Home SoortenHagen Wat is een Ligusterhaag? En wat zijn de voordelen en nadelen van deze haag?

Wat is een Ligusterhaag? En wat zijn de voordelen en nadelen van deze haag?

by Sander
Ligusterhaag

Ligusterhagen (Ligustrum ovalifolium) staan bekend om hun rijke, ovaalvormige groene bladeren en massa’s tere witte bloemen die in de zomer bloeien en vlinders en bijen aantrekken. Eenmaal gevestigd is Ligustrum ovalifolium bijna een permanent groenblijvende haag, maar in de winter kan er wat bladval optreden.

Een ligusterhaag is populair vanwege het dichte gebladerte dat niet alleen privacy biedt, maar ook bescherming biedt tegen vervuiling wanneer hij als formele haag wordt gekweekt, waardoor hij perfect is voor stedelijke of voorstedelijke tuinen. Deze robuuste struik groeit relatief snel – ongeveer 30 cm per jaar – en groeit goed in de meeste omstandigheden, behalve op bijzonder natte plaatsen. Privet is ook geschikt voor locaties aan de kust, hoewel u in de winter enige ontbladering kunt waarnemen.

Als alternatief voor de gewone ligusterhaag zijn er de Golden Privet, die dezelfde groeiwijze heeft maar kleurrijker blad, en de Wild Privet, met smalle bladeren en een losser groeipatroon. Liguster was oorspronkelijk de naam voor de Europese halfwintergroene heester Ligustrum vulgare die op grote schaal wordt gebruikt voor privacy-hagen.

Voordelen van ligusterhagen

Behalve dat ze esthetisch verantwoord zijn, zijn er verschillende praktische redenen om te overwegen ligusterhagen aan uw tuin toe te voegen. 

Landschapselement

Ligusterhagen vormen een strak en klassiek landschap wanneer ze volgroeid zijn en regelmatig worden onderhouden. Het is de perfecte plant om de ruimte in uw tuin op te vullen met weelderige groene bladeren.

Bloeit elk jaar

Naast het weelderige groen bloeit een Portugese Laurier in het late voorjaar en de vroege zomer prachtige en geurige witte bloemen. 

Groeit hoog voor privacy

Volwassen ligusterhagen kunnen meer dan 3 meter hoog worden. Sommige huiseigenaren snoeien de toppen voordat ze zo hoog worden, terwijl anderen de hoogte van de plant gebruiken voor afzondering en privacy. 

Kan worden gebruikt in plaats van een hekwerk

Ligusterhagen worden niet alleen hoog, maar ook breed: één ligusterhaag kan tot 2 meter breed worden. Alleen al de omvang van deze plant maakt hem tot een prima alternatief voor een hekwerk als u een rij hagen naast elkaar plant. 

Nadelen van ligusterhagen

Ondanks alle voordelen zijn er enkele nadelen van ligusterhagen die u in overweging moet nemen voordat u ze in uw tuin plant. 

Hoewel ze zo populair zijn, zijn alle delen van de liguster plant giftig voor mensen en de meeste dieren, waaronder huishonden en katten. Gelukkig moet uw huisdier stukken van de plant in grote hoeveelheden eten om dodelijk te zijn, maar zelfs het eten van een blad of bloem kan leiden tot maag- en darmproblemen. 

Het meest geschikt voor warmere klimaten

Ligusterhagen zijn het meest geschikt voor warmere klimaten, waar ze het hele jaar door groen en weelderig kunnen zijn. Ligusterhagen zijn half wintergroene struiken, wat betekent dat ze in koelere klimaten niet het hele jaar vol blijven. Bij koud weer valt er waarschijnlijk wat blad, waardoor de heg er een deel van het jaar kaal uitziet. 

Veel onderhoud nodig

Wees voorbereid op regelmatig onderhoud als u ligusterhagen op uw terrein wilt planten. Deze planten groeien snel en moeten regelmatig gesnoeid worden om een uniforme vorm te behouden.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment