Sla is een van de meest ādankbareā planten in je moestuin. Met een beetje moeite heb je binnen de kortste keren een mooie oogst van lekkere knapperige sla die iedereen lust en die overal bij past. Hieronder vind je wat meer informatie over deze bijzondere plant.
Wat is sla eigenlijk?
Het is niet geheel zeker maar de slaplant stamt waarschijnlijk af van de kompassia uit de vrije natuur. Sla is een bladgroente die we tegenwoordig bijna altijd rauw eten. De Romeinen kookten sla nog. Er zijn vele slasoorten, waarvan er enkele een krop vormen. Er is niet alleen groene sla maar ook rode. IJsbergsla is momenteel hef meest populair maar moeilijker te kweken dan gewone sla.
Sla zaaien
Sla is een makkelijke plant en je kan deze on de periode van maart tot augustus gewoon buiten in de volle grond zaaien. Denk er wel aan dat je met mate zaait. Sla groeit er snel en voor je het weet heb je meer kropsla dan je aankunt. Je moet sla wel tijdig oogsten, laat je deze te lang staan dan schieten ze door en gaan bloeien. De eetbare bladeren sterven dan af. Je kan de slaplantjes ook eerst binnen kweken in bloembakken, als er in de tuin te veel slakken of vogels zijn die ook wel een zaadje of blaadje lusten. Let ook op de temperatuur, boven de 25 graden Celsius ontkiemt het zaad niet. Zaai sla dan ook altijd op een koele plaats in de tuin.
Verzorgen van sla
Het verzorgen van sla is beslist niet moeilijk, het draait allemaal om water. Als een slaplantje uitdroogt dan worden de bladeren taai en de randen bruin, Daarmee is de sla niet meer geschikt voor consumptie en moet je toch je sla weer in de winkel kopen. Geef bij voorkeur in de vroege ochtend water zodat de slaplantjes goed kunnen opdrogen en schimmels geen kans krijgen. Vooral bij ijsbergsla kan dat een probleem worden in het najaar.
Lees ook: Bramen en frambozen snoeien doe je zo
Oogsten van rucola en snijsla
Deze sla planten die geen krop vormen, kan je meestal een maand na het zaaien al gaan oogsten. De bladeren moeten ongeveer 10 tot 15 centimeter groot zijn. Als je pluksla vlak boven het groeipunt afsnijdt, kunnen ze nog een keer uitlopen. Ervaring leert wanneer deze sla het lekkerst is om te gebruiken.
Kroppen sla oogsten
Bij sla die in losse kroppen groeit, kan je ook losse bladeren oogsten. Neem dan altijd de buitenste bladeren omdat op die manier de plant het beste door blijft groeien. Je kan dan naar behoefte oogsten.
Volle kroppen sla snijd je bij de voet af om de hele krop te oogsten. Dat moet je tijdig doen om te voorkomen dat de plant gaat doorschieten en niet meer geschikt is voor consumptie. Kropsla kan je hoogstens een paar dagen koel bewaren. Losse blaadjes moeten dezelfde dag nog worden geconsumeerd. Hou er ook rekening mee dat de kropsla een favoriete schuilplaats vormt voor vele insecten en maak deze altijd even goed schoon voor het bewaren. Een paar uurtjes op water is voldoende om de meeste insecten te verwijderen.