Home Tuintips Wat te doen bij een wespensteek: Effectieve remedies en preventieve maatregelen

Wat te doen bij een wespensteek: Effectieve remedies en preventieve maatregelen

by Mike
Wat te doen bij wespensteek

Je hebt het natuurlijk liever niet, maar de meeste mensen krijgen wel een keer in hun leven te maken met een steek van een wesp. Wat te doen bij een wespensteek? Omdat dit best wel wat gevaren voor de gezondheid met zich mee kan brengen, is het goed om te weten wat de effectieve remedies en preventieve maatregelen zijn. Wanneer je namelijk weet wat je moet doen bij jezelf of bij anderen, dan kan je ervoor zorgen dat het probleem een stuk minder groot en gevaarlijk zal worden. Bovendien zal degene die gestoken is dan ook nog eens een flink stuk minder lijden. We helpen je graag met onze kennis in dit artikel!

Het is dus belangrijk om de steek te onderscheiden van andere insectenbeten en -steken. Ook is het belangrijk om de verschillende reacties te onderscheiden. Dit artikel gaat je daarbij helpen!

De wespensteek kan behoorlijk heftig zijn. Dit kan echter wel per mens verschillen. Daarom is het wel belangrijk om goed in de gaten te houden hoe het met de persoon die gestoken is gaat. Ook na de eerste hulp die je eventueel hebt verzorgd. Wanneer je daar goed het oog in houdt, dan kan je altijd op tijd erbij zijn wanneer het toch de verkeerde kant op lijkt te gaan.

Ik ben zelf toen ik jong was gestoken. Dat was mijn eigen schuld want ik sloeg een wesp dood tegen mijn voorhoofd. Ik ben nog altijd heel voorzichtig in de buurt van wespen. Zomers waarin er veel wespen zijn, zijn dan ook geen fijne tijden voor mij. Gelukkig weet ik wel behoorlijk goed wat ik allemaal wel en niet moet doen om te voorkomen dat ik nog eens gestoken wordt.

Wat te doen bij een wespensteek: Effectieve remedies en preventieve maatregelen

Een wespensteek herkennen

Om effectief te handelen bij een wespensteek, is het wel eerst belangrijk dat je goed kan vaststellen dat het ook wel om een wespensteek gaat. Wanneer je niet ziet door welk insect je gestoken wordt, dan zijn de symptomen vooral heel belangrijk. Een korte, felle en brandende pijn wordt gevolgd door een zwelling en rode plek die brandt op de plaats waar je gestoken bent. Wanneer dit het geval is, dan kan je er vrijwel altijd zeker van zijn dat het om een wesp gaat.

Wat doe je tegen een wespensteek?

Vaak is direct de plek van het steken zelf uitzuigen of laten uitzuigen een goed idee. Zo neem je veel gif uit de wond. Spuug dit wel ook uit, slik het niet door. Vervolgens is goed uitwassen met zeep ook een goed idee. De zwelling kan je remmen met een koud kompres. De pijn die je eventueel voelt kan je wegnemen met een ibuprofen of paracetamol. Als het goed is zakken de klachten na enkele uren vanzelf ook steeds verder weg.

Wat te doen bij een allergische reactie?

Een allergische reactie kan op vele manieren voorkomen. Wanneer je een veel grotere plek op de huid vertoont en ook misselijk wordt, dan is dat wel vervelend voor die persoon, maar niet heel gevaarlijk. Hier hoef je niet veel meer aan te doen. Mocht het lang aanhouden, dus meer dan een dag, dan kan het wel slim zijn om even naar de huisarts te gaan om te vragen wat er gedaan moet worden. Soms is een behandeling met een medicijn nodig. 

Wanneer direct hulp roepen?

Er zijn ook situaties waarin je zelf niet veel kunt doen aan de behandeling van de wespensteek. Dan is het belangrijk om er direct een professional bij te halen. Een heftige allergische reactie zoals een anafylactische schok is daar een voorbeeld van. Dit ken je misschien wel van de notenallergie. Ook mensen die in de keel of mond worden gestoken kan je niet zelf helpen. Dan is het altijd slim om direct de arts even in te schakelen om hier iets aan te doen.

Wat zijn preventieve maatregelen?

Preventieve maatregelen hebben vooral te maken met goed opletten, bijvoorbeeld als je gaat zitten, zit er dan geen wesp op de leuning? Let ook op je drankje en scherm dit af als je er niet van drinkt. Daarnaast zijn er allerlei middeltjes die wespen op afstand kunnen houden. Van een mix van citroen en kruidnagel tot en met een professionele wespenvanger die je in de winkel kan kopen. Minder wespen in je buurt maakt de kans op steken ook kleiner. Kijk bijvoorbeeld naar de beste wespenpoeder!

Veelgestelde vragen: wat te doen bij een wespensteek?

Kan je doodgaan aan een wespensteek?

Doodgaan aan een wespensteek is niet heel erg waarschijnlijk. Het is echter ook niet onmogelijk. Mensen die echt allergisch zijn en niet op tijd geholpen worden kunnen sterven. Ook mensen die door een zwerm wespen worden aangevallen en heel veel gestoken worden kan dit overkomen.

Wat verjaagt wespen effectief?

Effectief wespen verjagen komt vooral neer op de juiste geuren benutten. Dat doe je bijvoorbeeld met kruidnagel en met citroen. Het is wetenschappelijk bewezen dat wespen hier een hekel aan hebben en dat ze dan uit je buurt zullen blijven. 

Worden wespen steeds gevaarlijker?

Het is niet bewezen dat wespen steeds gevaarlijker worden. Wel is het zo dat de mate waarin wespen aanwezig zijn per seizoen kan verschillen en de omstandigheden de laatste jaren vaak gunstig zijn geweest voor wespen. Daardoor lijkt de overlast wel groter.

Conclusie

Wat te doen bij een wespensteek? Het is vooral belangrijk om eerst vast te stellen dat het echt om een wespensteek gaat. Dit voelt degene die gestoken is vaak het best. Het moment van steken zelf is namelijk behoorlijk pijnlijk. Al snel daarna ontstaat een rode plek en een zwelling die gaat branden. Het is belangrijk om het gif zo snel als mogelijk uit te zuigen. Spoel de resten van het gif ook direct uit met zeep. Vervolgens is het belangrijk om te rusten. Een koud kompres kan de zwelling tegengaan en een lichte pijnstiller kan de pijn wat afremmen. Wanneer iemand allergisch is, of op een plek in de keel of mond wordt gestoken, dan is het verstandig om er direct een arts bij te halen. Zo weet je altijd wat je moet doen!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment