Home Tuintips Voorzaaien in potjes, zo pak je het aan

Voorzaaien in potjes, zo pak je het aan

by Lara Klaassen

Vanaf maart is de zon sterk genoeg om te zaaien, maar buiten is het nog te koud. De oplossing is voorzaaien in potjes in huis of in de kas. Zo pak je een voorsprong op het groeiseizoen. 

Wanneer voorzaaien?

Januari en februari zijn al goede maanden om te zaaien voor zaden, die bij 10 graden toch ontkiemen. Zoals worteltjes, andijvie, spinazie, sla, radijsjes, tuinkers, rucola, bonen en doperwten. Rucola en wortels zaai je direct buiten, andijvie en sla zaai je het beste binnen om later in de moestuin te zetten. 

Voor aubergines en paprika is februari een goed moment. In maart kan je de meeste planten voor in de tuin al voorzaaien in huis. Stokbonen voorzaaien en tomaten voorzaaien doe je eind maart. Voor beide zaden is een hoge temperatuur nodig van 20 tot 25 graden celcius. Zorg daarom voor een warme plek voor het raam. De makkelijke moestuin leert je diverse methoden om voor te zaaien.

Sommige planten zaai je om een andere reden voor. Zo worden stokrozen in november al achter glas voorgezaaid, zodat deze de eerste lente buiten al bloeit, in plaats van laat in het seizoen of het jaar erna. Afrikaantjes kunnen het hele jaar door voorgezaaid worden. De reden waarom je deze voorzaait is, dat je mooie sterke plantjes in je moestuin kan zetten tussen de groenten. Ze houden de aaltjes weg van je groenten.  

Licht, warmte en ruimte

Voorzaaien is niet zo moeilijk, maar er zijn wel een aantal zaken om op te letten. Zorg voor voldoende licht, maar geen felle zon. Warmte is goed, maar het mag er niet te heet worden. Geef je plantjes de ruimte om te groeien en zaai niet te dicht op elkaar. Zo groeien de zaden uit tot sterke planten. Bij te fel licht, te veel warmte of te weinig ruimte krijg je slappe, hangende plantjes. 

stokrozen in bloei

Tips bij het voorzaaien

Verzamel oude eierdozen om in voor te zaaien. Zet de eierdozen wel op een plastic ondergrond, zoals een bakje, om het overtollige water op te vangen. Geef water met een plantenspuit en geef liever meermaals per dag iets water, dan in één keer te veel. Zaai niet te diep en met voldoende afstand tussen de zaden. Kijk ook op de verpakking, hoelang het ontkiemen duurt. Sommige soorten doen er wel drie weken over. Hou in die tijd de grond voortdurend vochtig, maar niet nat. 

Vroege soorten

Bij lastige soorten kan voorzaaien een voordeel geven. Prei is bijvoorbeeld in alle seizoenen te kweken. Kies voor de vroege soorten, zoals Carlton, om al in februari of maart te zaaien in bakjes in huis. Je hebt dan minder kans op ziekten en plagen en zet de sterkere planten in juni in de grond. Ook vroege sla heeft een voordeel: hij schiet als oogstbare krop niet snel door. 

kerstomaatjes

Voor de fun

Zonnebloemen kan je voorzaaien vanaf maart. Deze soort doet het makkelijk in de volle grond. Waarom toch voorzaaien in huis? Omdat het leuk is om te doen met kinderen. Het is fascinerend om het ontkiemen van het zaadje en het uitgroeien tot een plantje van dag tot dag te volgen. 

Dat geldt ook voor tomaten. Deze doen het zó goed in een pot, dat je ze soms het beste in de pot kan laten. Het ziet er prachtig uit. Denk aan kerstomaten van de variëteiten ‘Red Alert’, ‘Sungold’ en ‘Sprite’. Kies voor ruime potten van 25 cm doorsnede. 

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment