Home Tuintips Voorwerpen en gebouwen in je tuin, wat is verzekerd?

Voorwerpen en gebouwen in je tuin, wat is verzekerd?

by Sander
Voorwerpen en gebouwen in je tuin, wat is verzekerd

Als je een woonverzekering hebt, denk je vooral aan de voorwerpen in je huis. Deze voorwerpen vallen onder je inboedelverzekering. Maar wat als je ook een grote tuin hebt en besluit om daar spullen neer te zetten die toch best van waarde zijn? Wat gebeurt er dan als er schade aan deze spullen ontstaat? En valt een tuinhuisje ook onder een inboedelverzekering, of heb je daar een andere verzekering voor nodig? Het is goed om eens bij deze vragen stil te staan. Op die manier voorkom je nare verrassingen achteraf.

Verschillende onderdelen woonverzekering tuin

Wil je een huis verzekeren bij Allianz, dan kun je kiezen voor verschillende onderdelen van de woonverzekering. Denk bijvoorbeeld aan de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Als je een eigen woning hebt, heb je meestal minimaal een opstalverzekering nodig. Deze verzekering wordt vaak ook verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Een opstalverzekering verzekert alles wat ‘vastzit aan je woning.’ Een inboedelverzekering is daarentegen niet verplicht, maar wel heel handig om te hebben. Het verzekert alle spullen die zich los in je woning bevinden.

Als vuistregel zou je kunnen onthouden dat alle spullen die je gemakkelijk mee kunt nemen bij een verhuizing, onder de inboedelverzekering vallen. De spullen die je achter moet laten omdat ze vastzitten, vallen onder de opstalverzekering. Dat lijkt logisch qua woning zelf, maar mogelijk heb je wel nog wat vragen over de dekking van je verzekeringen op gebied van je tuin en de spullen daarin.

Inboedel in je tuin

In principe is het zo dat je er bij een woonverzekering vergelijken vanuit mag gaan dat alle inboedel in je tuin standaard verzekerd is onder de inboedelverzekering. Zo’n verzekering vergoedt dus niet alleen schade aan spullen die zich op dat moment in je woning bevinden, maar ook alle spullen die op je terrein staan. Heb je dus een eigen tuin, dan zijn je spullen in die tuin standaard verzekerd onder de inboedel. Bij sommige verzekeraars worden ook de spullen die in een gebouw zoals een tuinhuisje staan meegerekend onder de inboedelverzekering. Goed om te weten, want daar staan vaker waardevolle spullen in.

Het is dan wel goed om te onthouden dat als je in een appartementencomplex woont en je spullen in een gemeenschappelijke ruimte of op je balkon staan, er sprake is van een beperkte dekking. Maar over het algemeen dekt de inboedelverzekering alle spullen die in je tuin staan dus wel. Gaat bijvoorbeeld je elektrische fiets stuk omdat de bliksem erin slaat? Dan is dit gewoon gedekt onder de inboedelverzekering. Als je luxe en dure barbecue wordt gestolen, is dit ook gedekt. Zelfs als je elektrische fiets uit je tuin wordt gestolen, is dit onder voorwaarden meeverzekerd binnen de inboedelverzekering. Verzekeraars dekken dit gelukkig nog steeds af, ondanks dat er steeds meer e-bikes gestolen worden, zoals ook de Politie bevestigd op haar website. Maar de voorwaarde is dan wel dat je fiets op slot stond en bijvoorbeeld in het tuinhuisje stond gestald. Staat je fiets los in de tuin, dan ben je niet verzekerd. Ergens zijn er natuurlijk grenzen.

Gebouwen in je tuin

Je kunt uiteraard ook de gebouwen in je tuin verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan een tuinhuisje, een schuur, een garage of een carport. Deze onderdelen zitten ‘vast aan je woning’. Je kunt een tuinhuisje niet gemakkelijk verhuizen naar een andere locatie. Om deze reden kun je ervan uit gaan dat dit soort gebouwen onder de opstalverzekering vallen. Deze gebouwen moeten wel op hetzelfde adres staan. Je krijgt met de opstalverzekering overigens ook meteen dekking voor zaken zoals zonnepanelen of zonweringen. En ook de laadpaal voor de elektrische auto in je voortuin vallen onder deze dekking. Goed om te weten!

En het is ook goed om te weten dat ook andere vaste onderdelen van je tuin doorgaans onder de opstalverzekering vallen. Denk bijvoorbeeld aan je schutting, planten of een jacuzzi. Dit valt onder de opstalverzekering. Maar let op: raakt je jacuzzi beschadigd door diefstal, storm, neerslag of vandalisme? Dan valt dit niet onder de dekking van de opstalverzekering.

De polisvoorwaarden doorlezen

Om te weten te komen wat er wel of niet verzekerd is, en onder welke verzekering een bepaald onderdeel in je tuin valt, kun je het beste je polis(voorwaarden) lezen. Meestal zijn je tuin en schuur namelijk goed meeverzekerd binnen de opstalverzekering of de inboedelverzekering. Het is wel mogelijk dat er bepaalde uitsluitingen in de polis zijn opgenomen. Dat betekent dat als je schade hebt door bepaalde omstandigheden die worden uitgesloten, je geen schade vergoed krijgt. Toch kun je met een gerust hart van je tuin genieten; de meeste zaken zijn standaard verzekerd binnen je woonverzekering.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment