Home Tuintips Vijf verrassende voorjaarsbloeiers

Vijf verrassende voorjaarsbloeiers

by Lara Klaassen

Bloeiende planten zijn altijd welkom, maar vooral in het voorjaar. Niet alleen omdat ze je tuin geur, kleur en vrolijkheid geeft. Na de winter, telt elke inheemse bloem als voedsel voor insecten als bijen. Wij belichten vijf verrassende voorjaarsbloeiers waar je veel plezier aan hebt in je tuin. 

1. Bijzondere bollen

Krokussen, narcissen en tulpen doen het altijd goed als voorjaarsbloeiers. Er zijn echter meer verrassende bloembollen, bijvoorbeeld de Iris. Deze bolletjes leveren prachtige paarse bloemen. Niet elke iris is winterhard en de bollen worden soms aangetast door vocht of vraat van woelratten. Zet ze daarom in een ruime pot die goed afwatert. Zet eens een mooie pot bij de voordeur, op het balkon of op je terras. 

irissen in een pot

2. Vaste planten: longkruid en cyclaam

Vaste planten die vroeg bloeien? Variatie genoeg. Denk eens aan cyclaam. Die doet het niet alleen in huis goed. De soort Cyclamen coum is een vroege bloeier. Er zijn veel variëteiten van met witte, roze en paarse bloemen. 

Longkruid is een erg sterk plantje dat niet erg opvalt, behalve in het vroege voorjaar. Dan zijn niet alleen de gestippelde blaadjes van deze vaste planten als eerste boven de grond. Ook knallen dan de blauwe, roze en paarse bloemen opvallend in je tuin. Doordat deze vaste plant inheems is, kunnen bijen er voedsel vinden. Er zijn ook mooie kweekvormen, zoals Pulmonaria rubra, met knalrode bloemen. 

3. Vroeg bloeiende clematis

Er zijn veel soorten Bosrank of Clematis. Een verrassende variëteit is Clematis armandii. Deze bloeit met witte, stervormige bloemen. Ze ruiken heerlijk, bloeien met veel bloemen en voorzien je tuin al in april van mooie witte bloemen.

Clematis armandii met witte, stervormige bloemen

4. Bloeiende bomen en stuiken

Bomen als voorjaarsbloeiers? Jazeker! De Tulpenboom of magnolia is een prachtig voorbeeld. In een kleine tuin is de compacte variëteit ‘Genie’ een aanrader met zijn rode bloemen. De Toverhazelaar of Hamamelis bloeit al in februari met gele en oranje vlamvormige bloemen op de takken. De toverhazelaar is winterhard. Hij vraagt veel ruimte en is daarom alleen geschikt voor een grote tuin, waar hij alle ruimte krijgt. De toverhazelaar houdt van lichtzure, humusrijke, goed doorlatende grond. De bloemen ruiken heerlijk en zijn opvallen geel. 

Toverhazelaar

Een bijzonder struik is de papierstruik. De takken en vorm lijkt wat op de Hortensia, maar verder is er geen gelijkenis. Edgeworthia chrysantha ‘Grandiflora’ heeft mooie grote bolvormige bloemen. De bloei begint al in januari en loopt door tot april. De bolvormige bloemen bestaan uit meerdere zachte, behaarde gele bloemetjes. Ze ruiken opvallend zoet naar honing. 

5. Eenjarige bloeiers: sleutelbloem

Sleutelbloem of Primula is een mooie eenjarige, die massaal te koop is. Ga eens voor een aparte variëteit, zoals de bloemen met een stengel. Ook de Bolprimula is mooi met witte en paarse bloemen die in een kogelvorm groeien. Bolprimula staat graag in de halfschaduw in normale tot vochtige grond. 

Wanneer moet je voorjaarsbloeiers planten? Om te genieten van voorjaarsbloeiers, moet je wel vooruitplannen en wat geduld hebben. Je plant ze namelijk in het najaar, om er na de winter van te kunnen genieten. Dit geldt zowel voor de bloembollen als voor de vaste planten en struiken. Clematis bloeit op het hout van het jaar ervoor, snoei hem dan ook niet te veel na de bloei. 

Magnolia of tulpenboom

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment