Home Tuinonderhoud Wat doet een vijverpomp?

Wat doet een vijverpomp?

by Sander
Beste vijverpompen

Vijverpompen zijn ontworpen om water in uw vijver te verplaatsen, te laten circuleren en te laten stromen; dit helpt het water door uw filtersysteem te stuwen, het water van zuurstof te voorzien en problemen te voorkomen die kunnen ontstaan door stilstaand water. 

Natuurlijke zwembaden hebben een waterstroom, maar uw tuinvijver niet wat betekent dat ze stilstaand en ongezond kunnen worden. Een vijverpomp simuleert deze waterstroom om problemen met uw tuinvijver te voorkomen, door het water te verstoren en meer zuurstof toe te voeren.

Wat zijn de voordelen van een vijverpomp?

Als u weet dat sommige vijverplanten zuurstof aan uw vijver toevoegen, dan vraagt u zich misschien af: heb ik een vijverpomp nodig als ik vijverplanten heb? Het antwoord is nog steeds ja. Vergeleken met de beweging van het water, die de vijverpomp creëert, zorgen vijverplanten voor een verminderde hoeveelheid zuurstof. 

Andere voordelen van het installeren van een vijverpomp zijn:

  • Vijverpompen helpen de eco-balans van uw vijver in evenwicht te brengen.
  • Stuwt het water door het filtersysteem van uw vijver om het water schoon en evenwichtig te houden.
  • Geeft het water extra zuurstof waardoor het vee goed blijft gedijen.

Hoe kiest u een vijverpomp?

De opties van vijverpompen kunnen overweldigend lijken, zodat u zich misschien afvraagt waar u moet beginnen met het kiezen van de juiste pomp voor uw tuinvijver. Een jacuzzi kopen is nog makkelijker dan het kiezen van een type vijverpomp. Verschillende factoren, zoals de grootte van uw vijver, of u waterpartijen hebt en het filtersysteem dat u hebt, kunnen van invloed zijn op de vijverpomp die u nodig hebt.

Dompelpomp voor de vijver

De meeste vijverpompen zijn dompelpompen, wat betekent dat ze in het vijverwater werken en niet erbuiten. Dompelpompen zijn ideaal voor kleinere vijvers en dus een praktische keuze voor uw tuinvijver.

Uit het zicht en esthetisch gezien biedt de dompel vijver een stillere vorm van vijverpomp die het water van een kleine vijver effectief kan laten circuleren. Een ander belangrijk voordeel van de dompel vijverpomp is dat hij gemakkelijk te installeren is, gewoon aansluiten en in het water dompelen.

Externe vijverpomp

Externe vijverpompen zitten, zoals u vast al geraden heeft, buiten het water van de vijver. Ze zijn altijd zichtbaar en staan niet in het water. Externe vijverpompen zijn minder lastig te onderhouden dan dompelpompen, omdat ze gemakkelijker en droger te zien zijn als er problemen zijn. Beter voor grotere vijvers, wordt de externe vijverpomp ontworpen om grote hoeveelheden water te duwen die is waarom zij vaak duurdere upfront kosten dan de onderdompelbare opties hebben. 

Wat voor soort vijverpomp heb ik nodig?

Filterpomp

De belangrijkste vijverpomp die u nodig hebt is een filterpomp, dit is de vijverpomp die het vijverwater 24/7 door het filtersysteem jaagt. Deze vijverpompen kunnen vast afval en vuil aan om ervoor te zorgen dat het uit het water wordt gefilterd en kunnen het altijd aan. Omdat de filterpomp veel werk verzet om het water door het filtersysteem te krijgen, kan hij gepaard gaan met hoge bedrijfskosten, waarmee u rekening moet houden. 

Gecombineerde vijverpomp en filter

De gecombineerde vijverpomp en filter maken het gebruik van meerdere apparaten overbodig en bieden al het goede van beide in één apparaat. Perfect voor kleinere vijvers, deze gecombineerde pompen en filters kunnen een handige pomp optie.

Fonteinpomp

Fonteinpompen helpen om het vijverwater in twee richtingen te duwen; dit kan naar een filter en een fontein functie. Ze hebben echter hun nadelen! De gaten in het apparaat laten geen vaste stukken vuil door, en dit kan verstoppingen veroorzaken, waardoor de pomp uiteindelijk niet meer effectief kan werken.

Pomp voor waterpartijen

Waterpartijen vereisen ook dat er water doorheen wordt gecirculeerd. Waterpartij pompen kunnen slechts een kleine hoeveelheid water aan en, aangezien een waterpartij naar verwachting niet veel afval bevat, kunnen ze ook niet helpen bij het filteren van vaste stoffen uit het water.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment