Home Tuinontwerp Wat kost een zwembad in de tuin in 2024?

Wat kost een zwembad in de tuin in 2024?

by Sander
Neem deze zomer een zwembad in de achtertuin

Wil jij in je eigen tuin optimaal kunnen genieten van het lekkere zomerweer? Zonder liters zweet per uur te verliezen? Dan heb je wel iets nodig om af te koelen. En zelfs een lekker koud drankje met ijsblokjes is dan niet altijd genoeg. Wat werkt wel altijd? Een zwembad in je tuin. Je eigen zwembad! Maar wat kost een zwembad voor in de tuin eigenlijk?

Verschillende soorten zwembaden

Er zijn veel verschillende zwembaden die je in je tuin kunt (laten) plaatsen. Je hebt verschillende merken. Denk aan Interline zwembaden, Intex zwembaden en Bestway zwembaden. Er zijn verschillende maten, verschillende materialen, verschillen in hoe je ze opzet of inbouwt en nog veel meer verschillen. Ook de prijs verschilt dus enorm.

Hieronder gaan we de soorten zwembaden één voor één af om in te schatten wat ze kosten. De zwembaden boven de €20.000 (materiaal + inbouwkosten) nemen we niet mee. Dan kom je namelijk in de categorie bouwkundige zwembaden en bij bouwkundige zwembaden kom je tegenwoordig altijd uit boven de €30.000. Tussen de 20.000 euro en 30.000 euro kun je geen zwembad krijgen.

Let op: een bouwkundig zwembad is niet per se een inbouw zwembad. Er zijn veel meer zwembaden die je kunt inbouwen.

Houten zwembaden

Kosten overzicht houten zwembad kopen.

 • Kosten zwembad inclusief accessoires: €1600 tot €12000
 • Kosten zwembad aanleggen inclusief ingraven: tussen 75% en 90% van de aankoopprijs
 • Kosten zwembad aanleggen boven de grond: tussen 50% en 75% van de aankoopprijs
 • Meest gekozen maat 440 rond vanaf 3295

In veel tuinen ziet een houten zwembad er net even iets beter uit dan bijvoorbeeld een stalen zwembad. Meestal kost een zwembad van hout ook iets meer. De kosten zijn volledig afhankelijk van de maat en de vorm. Ronde zwembaden zijn altijd goedkoper en makkelijker om in of op te bouwen dan ovalen of rechthoekige zwembaden.

Bij houten zwembaden is het mogelijk hem zelf helemaal op te bouwen en in te graven. Je krijgt er altijd een op en inbouwinstructie bij.

Zwembaden van hout zijn voor permanente plaatsing. Je bouwt hem voor de winter dus niet af. Je dekt het zwembad af met een winterzeil en die haal je er voor de zomer weer vanaf.

Houten zwembaden zijn verkrijgbaar in maten van 1.2 vierkante meter tot 12 meter lang.

De houten zwembaden zijn kwalitatief erg sterk en gaan vrijwel altijd meer dan 20 jaar mee bij goed onderhoud. Soms zelfs tot 40 jaar. Bij dit type zwembad hoef je niet bang te zijn dat het hout gaat rotten.

Stalen zwembaden

Kosten overzicht rvs zwembad of stalen zwembad kopen.

 • Kosten zwembad inclusief accessoires: €1400 tot €7500
 • Kosten zwembad aanleggen inclusief ingraven: tussen 65 en 80% van de aankoopprijs
 • Kosten zwembad aanleggen boven de grond: tussen 50 en 65%van de aankoopprijs
 • Meest gekozen maat 460 rond vanaf 1790

In veel tuinen ziet een houten zwembad er net even iets beter uit dan een stalen zwembad. Maar staal kan ook erg mooi zijn. Zeker als je het zwembad volledig of bijna volledig ingraaft.

Meestal kosten kost een zwembad van staal iets minder dan een houten zwembad. De kosten zijn volledig afhankelijk van de maat en de vorm. Ronde zwembaden zijn altijd goedkoper om in te bouwen dan ovalen zwembaden.

Stalen zwembaden zijn verkrijgbaar in maten vanaf 3.6 rond.

Zwembaden van staal zijn permanente zwembaden. Je bouwt ze voor de winter dus niet af. Je dekt het zwembad af met een winterafdekking en die haal je er voor de zomer weer vanaf.

Let op: een stalen zwembad is natuurlijk altijd een rvs zwembad (roestvrij staal). Deze zwembaden zijn niet ingewikkeld om op te bouwen. Als je een beetje handig bent lukt het makkelijk met de bijgeleverde gebruiksaanwijzing.

Houten en stalen ingebouwde zwembaden

Je kiest voor een opbouw of inbouw zwembad voor de volgende redenen:

Opbouw of inbouw zwembaden zijn permanent

Ben je al bekend in de zwembadwereld en is het tijd voor een permanent zwembad? Dan is een opbouwzwembad wat voor jou. Deze houten en stalen zwembaden zijn van de hoogste kwaliteit en waarborgen de langste levensduur van alle zwembaden. De opbouwzwembaden kunnen zowel bovengronds opgebouwd als ingegraven worden. Op het moment dat het bad in- of opgebouwd is, heb je een prachtig permanent zwembad in de tuin.

De duurzaamheid van hout en staal als ingebouwd zwembad

Er zijn opbouwzwembaden van verschillende materialen. De populairste materialen zijn staal en hout. Beide materialen zijn goed om een duurzaam zwembad van te maken. Ook gaan hout en staal ongeveer even lang mee. Vaak meer dan twintig jaar. Hout wordt vaak gekozen door de natuurlijke uitstraling. Heb je een natuurlijke en groene tuin? Dan staat een houten zwembad daar vaak prachtig bij. Een stalen heeft meer de uitstraling van een traditioneel zwembad en daarnaast zijn ze vaak ook iets steviger.

De uitstraling van een inbouwzwembad

De uitstraling speelt natuurlijk ook een rol. Een ingebouwd zwembad ziet er vaak toch net iets netter uit dan een zwembad boven de grond. Daarnaast hebben op- en inbouw zwembaden van zichzelf altijd een professionelere uitstraling. Het zijn tenslotte ook echte permanente zwembaden. Neem bijvoorbeeld het houten Bali zwembad. Deze staat toch prachtig in iedere tuin?

Let op: alle genoemde prijzen zijn inclusief essentiële zwembad accessoires. Bijvoorbeeld led verlichting of een warmtepomp zit er niet bij in.

Wat kost een opzetzwembad of opblaaszwembad

Kosten overzicht opzetzwembad

 • Kosten zwembad inclusief accessoires: €120 tot €2000
 • Ruime opzetzwembaden inclusief accessoires heb je vanaf 170 euro

Kostenoverzicht opblaasbaar zwembad

 • Kosten zwembad inclusief accessoires: €100 tot €1000
 • Ruime opzetzwembaden inclusief accessoires heb je vanaf 150 euro

Opzetzwembaden zijn duurzaamer

Als volwassene kan je natuurlijk heerlijk genieten van een zwembad in je tuin. Maar voor kinderen.. Voor kinderen is het echt geweldig! Een opzetzwembad blijkt altijd een geweldige investering voor je kids. Als je er goed mee omgaat kan een opzetzwembad – van bijvoorbeeld Intex – wel tien jaar meegaan. Opblaasbare zwembaden gaan vaak iets minder lang mee.

Ook hoef je bij een opzetzwembad maar één keer (per jaar) te vullen. Tenminste, als je het goed schoon houdt.

Eenvoudig op te zetten, maar blazen is makkelijker

Een zwembad opzetten is nog nooit zo makkelijk geweest. Maar opblazen blijft altijd makkelijker. Ga je puur voor gemak, kies dan een opblaasbaar zwembad.

Relatief goedkoop

Ruime opzetzwembaden heb je al vanaf €150 inclusief accessoires. Dat valt mee toch? Opblaaszwembaden zijn nog iets goedkoper. De prijs zit hem daarbij vooral in de pomp

Verschillende maten opzetzwembaden en opblaasbare zwembaden

Er zijn enorm veel verschillende maten opzetzwembaden. Het kleinste opzetzwembad is 122 x 122 x 30 cm. Is dat veel te klein voor jou? De maten lopen op tot 975 x 488 x 132 cm. Dit zijn dus serieuze zwembaden. Is dit nog niet groot genoeg voor je? Ga dan voor een houten of stalen zwembad (rvs zwemabad).

Betonnen zwembad aanleggen (bouwkundig)

Speelt geld geen rol? Dan kun je voor een bouwkundig zwembad gaan.

Neem bijvoorbeeld een betonnen zwembad. Een betonnen zwembad is een stuk duurder dan bijvoorbeeld een houten zwembad. Betonnen zwembaden zijn leuk, maar de prijs/kwaliteit niet ideaal.

Een polyester zwembad kan ook flink aan de prijs zijn (+30.000 euro). Wil je per se een polyester zwembad? Zoek dan eerst goed uit wat het verschil is wat betreft prijs kwaliteit t.o.v. een rvs zwembad.

Als je geïnteresseerd bent in het laten bouwen van een zwembad in je tuin, is het het beste om contact op te nemen met de Zwembadmannetjes. Je vindt ze op zwembadmannetjes.nl.

Wat kost een zwembad in de tuin?

De kosten van een zwembad in de tuin zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en diepte van het zwembad, het materiaal waarvan het is gemaakt, de locatie, eventuele extra functies en de kosten van de installatie.

Over het algemeen kan de prijs van een ingegraven zwembad variëren van enkele duizenden euro’s voor een klein, eenvoudig zwembad tot enkele tienduizenden euro’s of meer voor een groter, meer luxueus zwembad met extra functies zoals verwarming, verlichting, een automatisch dek of een waterval.

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment