Home SoortenBloemen Wanneer hortensia verplanten of verplaatsen?

Wanneer hortensia verplanten of verplaatsen?

by Rosalyn van Moorselaar
Wanneer hortensia verplanten of verplaatsen?

De hortensia is een van de meest geliefde tuinplanten in ons land en uiteraard is de uitbundige bloei daarvoor een belangrijke reden. Een hortensia die het goed doet in de tuin kan ook flink groeien en als je niet veel wilt snoeien, kan het noodzakelijk zijn om een grote hortensia te verplanten of te verplaatsen. Dat is mogelijk maar je moet je wel aan een aantal regels houden.

Hortensia verplaatsen in het voorjaar

De beste tijd om een hortensia te verplaatsen is in maart of april. Gedurende deze periode is het wortelstelsel van de plant nog niet echt actief. Dat is van belang omdat de hortensia een gevoelig wortelstelsel heeft dat bij het verplanten beslist schade gaat oplopen. Als je de hortensia in maart of april gaat verplaatsen, probeer dan zo weinig mogelijk schade aan de wortels te veroorzaken. De plant heeft nog tijd om zich te herstellen in de komende maanden. In sommige gevallen is het verstandig om de plant ook te snoeien, zodat er een beter evenwicht is tussen de hoeveelheid wortels en takken.

Het snoeien doe je bijvoorbeeld bij de Hydrangea arborescens. Deze komt het meest voor in de tuinen in Nederland. De hortensia Annabelle herken je aan de grote witte bolvormige bloemen. De eikenblad hortensia heeft ook witte bloemen, maar het blad lijkt meer op een eikenblad. Deze meer zeldzame plant kan je ook herkennen aan de mooie herfstkleuren van het blad. De eikenblad hortensia moet je niet snoeien na een verplaatsing.

De Hortensia Annabelle (Hydrangea arborescens) online kopen:

Na het verplanten van de hortensia heeft deze regelmatig water nodig om te herstellen. In droge periodes moet je dus bijgieten.

Hortensia verplanten

Hortensia verplaatsen in de herfst

Het is ook mogelijk om de hortensia in oktober of uiterlijk november te verplaatsen, wanneer deze heeft gebloeid. Ook dan is het wortelstelsel immers minder actief. De werkwijze is niet anders dan in de lente. In deze periode kan de hortensia echter vorstschade aan de wortels oplopen als er vroeg in het jaar een koude periode optreedt en de plant nog relatief los in de grond staat. Als je derhalve besluit om de hortensia in het najaar te verplanten, is het aan te bevelen om deze te beschermen tegen de vorst, zeker als die eerder in het jaar plaats gaat vinden. Het verplaatsen in de herfst is meer risicovol dan in de lente.

Dit zijn de best verkochte snoeischaren op Bol.com:

Een hortensia verpotten

Deze prachtige tuinplant kan het ook mooi doen in potten of kuipen en dan overal worden geplaatst. Maar hou er dan wel rekening mee dat de plant ruimte en voeding nodig heeft voor die uitbundige groei. Als de groei er eenmaal inzit, kan je met snoeien alleen de hortensia niet mooi houden in dezelfde pot. Eigenlijk moet je de plant dan ieder jaar wel een maatje grotere pot of kuip bieden om een echt grote hortensia te krijgen. Verpotten of verplanten hoeft niet moeilijk te zijn en kan ook in dit geval het beste in de lente of herfst. Aandacht voor de wortels is waar het om draait. Hoe minder je beschadigt bij het verpotten, hoe sneller de hortensia zich kan herstellen.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment