knip dode takken weg en dan maar hopen, dat de wortels het volgend voorjaar toch weer nieuwe ranken vormen. Meestal is dat het geval. Een Passiebloem kan je ook in een pot houden en binnenzetten in de winter. 

Passiebloem

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment