Home Tuintips Wat is er zo Duurzaam aan de Hennepplant?

Wat is er zo Duurzaam aan de Hennepplant?

by Sander
Wat is er zo Duurzaam aan de Hennepplant

Hennep wordt al sinds de prehistorie gebruikt voor allerlei toepassingen. Waarschijnlijk gebruikten onze voorouders de hennepplant in de basis voor dezelfde doeleinden als wij vandaag. De lange vezels zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt voor het knopen van touw of het weven van slijtvaste kleding. Maar omdat we vandaag de dag voor een grote ecologische uitdaging staan, zijn de toepassingen van hennep vrijwel eindeloos. Heeft het zin om zelf hennep te kweken in de tuin?

Hennep vs. Wiet

We hebben het hier over vezelhennep. Dat is een andere ondersoort van de Cannabis sativa dan wiet. Hennep wordt namelijk in het bijzonder gekweekt voor andere eigenschappen dan de productie van de bedwelmende stof THC. Daar wordt wiet hoofdzakelijk voor gekweekt.

Ecologische uitdaging

Klimaatverandering heeft veel meer gevolgen dan een stijging van de zeespiegel. In delen van Europa worden zomers warmer en winters worden natter. Dat is iets dat we in Nederland reeds ervaren. In andere delen van de wereld, rond de evenaar, nemen de temperaturen zo hard toe dat het nog moeilijker is om aan water te komen. Het is aan ons als mens om niet alleen te zorgen voor een verbetering van het klimaat, maar ook om beter om te gaan met de gevolgen.

Waarom hennep een duurzaam gewas is

Enkele duurzame kenmerken van hennep op een rij:

  • Hennep is een eenjarige plant. Het groeit dus razendsnel.
  • Hennepplanten hebben relatief weinig water nodig. Regen in gematigde gebieden is meestal voldoende.
  • Hennep is van nature resistent tegen ziektekiemen en plagen.
  • Alles van de hennepplant kan worden gebruikt.

Toepassingen van hennep

De zaden van de hennepplant zijn uiterst voedzaam. 100 gram hennepzaad bevat 30 gram complete eiwitten en zit boordevol vitamines, mineralen en onverzadigde vetzuren. Zaden, bloemen en bladeren worden gebruik in de voedingsmiddelenindustrie en voor cosmetica. CBD, een gezonde, niet bedwelmende stof uit hennep is een van de meest gewonnen hennep producten.

Composiet

Van de vezels in de steel wordt niet alleen kleding, touw en stevig zeil gemaakt. Hennepcomposiet, een materiaal dat naast hennep uit nog wat andere stoffen bestaat, is zo sterk, zo niet sterker dan de stalen constructie waar auto’s vaak uit bestaan. Dat bewees Henry Ford in 1941 al. Maar economisch gezien kon dat destijds niet uit. De recentere BMW i3 heeft een dashboard van hennepcomposiet. Een van de voordelen is dat sommige composieten ook biologisch afbreekbaar zijn. Op die manier is de benodigde totale energie voor het maken van knetterharde, stugge materialen veel minder dan bijvoorbeeld voor staal, aluminium of koolstofvezel. Ook is het net zo stug als glasvezel, met 30% minder gewicht. Hennepcomposiet heeft een hogere slagkracht dan kunststoffen, terwijl het prima te spuitgieten valt. Het kan daardoor bumpers vervangen, waardoor verspintering niet meer optreedt.

Isolatiemateriaal

Ook als isolatiemateriaal kan hennep een duurzame uitkomst bieden. De Rd-waarde van het veelgebruikte steenwol is 4,3. Een vergelijkbare dikte steenwol hennepisolatie heeft een Rd waarde van 4. Dat is nét iets minder voor een véél milieuvriendelijker alternatief.

Constructiemateriaal

Naast deze voorbeelden is ook constructiemateriaal te noemen. Hennepblokken worden steeds vaker toegepast in uitdagende architectonische projecten. Deze blokken zijn brandwerend, sterk en bieden een hoge thermische en akoestische isolatie. Daarom zijn ze bij uitstek geschikt om een nieuwbouwwoning van de bouw af aan zo groen mogelijk te maken. Niet alleen om de energiekosten te drukken, maar ook om de wereld een stukje duurzamer te maken.

Zelf Hennep Kweken in de Tuin?

Dat hennep duurzaam is en breed ingezet kan worden, is nu wel duidelijk. Maar kun je deze planten zelf ook kweken in de tuin? Ja natuurlijk! Je kunt eenvoudig Futura 75 hennep zaden kopen en daarmee aan de slag gaan. Let echter wel op dat oom agent het niet door de war haalt met wiet. Het zijn namelijk planten uit dezelfde familie en ze zien er erg vergelijkbaar uit. Je hebt overigens niet te dealen met dezelfde geur. Hennep kweken is dus gewoon mogelijk.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment