Rozen zijn natuurlijk een aanwinst voor iedere tuin. Ze hebben prachtige bloemen en kunnen heerlijk geuren. Er zijn zo’n 200 verschillende soorten wilde rozen en maar liefst 30.000 gecultiveerde soorten. Rozen moeten beslist gesnoeid worden als je de struiken mooi wilt houden en ze uitbundig wilt laten bloeien. Ook verzorging is van belang om ziektes te voorkomen.
Weetjes over rozen
Wanneer bloeien rozen? De roos komt oorspronkelijk van het noordelijk halfrond, de bloeitijd is dan ook in onze zomer en ze ontwikkelen zich in het voorjaar. De herfst en winter is de tijd om nieuwe krachten op te doen. In China gebruikte men ze al in de 13e eeuw in tuinen. Vanaf de 19e eeuw begon men echter pas echt met het cultiveren van de roos. Stamrozen zijn bijvoorbeeld ontstaan door een veredelde roos te enten op een wilde onderstam. Deze rozen zijn vaak sterk en ook geschikt voor tuinen in ons land. De roos heeft als bloem al eeuwenlang een grote symbolische waarde. Natuurlijk is er de rozenkrans waarmee gebeden wordt in het Rooms-Katholicisme. Maar ook de kleur van de bloem is erg belangrijk. Witte rozen staan voor maagdelijkheid en rode rozen voor liefde. Wist je trouwens dat gele rozen duiden op jaloezie of ontrouw?
Wanneer rozen snoeien?
De roos dient twee keer per jaar te worden gesnoeid. Het snoeien van rozen is niet echt moeilijk maar de tijdstippen zijn erg belangrijk. Alle soorten rozen moeten in het voorjaar worden gesnoeid, in maart of april zodra het niet meer vriest. Dat is het moment dat de sapstromen weer op gang komen. Maar ook in de zomer kunnen rozen gesnoeid worden en dit noemen we dan ook de zomersnoei. Deze snoei is beduidend minder ingrijpend en vooral bedoeld op de uitgebloeide rozen te vervangen zodat er nieuwe bloemknoppen kunnen worden gevormd om nog langer te genieten van deze prachtige bloemen.
Hoe kun je het beste snoeien?
Snoeien hoeft niet moeilijk te zijn als je gebruik maakt van een scherpe snoeischaar en doornbestendige handschoenen aantrekt. In het voorjaar zoek je naar dikke vitale scheuten. Hieraan groeien meestal de rozen later in het jaar. Je verwijdert de bruine en houtige takken tot aan het punt waarop je een groene scheut ziet of een gezonde knop ontdekt. Om de plant in vorm te krijgen of houden, kan je ook de vitale takken wat terugsnoeien.
Wat te doen met uitgebloeide bloemen?
Als een roos is uitgebloeid, wil de struik een rozenbottel aanmaken. Dat kost veel energie en gaat ten koste van de bloei. Snoei uitgebloeide rozen en rozenbottels weg tot boven een vijfblad. De knop van een dergelijk blad is sterk zodat hier nieuwe bloemen kunnen worden gevormd.
Lees ook: Zo snoei je de Hortensia Annabelle
Tips
Rozen kan je het hele jaar planten, de plant is sterk en geschikt voor ons klimaat. Als je kiest voor september of oktober kan de struik goed wortelen. Een gezonde struik kan je ook nog in februari in de tuin zetten. Rozen willen graag een plekje in de zon en wat wind. Om de struiken sterk en gezond te houden, bemest je deze in het voorjaar en nogmaals tijdens de bloei in de zomer.