Home Tuintips Wat te doen tegen hooikoorts: Tips en technieken voor het beheersen van allergische reacties

Wat te doen tegen hooikoorts: Tips en technieken voor het beheersen van allergische reacties

by Mike
Wat te doen tegen hooikoorts

Miljoenen mensen op de wereld hebben last van hooikoorts. De allergie voor pollen kan de kwaliteit van het leven flink beïnvloeden. Het brengt namelijk allerlei klachten met zich mee, waardoor je soms bijna niet meer kan functioneren. Wat te doen tegen hooikoorts? Dat is natuurlijk de vraag waar je graag een antwoord op zou zien. Er zijn wel enkele technieken waarvan bekend is dat je er de allergische reacties beter mee in de hand kan houden. We willen je hier graag van op de hoogte brengen en dat doen we dan ook in dit artikel!

Door preventief te werk te gaan kan je dus al veel bereiken. Wanneer je al deze dingen al doet en je hebt toch nog last van klachten, dan kan je dus altijd nog medicatie bij de dokter vragen.

De klachten die hooikoorts veroorzaakt komen vooral voort uit de pollen die in de lucht hangen. Dit kan je niet zien, maar je kan er wel het nodige aan doen om te voorkomen dat ze grip op je krijgen. Dit is dan ook wat je altijd voor ogen moet houden wanneer je aan de slag gaat met het beheersen van de reacties op de allergie. Op die manier is dan ook veel te bereiken.

Ik heb zelf gelukkig geen last van hooikoorts. Maar als ik zie wat het aanricht bij de mensen om mij heen, dan ben ik blij dat ik wat tips heb kunnen verzamelen die je mogelijk kunnen helpen. Juist wanneer het warm wordt zou je moeten kunnen genieten. Het is dan niet fijn wanneer dit zo bruut verstoord wordt door deze aanhoudende klachten!

Wat te doen tegen hooikoorts: Tips en technieken voor het beheersen van allergische reacties

Bescherm je ogen en neus

De belangrijkste techniek om iets te doen tegen hooikoorts is het beschermen van de neus en ogen. Nu hoef je niet direct met een mondneusmasker en een veiligheidsbril op te gaan lopen. Wat echter wel wil helpen, is het dragen van een zonnebril. Smeer lichtjes wat vaseline rond de neus. Je zal merken dat deze twee simpele handelingen al heel veel van de problemen kunnen verlichten. Dat is dus een goed begin.

Spoel jezelf goed af

Een belangrijke reden waarom de klachten zo blijven aanhouden is omdat de pollen zich ongemerkt aan je hechten. Dat betekent dus dat je nog wat scherper moet zijn op je persoonlijke hygiëne. Voor je gaat slapen een stevige douche nemen om de pollen uit je haar en van je huid te wassen kan een groot verschil maken. Zo krijgen ze namelijk niet de kans om de hele nacht op je in te werken omdat jij ligt te slapen.

Zorg voor goede ventilatie

Goede ventilatie is in recente jaren, bijvoorbeeld door de coronapandemie, meer onder de aandacht gekomen. Dit blijkt nog veel krachtiger dan altijd al werd gedacht. Wanneer je een kamer ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat lucht, dan maak je de kans dat er pollen blijven rondhangen een stuk kleiner. Een goede slag sla je wanneer je de ruimte lucht net na een regenbui. Juist dan hangt er ook heel weinig in de lucht. Dit betekent dat het lekker fris wordt. 

Slim omgaan met kleding

Pollen blijven niet alleen aan je huid plakken. Ze blijven ook goed in je kleding steken. Een slimme tip is dat je kleding niet buiten te drogen hangt tijdens pollenseizoen. Ook kan het helpen om je met regelmaat om te kleden op dagen waarop je hevig last hebt van de problemen. Was de kleren die je uit doet daarna ook gelijk. Deze zijn waarschijnlijk al te veel in aanraking met de pollen gekomen en leveren je op dat moment alleen maar last op.

Het gebruik van medicatie

Alle technieken die we hiervoor genoemd hebben kunnen tot op bepaalde hoogte helpen bij het beheersbaar houden van de klachten. Helemaal van de klachten af komen doe je er echter niet mee. Wanneer je echt veel last hebt, dan is het beter om de huisarts erbij te betrekken. Die kan je dan helpen om in ieder geval de symptomen te bestrijden zodat je weer wat beter in je vel komt te zitten. Doe dit dus altijd wanneer je echt veel hinder ondervindt van de klachten.

Veelgestelde vragen: wat te doen tegen hooikoorts?

Wat is een redmiddel tegen hooikoorts?

Een redmiddel tegen hooikoorts gebruik je bijvoorbeeld wanneer je op pad bent en je met een flinke aanval te maken krijgt. In dat geval is het altijd slim om een neusspray bij je te hebben. Dit is vaak de beste oplossing om de symptomen te bestrijden.

Helpt brandnetelthee tegen hooikoorts?

Brandnetelthee tegen hooikoorts inzetten wil nog weleens een goed idee zijn. Het is een natuurlijk middel dat helpt tegen een verstopte neus en niesen. Overigens kan je met kamille en andere planten dezelfde zaken bereiken als je dat liever hebt.

Helpt stoppen met roken?

Stoppen met roken zal je hooikoorts niet wegnemen. Wat wel het geval is, is dat je meer last van je luchtwegen krijgt als je rookt en hooikoorts hebt. Dus om je klachten beter beheersbaar te houden is stoppen altijd een goed idee.

Hoe weet ik zeker dat ik hooikoorts heb?

Of je hooikoorts hebt kan je vooral bepalen aan de hand van je symptomen. Als je vooral irritaties aan neus, ogen en keel ervaart, dan is het vaak hooikoorts. Heb je er ook andere ziekteverschijnselen bij? Dan kan het ook een virus of andere ziekte zijn.

Conclusie

Wat te doen tegen hooikoorts? Wanneer je veel last van deze allergie is en je haast niet uit je ogen kan kijken van de tranen en je neus en keel je kwellen, dan ben je tot veel bereid. Gelukkig zijn er enkele simpele technieken die veel kunnen oplossen. Goed douchen en je haar wassen is een voorbeeld daarvan. Het dragen van een zonnebril en het smeren van een klein laagje vaseline kan ook helpen. Let onder andere ook op met je leefgewoonten, zoals bijvoorbeeld roken. Dit kan de klachten alleen maar erger maken!

Gerelateerde Berichten

Leave a Comment