Home Tuintips Wat te doen tegen brandnetelbeten? Effectieve methoden om jeuk en irritatie te verminderen

Wat te doen tegen brandnetelbeten? Effectieve methoden om jeuk en irritatie te verminderen

by Mike
Wat te doen tegen brandnetel

Tijdens de warme maanden van het jaar is het fijn om er lekker buiten op uit te gaan. Buiten is het heerlijk. Er zijn echter ook problemen. Zo kan je worden geprikt of gebeten door insecten. Of je loopt tegen een brandnetel aan. Wat helpt tegen brandnetels? Door slim te handelen kan je namelijk veel jeuk en irritatie die de brandnetelbeten met zich meebrengen voorkomen. Daar zijn hele effectieve methoden voor toe te passen. In dit artikel leren we je alles wat je moet weten hierover. Zo kan je zelf direct de eerste hulp toepassen als je tegen een brandnetel aan loopt.

Er zijn heel veel verschillende middeltjes waarvan bekend is dat ze je kunnen helpen de jeuk en irritatie van een brandnetelbeet te verminderen. Lees dus snel even verder!

Het grote probleem met brandnetels is vooral dat je zelfs met de kleinste aanraking al last kan krijgen. Dat komt door de kleine, onzichtbare bladhaartjes. Die doen direct hun werk als je er met je huid tegenaan komt. Die haartjes bevatten allerlei stoffen en zuren. En juist daar kunnen wij mensen niet zo goed tegen. Zo krijg je er altijd problemen mee.

Ik had vooral in mijn jeugdjaren veel last van brandnetelbeten. Als kind speel je natuurlijk veel buiten, ook in de bosjes. Mijn moeder gebruikte altijd een zalfje dat ze gewoon bij de drogist had gehaald. Dit werkte altijd prima. Het is wel fijn om te weten dat er ook talloze andere middelen zijn. Zeker nu ik zelf kinderen heb komt dat goed van pas.

Wat te doen tegen brandnetelbeten?

Brandnetel pijn

De juiste planten in de buurt plukken

Een belangrijk middel tegen brandnetelbeten is de planten die in de buurt staan gebruiken. Weegbree is de bekendste. Ook de paardenbloem, munt, hondsdraf en veldzuring werken goed. Je moet ze altijd breken of persen omdat juist het sap dat in deze plantjes zit van waarde is. Dat smeer je over de brandnetelplekken uit en je zal direct merken dat je je een stuk beter gaat voelen. Vooral de weegbree en paardenbloem zijn altijd in de buurt van de brandnetel te vinden.

Smeren met fruit (resten)

Het smeren met sappen van planten is niet de enige optie. Je kan ook met fruit of fruitresten aan de slag. Het sap van geplette bramen helpt bijvoorbeeld ook goed tegen de jeuk. Wilde bramen zijn tegenwoordig schijnbaar in elke berm te vinden, dus dat moet wel lukken. Als alternatief kan je ook een bananenschil gebruiken als je die bij je hebt. Volgens de geleerden komt dit doordat het suiker werkt tegen de zuren die uit de bladharen komen.

Middeltjes van de drogisterij

Er zijn ook allerlei soorten zalfjes te krijgen bij de drogisterij. Corticosteroïdenzalf is waarschijnlijk wel de bekendste. Dit is altijd een goed werkende zalf tegen dit soort klachten. Je kan ook Azaron tegen muggenbulten of Ourganix tegen de haren van processierupsen gebruiken. Volgens gebruikerservaringen is het zo dat deze middeltjes tegen andere vormen van jeuk ook goed helpen tegen de jeuk en irritatie van brandnetels.

Middeltjes uit het keukenkastje

Mocht je nu ineens geconfronteerd worden met brandnetelbeten, dan is het ook mogelijk om het keukenkastje open te trekken. Zo kan bijvoorbeeld het smeren met tandpasta voor veel verlichting zorgen. Maar ook azijn werkt goed als het gaat om het verminderen van de klachten. Zelfs afplakband kan helpen. Daarmee kan je namelijk de haartjes van de huid trekken als je het band erop plakt. Dit zijn dus ook allemaal opties.

De laatste redmiddelen

Mocht je met geen van deze middeltjes kunnen werken, dan zijn er ook nog twee laatste redmiddelen die je kunnen helpen. Ook de sappen die als mens zelf aanmaakt kunnen namelijk helpen bij het tegengaan van jeuk en irritatie. Dat kan je doen door speeksel te gebruiken. De andere optie die je hebt is het gebruik van urine. Nu zijn dit natuurlijk niet direct twee middelen waar je heel graag mee op je huid smeert, dus dit zijn echt de laatste opties.

Oplossingen brandnetels

Veelgestelde vragen: wat helpt tegen brandnetels?

Kan je brandnetelbeten voorkomen?

De enige manier om brandnetelbeten te voorkomen is door simpelweg niet in aanraking te komen met brandnetels. Je kan ze in theorie wel plukken, maar dan moet je de juist techniek gebruiken. Zo wordt ook brandnetelthee gemaakt.

Zijn brandnetelbeten gevaarlijk?

Brandnetelbeten zijn eigenlijk niet gevaarlijk. Je krijgt een kleine allergische reactie wanneer je in aanraking met de plant komt, maar dit trekt snel weg. Dit wordt ook niet sterker door de jaren heen. Hier hoef je dus geen zorgen om te hebben.

Gaat de jeuk vanzelf weg?

Uiteindelijk gaat de jeuk vanzelf weg als je met brandnetels te maken hebt. Dit kan alleen wel enige tijd duren. Soms kan je er tot wel 24 uur last van houden. Dit is natuurlijk geen fijn vooruitzicht. Daarom is het gebruik van middeltjes beter.

Waarom moet je brandnetelbeten niet krabben?

Je moet brandnetelbeten niet krabben omdat je daarmee de haartjes alleen maar meer verspreidt. Zo krijg je ook jeuk op plekken waar je helemaal niet in aanraking bent gekomen met de brandnetel. Dit kan je dus beter voorkomen. 

Verhelpen van pijn bij brandnetels

Conclusie

Wat helpt tegen brandnetels? Iedereen krijgt weleens met brandnetelbeten te maken. Deze jeuken heel erg omdat de bladhaartjes in je huid bleven steken en zuren en stoffen verspreiden waarop je reageert. Er zijn talloze middeltjes in allerlei vormen die je kan gebruiken tegen de jeuk en irritatie. Je kan bijvoorbeeld smeren met het sap van bepaalde planten uit de buurt. Je kan ook sap of resten van fruitsoorten gebruiken. Ook kan het slim zijn om zalfjes of andere middeltjes bij de drogist aan te schaffen en die altijd bij je te hebben. Ook huismiddeltjes als tandpasta, azijn en zelfs plakband kunnen goed helpen tegen de problemen. Daarnaast kan je in uiterste nood je eigen urine of speeksel gebruiken. Zo is er van alles te doen tegen jeuk en irritatie!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment